Registracija Prijava preko FB
Aerozagađenje (foto: Đorđe Đoković)
Aerozagađenje (foto: Đorđe Đoković)
30.03.2019, 11:11

Subvencije za kupovinu kotlova na pelet

č: | fb:

U nameri da doprinesu smanjenju aerozagađenja u Valjevu i da utiču na lokalnu samoupravu da se taj problem reši, organizatori SPREG-a, u saradnji sa kompanijama Kepo iz Kosjerića i Blist iz Valjeva, pokrenuli su inicijativu da se građanima omogući da po povoljnim uslovima pređu na drugi energent.

 

Ideja je da lokalna samouprava građanima obezbedi subvencije za nabavku kotlova na pelet, kako bi bili zamenjeni ugalj i drvo koji se trenutno u Valjevu najviše koriste, i da se proizvođači odreknu dela svog profita.

 

O toj ideji juče su na SPREG-u, na štandu kompanije Blist, razgovarali predstavnici proizvođača kotlova na pelet i zamenik gradonačelnika Valjeva Zoran Živković.

 

Jedan od učesnika sastanka i inicijator razgovora izvršni direktor SPREG-a Jovan Grujić je, nakon razgovora, rekao da je dogovoreno da sledeće nedelje uputi zvaničan dopis gradu Valjevu sa predlogom da se u cilju smanjenja aerozagađenja razmotri predlog ili inicijativa koja je potekla sa ovogodišnjeg SPREG-a  da se nabavka kotlova na pelet ili na struju tri godine iz budžeta subvencioniše sa 30 posto.

 

"Jedan od predloga je da korisnik kupi kotao, a da potom dostavi račun i podnese zahtev lokalnoj samoupravi za subvenciju. Postoji ideja i da se dodatno stimulišu oni koji menjaju kotao na čvrsto gorivo za kotao na pelet ili struju", rekao je Grujić.

 

Razgovori na štandu Blista

Razgovori na štandu Blista (Foto: Kolubarske.rs)

Zamenik gradonačelnika Valjeva Zoran Živković kaže da je ova inicijativa logična u smislu smanjenja aerozagađenja u gradu, i da je treba podržati.

 

"Ono što je evidentno, ako već stremimo ka principima Evropske unije, jeste da se jednog dana u Valjevu, ali i u celoj Srbiji, ugalj mora zabraniti kao energent za grejanje stanova. S tim u vezi ova inicijativa proizvođača, uz smanjenje njihove marže prilikom kupovine kotlova na pelet, je realna jer svaki grad izdvaja iz svog budžeta određen iznos novca koji je namenjen ekologiji. Sasvim je logično da se taj novac iskoristi za smanjenje aerozagađenja, a jedan od načina je svakako prelazak na druge energente umesto uglja i drva. Razgovarali smo da, osim ljudi koji bi kupili nove kotlove na pelet, stimulišemo i one koji već imaju kotlove na ugalj da ih menjaju, i to po principu kao što je to svojevremeno bilo kod kupovine automobila, zamena staro za novo. Ovo o čemu smo mi danas razgovarali trebalo bi da bude podignuto na nivo države, a da Valjevo bude pionir u ovom poduhvatu", rekao je Živković.

 

Suvlasnik valjevske kompanije Blist Branislav Stojnić je rekao da su proizvođači kotlova na pelet spremni da na 30 posto subvencija koje obezbedi lokalna samouprava, oni obezbede dodatni rabat, zatim besplatno puštanje kotla u rad, kao i besplatan servis dve godine.

 

Zamenik gradonačelnika Zoran Živković objašnjava da bi ova inicijativa bila i realizovana potrebno je da predlog prvo razmotre stručne službe Grada, potom će se o tome izjasniti članovi Gradskog veća, i konačno inicijativu o subvencijama mora podržati Skupština grada.

 

Aktuelno

Bair (foto: Đorđe Đoković)
Za projekat "Živeti zajedno" novac obezbedili EU i Grad Pre 16 sati 25 minuta

Bair dobija kanalizaciju

Romsko naselje Bair u Valjevu će, realizacijom projekta "Živeti zajedno", dobiti kanalizaciju. Vrednost radova je oko 230.000 evra, veći deo je donacija Evropske unije, dok će Grad obezbediti oko...  · 1 komentar

Plivači Valisa (foto: PK Valis)
Na mitingu u Trebinju Pre 18 sati 49 minuta

Dvadeset medalja za plivače Valisa

Plivači Valisa su, u konkurenciji 300 takmičara, osvojili 20 medalja na međunarodnom plivačkom mitingu koji je održan proteklog vikenda u Trebinju. Najuspešniji u valjevskoj ekipi bio je Simon...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 20 sati 34 minuta

I inkvizitori su verovali da su hrišćani...

Da po nekog i nešto ne može biti tragično, bilo bi komično gledati kako neki "verujući", gledaju na ljude koji im se "ne sviđaju!". Zato što po svojim rečima, a verovatno i dubokom uverenju,...  · 1 komentar

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Na sednici Skupštine grada o izveštaju gradonačelnika za 2018. 22.07.2019

Napad je najbolja odbrana

Nezavisni odbornik Ljubomir Radović je rekao da je Slobodan Gvozdenović nesposoban i nedostojan funkcije gradonačerlnika, ostaće zabeležen po nezapamćenim zloupotrebama javnog novca. "Vi ste herpes...  · 10 komentara