Registracija Prijava preko FB
Aerozagađenje (foto: Đorđe Đoković)
Aerozagađenje (foto: Đorđe Đoković)
30.03.2019, 11:11

Subvencije za kupovinu kotlova na pelet

č: | fb:

U nameri da doprinesu smanjenju aerozagađenja u Valjevu i da utiču na lokalnu samoupravu da se taj problem reši, organizatori SPREG-a, u saradnji sa kompanijama Kepo iz Kosjerića i Blist iz Valjeva, pokrenuli su inicijativu da se građanima omogući da po povoljnim uslovima pređu na drugi energent.

 

Ideja je da lokalna samouprava građanima obezbedi subvencije za nabavku kotlova na pelet, kako bi bili zamenjeni ugalj i drvo koji se trenutno u Valjevu najviše koriste, i da se proizvođači odreknu dela svog profita.

 

O toj ideji juče su na SPREG-u, na štandu kompanije Blist, razgovarali predstavnici proizvođača kotlova na pelet i zamenik gradonačelnika Valjeva Zoran Živković.

 

Jedan od učesnika sastanka i inicijator razgovora izvršni direktor SPREG-a Jovan Grujić je, nakon razgovora, rekao da je dogovoreno da sledeće nedelje uputi zvaničan dopis gradu Valjevu sa predlogom da se u cilju smanjenja aerozagađenja razmotri predlog ili inicijativa koja je potekla sa ovogodišnjeg SPREG-a  da se nabavka kotlova na pelet ili na struju tri godine iz budžeta subvencioniše sa 30 posto.

 

"Jedan od predloga je da korisnik kupi kotao, a da potom dostavi račun i podnese zahtev lokalnoj samoupravi za subvenciju. Postoji ideja i da se dodatno stimulišu oni koji menjaju kotao na čvrsto gorivo za kotao na pelet ili struju", rekao je Grujić.

 

Razgovori na štandu Blista

Razgovori na štandu Blista (Foto: Kolubarske.rs)

Zamenik gradonačelnika Valjeva Zoran Živković kaže da je ova inicijativa logična u smislu smanjenja aerozagađenja u gradu, i da je treba podržati.

 

"Ono što je evidentno, ako već stremimo ka principima Evropske unije, jeste da se jednog dana u Valjevu, ali i u celoj Srbiji, ugalj mora zabraniti kao energent za grejanje stanova. S tim u vezi ova inicijativa proizvođača, uz smanjenje njihove marže prilikom kupovine kotlova na pelet, je realna jer svaki grad izdvaja iz svog budžeta određen iznos novca koji je namenjen ekologiji. Sasvim je logično da se taj novac iskoristi za smanjenje aerozagađenja, a jedan od načina je svakako prelazak na druge energente umesto uglja i drva. Razgovarali smo da, osim ljudi koji bi kupili nove kotlove na pelet, stimulišemo i one koji već imaju kotlove na ugalj da ih menjaju, i to po principu kao što je to svojevremeno bilo kod kupovine automobila, zamena staro za novo. Ovo o čemu smo mi danas razgovarali trebalo bi da bude podignuto na nivo države, a da Valjevo bude pionir u ovom poduhvatu", rekao je Živković.

 

Suvlasnik valjevske kompanije Blist Branislav Stojnić je rekao da su proizvođači kotlova na pelet spremni da na 30 posto subvencija koje obezbedi lokalna samouprava, oni obezbede dodatni rabat, zatim besplatno puštanje kotla u rad, kao i besplatan servis dve godine.

 

Zamenik gradonačelnika Zoran Živković objašnjava da bi ova inicijativa bila i realizovana potrebno je da predlog prvo razmotre stručne službe Grada, potom će se o tome izjasniti članovi Gradskog veća, i konačno inicijativu o subvencijama mora podržati Skupština grada.

 

Aktuelno

Požar u hotelu Jablanica (foto: Kolubarske.rs)
Nemar, nebriga, nezainteresovanost vlasnika Pre 12 sati 11 minuta

Opominju požari u objektima koji su u vlasništvu države!

Požar koji je izbio u napuštenom hotelu "Jablanica" ponovo je otvorio pitanje nemarnog odnosa države prema svojoj imovini i "bačenih" para građana Valjeva i Srbije. Zašto je država za 1,5 milion...

Pošta (foto: Đorđe Đoković)
Drugi dan za redom Pre 8 sati 5 minuta

Štrajkuju zaposleni i u valjevskoj pošti

Zaposleni u valjevskoj pošti i danas su u štrajku, tako su se pridružili kolegama u poštama u Srbiji u potpunoj obustavi rada nezadovoljni visinom plate. Kažu da njihove zarade iznose od 32.000 do...

Park preko puta Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Potpisivanje peticije na Gradskom trgu Pre 10 sati 17 minuta

"Biblioteka da, ali ne diraj mi park"

Na Gradskom trgu je počelo potpisivanje peticije u cilju prikupljanja potpisa kako bi se sačuvao park u centru grada, gde je planirano da se gradi biblioteka. "Biblioteka da, ali ne diraj mi park",...

Svečana sednica SO Ljig (foto: )
Ljig pamti junake Kolubarske bitke Pre 1 dan 4 sati

Dan opštine Ljig

Dan opštine Ljig obeležen je skromno, kako i priliči opštini sa malim budžetom. Za razliku od ranijih godina, kada je dodeljivano po više priznanja, ove godine data je samo jedna Diploma "Đak...