Nataša Kristić i gimnazijalci (foto: Đorđe Đoković)
Nataša Kristić i gimnazijalci (foto: Đorđe Đoković)
02.04.2019, 11:17

Osmeh umesto podsmeha

č: | fb:

Najveće priznanje koje profesor u svojoj karijeri može da dobije jeste da ga učenici proglase za omiljenog profesora, da kažu da je profesor koga poštuju, cene i vole. To priznanje dobila je profesor Valjevske gimnazije, istoričar umetnosti  Nataša Kristić.

 

Nagrada "Omiljeni profesor Srbije", koja se već 15 godina dodeljuje na Sajmu obrazovanja "EDUfair", ove godine pripala je Nataši Kristić. Ona je od 2600 glasova učenika dobila ubedljivo najveći broj od svih kandidovanih profesora u Srbiji.

Nagrada Omiljeni profesor

Nagrada Omiljeni profesor (Foto: Đorđe Đoković)

Nagrada "Omiljeni profesor Srbije" bila je povod da razgovaram sa profesorom Valjevske gimnazije i njenim đacima. Dočekali su me u kabinetu umetnosti, koji je, na moje iznenađenje, smešten u podrumu, u mračnoj prostoriji sa prozorima kao na bunkeru. I dok u tom kabinetu nedostaje, za umetnost i život, neophodna svetlost, svega ostalog ima dovoljno, ponajpre energije i radosti koje unose đaci i njihov profesor.

 

"Nataša nije samo dobar profesor, ona je dobar čovek, ona nas razume i poštuje, uvažava naše mišljenje i stavove", jednoglasni su gimnazijalci odgovarajući na moje pitanje – zbog čega je baš Nataša omiljeni profesor.

 

Gimnazijalac Ognjen Blažić objašnjava da bi profesori trebalo da imaju, pre svega, strpljenja za učenike i dozu tolerancije za njihove greške pa i za poneku glupost.

 

"Umesto podsmeha i prekora, mogli bi na naše greške, neznanje, pa i glupost, da odgovore osmehom. Nataša je omiljeni profesor zbog toga što ima strpljenja i što se prema nama postavlja kao čovek, a ne kao jedino i isključivo profesor i to kao uzvišeni profesor", kaže Ognjen.

 

Nataša Kristić i gimnazijalci

Nataša Kristić i gimnazijalci (Foto: Đorđe Đoković)

Profesori treba da imaju pedagoški pristup svakoj situaciji, smatra gimnazijalka Aleksandra Živanović.

 

"Takav pristup nemaju svi naši profesori, a profesorka Nataša ga ima. Ona se postavlja kao da je nama ravna, ali ne u smislu da smo mi drugari. Ona zaslužuje da je mi poštujemo iz jednostavnog razloga što se i ona tako odnosi prema nama sa uvažavanjem i razumevanjem. Njeni časovi su mnogi više od predavanja, tu naučimo mnogo o životu, često pričamo o nama i našim problemima, nedoumicama, dilemama...", navodi Aleksandra.

 

"Profesorka Nataša traži da se poštuje i kao profesor i kao čovek, ali i ona nas poštuje, i u nama vidi ljude, a ne nezrelu decu koja nemaju pojma ni o čemu. Naš odnos je takav da uvek možemo da joj se obratimo kao prijatelju, što ne znači da smo mi drugari. Ona ima energiju i pristup koji prijaju, mi smo na njenim časovima opušteni i pažljivi jer su zanimljivi, i radujemo se njenim predavanjima. Razgovaramo na istom nivou, naravno nismo jednaki, ali uz uvažavanje i razumevanja postajemo bliži i bliski", kaže gimnazijalka Jana Paramentić.

Nataša Kristić i gimnazijalci

Nataša Kristić i gimnazijalci (Foto: Đorđe Đoković)

Neverica, a možda i da je u pitanju šala, bila je prva pomisao kada je čula da su je njeni đaci predložili za omiljenog profesora. "Kada sarađujete sa toliko nestašnih očiju i živih duhova, prvo na šta pomislite je da se neko ponovo sjajno šali. Potom dolazi neverica. U Valjevskoj gimnaziji, kao i u školama u kojima sam radila, a uverena sam i svuda u Srbiji, ima mnoštvo onih koji zaslužuju ovu titulu s pravom. A verovatno i više od toga, ako je više moguće", kaže Nataše Kristić.


Kolubarske.rs: Nagrada "Omiljeni profesor" nije kao svaka druga nagrada. Ova je poput stiska ruke i zagrljaja bez izgovorene reči. Da li ste je tako doživeli?

Nataša Kristić: Moram da priznam da sam je ja pre doživela kao hiljadu glasnih povika ljubavi. Što mislim da ona i jeste, jer je došla po liniji brojnih iskrenih srca. Svako ko ozbiljno radi, povremeno priželjkuje pohvale i titule za postignuća i pregalaštvo. Titulu najomiljenijeg retko ko i sanja.

 


Kolubarske.rs: Učenici, sa kojima sam razgovarala, kažu da Vas smatraju prijateljem i drugom, ali ne kao sebi ravnim nego sa znanjem i autoritetom. Kako uspevate da budete i prijatelj i autoritet?

Nataša Kristić: Na sreću, ljubavne jednačine su obično linearne. Kada istinski volite nauku kojom se bavite, onda to uvek radite svom silinom svoga bića. Energija koju pritom zračite je dokaz istinitosti tvrdnji koje iznosite, tako nastaje autoritet. Ako tokom čitavog procesa uspete da ostanete van domašaja taštine i gordosti, onda imate šansu i za ljubav. Valjda tako, nekako.

 

Kolubarske.rs: Učenici su mi rekli da je njihova želja, a to je poruka profesorima i roditeljima, da ih prate, razumeju i podrže. Kažu da upravo Vi to činite i to je jedan od razloga zbog kojih ste omiljeni. Koliko je to lako ili teško?

Nataša Kristić: Svaki od mojih učenika je po jedan započet san. Privilegija je biti pozvan u svet u izgradnji. Koliko god da je, u pojedinim trenutcima, teško i zahtevno sanjati zajedno, posle izvesnog vremena ostaje samo radost otkrivena u zajedničkom pregalaštvu. Volim da verujem u snagu optimizma, ne ustručavam se da im pružim ruku kada padnu niti da potrčim za njima kada bezglavo jure. Stoga, lako i teško često bivaju relativizovani, a neretko, i zanemareni.

Nataša Kristić i gimnazijalci

Nataša Kristić i gimnazijalci (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kolubarske.rs: Često čujemo kako su deca bahata bez poštovanja prema starijima, pa i profesorima. Da li je zaista tako?

Nataša Kristić: Svako uopštavanje surovo uništava lepotu kojom je svet nadenut. Ljudi su tvrđave istkane od mnoštva niti. Neki u sebi nose više tame, neki više vedrine. Nema veze koliko ste stari, niti koje društvene pozicije zauzimate. Nije važno, čak, ni u kom vremenu, ili na kom meridijanu, živite. Ako imate oči koje tragaju za svetlošću, svetlost ćete i piti.

 

Kolubarske.rs: Kako uspevate da Vaša predavanja budu više od školskih predavanja. Pored toga što su edukativna i zanimljiva, ona su i poučna, rekli su mi Vaši đaci.

Nataša Kristić: To Vam je kao u tangu – neko sa strane svira, koraci su komplikovani, partner je nepredvidiv i sve što Vi možete je da se opustite. Što nežnije pratite saigrača to je ples skladniji. Ako pri tom uspete i da uživate, dodirnuli ste oblake.

 

Kolubarske.rs: Opišite mi u jendoj rečenici Natašu Kristić, omiljenog profesora Valjevske gimnazije.

Nataša Kristić: Vedar prolećni dan.

  


"Naše i vaše vreme" za Natašu Kristić ne postoji!  

 

Mladi svojim profesorima i roditeljima zameraju to što su "oni stalno u prošlosti, ne mare mnogo za novo vreme, nova pravila, nova interesovaja, nove tehnologije...". Otuda previše nerazumevanja.

 

 "Ja sam u vašim godinama bio, a vi u mojim još niste", to je rečenica koju nam često govore odrasli, kaže Aleksandra Živanović, učenica trećeg razreda Valjevske gimnazije.

 

"Treba da shvate da mi ne živimo u njihovom svetu i u njihovom vremenu koje je prošlo. Svet se promenio, mnogo toga danas nije kao pre 20, 30 i više godina. Naravno neke stvari su trajne, ne menjaju se ni vremenom, ali dosta toga je drugačije nego što je bilo u vreme kada su naši profesori i roditelji bili srednjoškolci, i zato milsimo da oni treba da se prilagode nama i novom vremenu, a ne da od nas očekuju i traže da se vraćamo u prošlost. Ni oni ne treba da žive svoju prošlost nego treba da budu sa nama u sadašnjosti, da nas razumeju i pruže nam podršku. A možda i da nauče našto od nas. Ima se i od nas šta pametno i dobro čuti i naučiti, a mi ćemo učiti iz njihovih grešaka", poručila je gimnazijalka Aleksandra Živanović.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 sati 3 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 sati 13 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara