Dragan Aleksić i Zorica Jocić (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Aleksić i Zorica Jocić (foto: Đorđe Đoković)
08.04.2019, 12:26

Plan upisa učenika u srednje škole dostavljen Ministarstvu

č: | fb:

Prema predlogu plana upisa učenika za 2019/2020 godinu, u srednjim školama u Valjevu za svršene osnovce biće 1100 slobodnih mesta, dok će u Kolubarskom okrugu biti 1670 slobodnih mesta.  

 

Načelnica Školske uprave Valjevo dr Zorica Jocić kaže da je Školska uprava dostavila predlog plana upisa Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje će do 1. maja doneti odluku, a nakon toga biće objavljen konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole.

 

- Kriterijumi kojima smo se rukovodili, dok je rađen plan upisa učenika, su, pre svega, da ima dovoljno mesta i za devojčice i za dečake, zatim dostupnost obrazovanja za decu ispod i preko 50 poena. Da podsetim da je prag prolaznosti za upis u četvorogodišnju srednju školu 50 poena. Takođe smo vodili računa da postoji dovoljan broj trogodišnjih obrazovnih profila. Zatim smo se rukovodili potrebama lokalnih samouprava, poput šta je to što aktuelna privreda traži, očekuje i koji profile su potrebni. Vodili smo računa i da nam okruzi budu ujednačeni – rekla je Zorica Jocić.

 

Načelnica Školske uprave je naglasila da se prilikom planiranja upisa posebno vodilo računa o učenicima koji se obrazuju po individualnom obrazovnom planu i za njih se obezbeđuje tri mesta, a takvih učenika u Valjevu ima dvadeset. To praktično znači da će u odeljenju gde je predviđeno 30 učenika, ako je jedno dete sa određenim smetnjama u razvoju biće upisano 28 učenika kao bi im maksimalno bila posvećena pažnja.

 

Kada je reč o strukturi trogodišnjih i četvorogodišnjih obrazovnih profila, dr Jocić navodi da će u Tehničkoj školi ove školske godine biti četiri trogodišnja i pet četvorogodišnjih odeljenja, podsećajući da je prošle godine bilo tri trogodišnja, a šest četvorogodišnjih odeljenja.

 

Valjevska gimnazija ove godine imaće osam odeljenja, što znači jedno više u odnosu na lane, Ekonomska škola imaće tri trogodišnja i pet četvorogodišnjih odeljenja, Medicinska jedno trogodišnje i pet četvorogodišnjih, Poljoprivredna škola jedno trogodišnje i pet četvorogodišnjih, Muzička škola ima dva odeljenja.

Dragan Aleksić i Zorica Jocić

Dragan Aleksić i Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

Načelnica školske uprave dr Zorica Jocić je najavila da će probni završni ispit za učenike koji završavaju osmo razred biti održan 12. i 13. aprila, dok se završni ispit održava 17, 18. i 19. juna.

 

U Osečini od ove godine Obrazovno vaspitni centar

 

Novina ove godine u Osečini je osnivanje Obrazovno vaspitnog centra koji praktično podrazumeva objedinjavanje osnovne i srednje škole u jednu obrazovnu ustanovu.

 

Objašnjavajući novinu u svojoj opštini, predsednik Dragan Aleksić je rekao da je Osečina jedina opština u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu koja nema samostalnu srednju školu.

 

- Mi imamo 20 godina odeljenje Ekonomske škole iz Valjeva, i moram da kažem da sa tom školom imamo odličnu saradnju. Ali nama je problem to što godinama unazad izlaze deca određenog profila. Nakon završenog školaovanja neka deca traže posao, a neki nastavljaju školovanje, i to pretežno na VIPOS, tako da sa tom višom školom trenutno imamo 30-oro dece koja čekaju posao, a mi nemamo mogućnost da ih zaposlimo u našoj Opštini. U razgovoru sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem vrlo brzo smo se sporazumeli da su nama potrebni oni smerovi koje traži privreda. U Osečini ima 25 firmi koje se bave preradom plastike i desetak firmi koje se bave preradom voća. Zato nama trebaju ti profili, prehrambeni i plastičari. Ministarstvo je dalo rešenje da se napravi Obrazovno vaspitni centar, u okviru koga će biti i osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. To znači da će biti jedan direktor, jedna administracija, i eto sticajem okolnosti, prvi smo u Srbiji koji smo uveli to tz. "vertikalno povezivanje" - srednje sa osnovnom školom u okviru jednog centra. Ovim ćemo izbeći i taj nesklad između onoga šta deca žele da upišu i onoga koja su zanimanja potrebna, odnosno onoga što traži privreda. Možda ima popularnijih smerova koja bi deca upisala, ali šta vredi kada oni sa tom završenom školom ne mogu da se zaposle. Zato je važno da upišu upravo one smerove sa kojima mogu da nađu posao – poručio je Dragan Aleksić predsednik Osečine.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 13 sati 41 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 13 sati 41 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 8 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara