Škola u Donjoj Kamenici  (foto: Đorđe Đoković)
Škola u Donjoj Kamenici (foto: Đorđe Đoković)
09.04.2019, 07:00

Miloš Obrenović je pod turskom vlašću otvarao škole, a današnje vlasti zatvaraju

č: | fb:

Osnovna škola u Donjoj Kamenici, jedna od najstarijih škola u Srbiji koja je osnovana 1829. godine, od sledeće školske godine biće zatvorena a đaci će nastavu pohađati u matičnoj školi u Valjevskoj Kamenici. Rukovodstvo Valjeva je odlučilo da ovu četvorogodišnju školu zatvori zbog "velikih troškova" koji godišnje iznose 150 hiljada dinara ili mesečno 12.500 dinara, koliko se izdvaja iz gradskog budžeta!

 

Odlukom o mreži javnih osnovnih škola i mreži javnih predškolskih ustanova na teritoriji grada Valjeva, koju je usvojila Skupština grada pre mesec dana, izdvojeno odeljenje u Donjoj Kamenici, koje trenutno ima tri đaka i jednog predškolca, biće pripojeno školi "Milovan Glišić" u Valjevskoj Kamenici. Zajedno sa đacima u matičnu školu prelaze učiteljica i domar.

 

Predsednik Komisije za izradu nacrta akta o mreži osnovnih škola i član Gradskog veća Miroljub Ivanović izjavio je za "Vujić televiziju" da škola u Donjoj Kamenici trenutno ima samo tri đaka, a da su troškovi "veliki" navodeći da se "samo za ogrev godišnje potroši 275 hiljada dinara".

 

Međutim, prema rečima Danijele Marković, direktora matične škole "Milovan Glišić" u Valjevskoj Kamenici, za školu u Donjoj Kamenici iz budžeta Valjeva prošle godine izdvojeno je 280 hiljada dinara, a od toga su 130 hiljada dinara troškovi za prevoz zaposlenih, što će biti trošak i kada se zatvori izdvojeno odeljenje. Tako da škola u Donjoj Kamenici grad Valjevo godišnje košta 150 hiljada dinara i to su troškovi za ogrev, struju, internet, telefon, za preglede vode, usluge deratizacije, osiguranje objekta, sredstva za higijenu...

 

Miroljub Ivanović je kao argument za zatvaranje škole naveo i to da su uslovi u školi u Donjoj Kamenici loši i teški.

 

- U školi se greju na ugalj, dok je u matičnoj školi centralno grejanje. Velika je razlika i u nastavnim sredstvima, u matičnim školama su mnogo savremenija, imaju svremene računare za informatiku. U matičnoj školi u Valjevskoj Kamenici sanitarni čvorovi su urađeni kao u stanu, higijena se održava na visokom nivou, dok je u izdvojenom odeljenju skromno i loše - izjavio je Ivanović.

 

Posetili smo školu u Donjoj Kamenici i uverili se da uslovi niti su "loši niti su teški". Veliko, sređeno dvorište u kome je stoletna lipa i košarkaško igralište. Škola čista, svetla, oplemenjena i ukrašena detaljima, cvećem i scenografijom iz pozorišne predstave koju su igrali đaci, učionice prostrane sa svim neophodnim nastavnim sredstvima. Higijena u toaletima na "visokom nivou".

Škola u Donjoj Kamenici

Škola u Donjoj Kamenici (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Škola u Donjoj Kamenici

Škola u Donjoj Kamenici (Foto: DjordjeDjokovic)

Nagrade za učenike

Nagrade za učenike (Foto: DjordjeDjokovic)

Učiteljica Biljana Marković, koja obrazuje ali i vaspitava i pomaže svojim đacima već 12 godina, dočekala nas je tužna i zabrinuta. Žali zbog toga što će škola sa takvom tradicijom, sa uspešnim i vrednim đacima, biti zatvorena.

 

- Teško mi je jer ja decu i njihove roditelje doživljavam kao svoju porodicu. Nije to samo obrazovni nego i vaspitni rad. Domar i ja decu pratimo kući, a kada je loše vreme domar ih vozi. Moji đaci su uspešni, osvajaju nagrade na gradskim i okružnim takmičenjima, uspešni su na mnogim konkursima, idemo na Sabor narodne tradicije. Uslovi u našoj su isti kao i u matičnoj školi. Naša škola je čista, bezbedna, postoji sanitarni čvor... Škola je osnovana 1829. godine i jedna je od najstarijih u Srbiji. U to vreme škola je imala aščinicu – javnu kuhinju, tako da su deca imala obroke i to je bila jedna od retkih obrazovnih ustanova u Srbiji koja je imala kuhinju. Bilo je i kupatilo u kome su učitelji kupali i sređivali decu. Miloš Obrenović je otvarao škole pod turskom vlašću, a današnje vlasti je zatvaraju – ogorčena je učiteljica Biljana.

Biljana Marković

Biljana Marković (Foto: DjordjeDjokovic)

Dodaje da je škola u selu više od škole, i ne mogu, ni ona ni roditelji, da prihvate razloge koje navodi valjevska vlast, naročito da se škola zatvara zbog velikih troškova. Roditeljima i deci takva odluka napraviće velike probleme, naročito one koji su vezani za bezbednost i prevoz dece do matične škole u Valjevskoj Kamenici.

 

Miroljub Ivanović tvrdi da neće biti problema u vezi prevoza učenika jer postoji autobuska linija, a karte će finansirati Grad iz budžeta.

 

- Deca iz Donje Kamenice do autobuskog stajališta dolaziće peške kilometar, dva, tri, a onda će ući u topao autobus gde je prijatna muzika, igraće se i družiti sa decom. Roditelji koji imaju vremena, i tamo gde postoji neka opasnost na putu od kuće do škole, će kao i do sada dovoditi svoju decu, a oni koji to nisu činili do sada neće ih ni dovoditi... Deca po završetku nastave u matičnoj školi neće moći odmah da se vrate svojim kućama, moraće da čekaju autobus sat do sat i po, ali tu imaju produženu nastavu i tu mogu da borave do povratka kući - kaže Miroljub Ivanović i naglašava da su donoseći odluku o zatvaranju škole "vodili računa o deci".

 

"O deci nisu vodili računa", kažu učiteljica i roditelji.

 

- Deca do autobuskog stajališta moraju da pešače četiri kilometra, od toga polovina je magistralni put što je nebezbedno. Autobus iz matične škole polazi u 14 časova, a deca nastavu završavaju u pola dvanaest tako da dva i po sata ostaju duže u školi. Tačno je da u matičnoj školi postoji dnevni boravak, ali to dete, koje se iz škole autobusom vraća u 14 časova, pešači četiri kilometra, kući stigne tek u 16 časova – kaže učiteljica Biljana.

 

Očevi jednog predškolca i prvaka ogorčeni i ljuti. Kažu u glas da svoju decu neće pustiti da idu u školu u Valjevsku Kamenicu, pre svega zbog toga što nije bezbedno da se peške kreću magistralnim putem Valjevo-Loznica, naročito zimi.

 

Milovan Srećković, otac predškolca Strahinje, navodi da je problem to što će njegov šestogodišnji mališan morati da pešači četiri kilometra, ali i to što neće imati ko da ga odvede od matične škole, ispred koje staje autobus, do objekta gde se održava predškolska nastava. Vladimir Drajić, otac sedmogodišnje Milice, navodi da devojčica mora da ustane u pola šest da do sedam časova stigne na autobus i da se kući vrati tek u 16 časova.

 

"Ima mnogo razloga, moglo bi tu mnogo da se priča. Sela su pusta, siromašna, ukidaju nam i zatvaraju sve. Kakva je budućnost našeg sela, kakava je naša i budućnost naše dece ako nam uzmu i školu? Nikakva", zaključuju roditelji.

 

Direktor škole "Milovan Glišić" u Valjevskoj Kamenici Danijela Marković, koja je bila član Komisije za izradu nacrta akta o mreži osnovnih škola, kaže da nije podržala predlog da se zatvori četvorogodišnja škola u Donjoj Kamenici zbog toga što ta škola ima dugu tradiciju, starija je od matične škole, ali i zbog problema vezanih za prevoz učenika.

 

- Biće organizovan prevoz đaka od Donje Kamenice do matične škole, ali ono što vidim kao problem ili opterećenje za decu jeste to što oni do autobuskog stajališta treba da pešače četiri kilometra, takođe i to što im se menja ritam dana s obzirom na to da im školski dan postaje mnogo duži. Kasno će se vraćati kući jer autobus koji će koristiti je prilagođen rasporedu časova starijih učenika koji imaju više časova i kasnije se vraćaju kući – navodi Danijela Marković direktor škole "Milovan Glišić" u Valjevskoj Kamenici.

 

Meštani Donje Kamenice kažu da je škola očuvana, uredna i sređena zahvaljujući učiteljici Biljani Marković, domaru Ranku Plećiću i roditeljima. Pre dve godine na molbu učiteljice, preduzeće "Putevi Užice", koje je radilo magistralni put Valjevo-Loznica, je o svom trošku asfaltiralo košarkaški teren, parking, staze, trotoar gde su postavili i bezbednosnu ogradu.

Košarkaško igralište

Košarkaško igralište (Foto: DjordjeDjokovic)

Trotoar i ograda pored škole

Trotoar i ograda pored škole (Foto: DjordjeDjokovic)

Roditelji dece iz Donje Kamenice uputili su pismo na nekoliko adresa, između ostalih predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću sa molbom da ne zatvaraju njihovu školu, nadajući se da će rukovodstvo Valjeva odustati od ove nerazumne odluke.

 

"Kakvu poruku šaljete deci sa sela. Da ostanu na selu, a vi im zatvarate škole? Zar je novac bitniji od obrazovanja naše dece i njihovog života? I to koliki novac?", pitaju roditelji iz Donje Kamenice.

 

I zaista koliki je novac zbog koga se zatvara jedna škola? U pitanju je 150 hiljada dinara godišnje ili 12.500 dinara mesečno. Toliko košta jedan ručak, recimo, predstvanika Grada i Kolubarskog okruga.

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović za vožnju u svoja dva službena automobila mesečno potroši oko 90 hiljada dinara, što je dovoljno da se sedam meseci finasnira škola.

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je za ličnu promociju, i to iz budžeta suprotno zakonu, izdvojio 4,1 milion dinara, što je dovoljno da škola u Donjoj Kamenici postoji narednih 27 godina!

Škola u Donjoj Kamenici

Škola u Donjoj Kamenici (Foto: DjordjeDjokovic)

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 3 sati 31 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 3 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 40 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 1 komentar

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 3 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara