Poparci traže da se ukloni bazna stanica (foto: Đorđe Đoković)
Poparci traže da se ukloni bazna stanica (foto: Đorđe Đoković)
16.04.2019, 07:13

Meštani Popara traže uklanjanje bazne stanice

č: | fb:

Meštani Mesne zajednice Popare okupili su se u velikom broju na ulici tražeći da se ukloni objekat bazne stanice, čija je izgradnja u toku, strahujući, kako su rekli, za svoje i zdravlje svoje dece.

 

Okupljeni građani su rekli da su tražili pomoć Grada, kao i da su peticiju sa 210 potpisa predali predsedniku MZ Popare Slađani Marković, koja je inače rukovodilac Odeljenja za zajedničke poslove Gradske uprave Valjevo, međutim, ona im je peticiju vratila rekavši da "Grad to neće da primi".

 

Poručili su da će, ukoliko se njihov zahtev ne ispuni i ukoliko bazna stanice ostane u njihovom okruženju, angažovati advokata i pokrenuti tužbu kako bi zaštitili svoja prava.

Zoran Jovanović

Zoran Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zoran Jovanović kaže da se Poparci nadaju da do tužbe neće doći i da očekuju pomoć Grada kako bi ovaj problem bio rešen. Objašnjava da je preko noći nikao objekat bazne stanice na privatnoj parceli, i to u neposrednoj blizini kuća i budućeg dečjeg igrališa, a da niko od njih nije bio obavešten da će tu biti postavljena bazna stanica. Dodaje da se tabala na kojoj su podaci o objektu koji se gradi i izvođaču radova iznenada pojavila i to tek kada su radovi završeni.

 

"Informisali smo se šta su bazne stanice, koja im je osnovna svrha, ali i koje su im nuspojave. Između ostalih je i nejonizujuće zračenje, koje u prečniku do dva kilometra pravi ozbiljne smetnje živom naraštaju, može da izazove glavobolje, probleme sa pamćenjem, koncentracijom... Žalosno je to što mi u 21. veku da bi ostvarili svoja prava, da živimo normalno i da budemo srećni, treba da izađemo na ulicu. Bili smo prinuđeni na ovakav korak jer prosto je neverovatno da se nešto ovakvo pravi u našem komšiluku, a da niko od nas ne bude obavešten o čemu se radi", kaže Zoran Jovanović.

 

Naknadno su saznali da se radi o objektu "bazna stanica Valjevo 14 u Mesnoj zajednici Popare", čiji je investitor Telenor d.o.o. Beograd. Jovanović kaže da su, nakon što su saznali šta se gradi, održali sastanak kome je prisustvovao rukovodilac Odeljenja za infrastrukturu Zoran Trifunović. Tada su doneli odluku da napišu peticiju Gradu u kojoj traže da se ukloni bazna stanica.

Meso za dečje igralište

Meso za dečje igralište (Foto: Đorđe Đoković)

"Preporuka Ministarstva za zaštitu životne sredine je da se bazne stanice ne postavljaju u blizini stambenih objekata, bolnica, škola, vrtića i dečjih igrališta. Pogledajte koliko je kuća ovde, a na sto metara odavde je igralište čija je izgradnja započeta pre nekoliko godina. Pokušali smo da predamo peticiju, koju je potpisalo 210 građana, nismo uspeli, ali nećemo odustati. Tražimo i očekujemo pomoć Grada. Niko od nas ne želi da dođe do nekih većih problema i da objekat bude nasilno rušen", kaže Jovanović.

 

On najavljuje da će od Grada tražiti dokumentaciju kako bi videli ko je dao dozvolu za izgradnju, kao i ugovore vezane za izgradnju i postavljanje bazne stanice u njihovoj Mesnoj zajednici u kojoj živi preko dve hiljade stanovnika, a više od 30 posto su mladi i deca.

 

"Upravo njih, decu i mlade moramo zaštititi i misliti o njihovoj budućnosti",  poručili su žitelji Popara.

  

Molba i peticija upućena Gradu Valjevu

 

U peticiji, koju su stanovnici MZ Popare uputili gradu Valjevu, navode da nisu bili informisani o izgradnji objekta bazne stanice i samim tim nisu dali pristanak za izgradnju.

 

"U listu Napred objavljeno je obaveštenje o tome da će se graditi objekat, ali samo sa brojem katastarske parcele, nigde nije pisalo naselje u kome će se graditi. Nijedan zakon, kao ni Ustav, ne obavezuje narod za kupovinu tog lista, što će reći da mi kao građani nismo ni bili dužni da se informišemo iz novina. Zašto nadležni nisu održali sastanak u Mesnoj zajednici, zašto nas niko nije obavestio o projektu?

 

Prema našim saznanjima na javnoj raspravi održanoj 2015. godine polemisalo se o postavljanju objekta bazne stanice na katastarskoj parceli broj 11269/1, KO Valjevo. Raspravi je pisustvovala i inspektorka za ekologiju Vesna Srećković, koja je u pisanoj formi dala primedbu da se bazna stanica ne može graditi na toj lokaciji. Takođe, obavešteni smo da postoji uredba doneta na nivou Grada po kojoj se ovakve instalacije ne mogu graditi u naseljenim mestima.

Predajnik

Predajnik (Foto: Đorđe Đoković)

Molimo Vas za stručno obrazloženje u kojoj studiji piše da se izgradnja bazne stanice preporučuje u naseljenom mestu, a naročito u sredini koja je već ozračena zbog posledica Nato agresije. Sve studije navode da zračenja bazne stanice imaju kumulativni karakter na ljudsko zdravlje i ostavljaju dugoročne posledice na ljudski organizam, naročito na mlađu populaciju. Ko je potpisao dozvolu za izgradnju takvog štetnog objekta kao što je bazna stanica u blizini parcele na kojoj se planira izgradnja igrališta i drugih ustanova? Molimo nadležne da obustave pomenute radove, da zaštite svoje građane i životnu sredinu od negativnih uticaja, da se stane na put ekonomskom procvatu pomenute kompanije po cenu ljudskog  zdravlja i da se izgradnja pomenutih objekata vrši van naseljenih mesta, kao što rade mnoge Evropske zemlje koje misle o svojoj populaciji.

 

Molimo Gradsku upravu i gradonačelnika da postupe po ovom zahtevu. Ukoliko se Grad ogluši o naš zahtev bićemo prinuđeni da tužimo kompaniju Telenor d.o.o. kao i grad Valjevo, jer su u ovom slučaju prekršene procedure o javnoj raspravi, uredba Grada, kao i mnoge etičke i zdravstvene norme.

 

Mi ćemo istrajati u našim zahtevima i nećemo dozvoliti da građani, a naročito deca, žive u takvoj sredini. Kao podrška ovoj našoj peticiji i molbi, pikupljeno je 210 potpisa građana Mesne zajednice Popare".

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 7 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 2 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...