Betonirana Ulica kneza Jovice (foto: Đorđe Đoković)
Betonirana Ulica kneza Jovice (foto: Đorđe Đoković)
06.05.2019, 08:56

Ovo je "Budućnost Srbije"

č: | fb:

Stanari Ulice kneza Jovice u Tešnjaru "digli su ruke od Grada" i sami su "sredili" svoju ulicu tako što su betonirali deo gde su bila najveća oštećenja, tolika da "više nije moglo da se hoda".

 

"Ovo je budućnost Srbije", rekli su mi dok su mešali beton. "Šta ćete raditi ako vas Grad bude tužio?", pitala sam. Odgovorili su pitanjem: "Zašto da nas tuži? Zbog toga što smo sebi obezbedili normalan život i prilaz našim kućama. Što smo sopstvenim snagama i parama uradili ono što je bila obaveza Grada, je l' za to da nas tuže?".

Rupe i oštećenja na Ulici kneza Jovice

Rupe i oštećenja na Ulici kneza Jovice (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kažu da ulicom, koja je najgora u gradu, više nije moglo da se prođe peške, a kamoli kolima. Shvatili su da ne vredi čekati, niti se nadati da će njihova ulica biti rekonstruisana i da će gradsko rukovodstvo ispuniti obećanje od pre dve godine.

 

Dragan Vaš

Dragan Vaš (Foto: Đorđe Đoković)

Dragan Vaš podseća da njihove nedaće traju već šest godina, kada se na ulici otvorila rupa u koju je propao kamion JKP "Vidrak". Tada, umesto da se sanira i problem trajno reši, samo je zatrpana, u nju je sipana rizla i presvučena tankim slojem asfalta. Nakon majskih poplava 2014. godine, otvorila se rupa duboka skoro dva metra, tik uz zgradu osnovne škole, i svake godine je postajala sve dublja i sve veća.

 

"Pokušali smo na sve moguće načine da rešimo problem naše ulice. Sećate se da smo u avgustu 2017. godine organizovali protest na raskrsnici naše i Ulice Milovana Glišića, u pokušaju da privolimo gradsko rukovodstvo da reši problem. Tada su nam obećali da će oštećenja biti sanirana, a da će 2018. godine biti trajno rešeno pitanje Ulice kneza Jovice. Sredinom decembra 2017. godine zakrpljene su rupe i kolektor, koji se nalazi ispod ulice i za koji se dugo tvrdilo da je iz turskog doba, da predstavlja istorijsku vrednost, i zbog toga ulica godinama nije rekonstruisana. Nakon tog krpljenja ništa nije rađeno", navodi Vaš.

  

Radovi na krpljenju kolektora i rupa u Ulici kneza Jovice trajali su tri i po dana, a koštali su oko pola miliona dinara. Tada je za Kolubarske.rs nadzorni organ Milutin Mihajlović rekao da je reč o sanaciji koja je privremenog karaktera. 

 

"Ulica je sada presuta šljunkom, treba vremena da se stabilzuje s obzirom na toda je svod kolektora rađen od kamena, tako da nije moglo da se odmah povalja valjkom. To će biti urađeno naknadno, a do tada će u Gradskoj upravi odlučiti da li će taj deo ulice biti betoniran ili će biti stavljena kaldrma", rekao je po okončanju radova u decembru 2017. godine Milutin Mihajlović.

  

Ulica nije povaljana valjkom, u Gradskoj upravi još uvek nisu odlučili da li "beton" ili "kaldrma". A kad već nisu oni, jesu žitelji Ulice kneza Jovice. Nabavili su mešalicu, angažovali su, kako rekoše, i "stručnjaka" da im pomogne u radovima, platili materijal oko 200 evra i betonirali deo ulice.

Betonirana Ulice kneza Jovice

Betonirana Ulice kneza Jovice (Foto: Đorđe Đoković)

 

Molba "na čekanju"

 

Stanari Ulice kneza Jovice su u septembru prošle godine poslali jedan dopis - molbu gradonačelniku Valjeva Slobodanu Gvozdenoviću da sa nadležnim službama Gradske uprave pokuša da nađe rešenje za njihov dugogodišnji problem.

 

"Dobili smo obećanja da će se u 2018. godini pristupiti iznalaženju trajnog rešenja jer je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture dostavio Gradskoj upravi uslove uređenja naše ulice. Do danas se ništa nije uradilo po pitanju, a koliko smo se informisali, ni u jednom planu za rešavanje komunalnih problema u našem gradu u narednom periodu, Ulica kneza Jovice nije pomenuta. 

 

Ukoliko stručnjaci nadležnih službi Gradske uprave smatraju da je predloženo rešenje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika preskupo, molimo Vas da se ulica sanira bar privremeno jer je devastirana do te mere da se ni pešice, ni vozilima ne može normalno proći. Postoje i delovi na kojima samo što se nisu otvorile nove rupe", navodi se pored ostalog u molbi koju su stanari Ulice kneza Jovice poslali gradonačelniku Slobodanu Gvozdenoviću pre osam meseci, ali on im do danas nije odgovorio.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 9 sati 19 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 16 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 16 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara