Vukajlo Nenadović (foto: Đorđe Đoković)
Vukajlo Nenadović (foto: Đorđe Đoković)
07.05.2019, 08:56

"Valjevski poverenik" otišao u penziju

č: | fb:

Diplomirani pravnik Vukajlo Vule Nenadović je krajem aprila otišao u penziju. Radni vek započeo je u tadašnjem Opštinskom, danas Osnovnom sudu, a završio u Gradskoj upravi, gde je kao ovlašćeno lice za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja radio 13 godina.

 

Poslednjeg radnog dana "valjevskog poverenika" obrela sam se u njegovoj kancelariji u kojoj sam za 13 godina bila nebrojeno puta i iz koje sam izlazila sa "gomilom papira" od kojih su nastali brojni tekstovi o radu gradske vlasti i trošenju "naših para".

 

Ovaj put, nisam došla po papire, došla sam da se pozdravim sa Vulom i poželim mu što više bezbrižnih penzionerskih godina. Tog poslednjeg radnog dana na stolu torte i piće, posluženje za kolege i saradnike i za sve one koji su došli da se pozdrave sa Vulom.

Darija Ranković i Vukajlo Nenadović

Darija Ranković i Vukajlo Nenadović (Foto: Đorđe Đoković)

  

 "Radujem se odlasku u penziju, ali pomalo i žalim, jer će mi nedostajati ovaj posao, koji sam sa zadovoljstvom radio. Nedostajaće mi kolege i saradnici, ali i vi, novinari i građani, koji ste podnosili zahteve", kaže.

 

A zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, od 2006. godine do danas, bilo je preko 2200, navodi Nenadović. Dodaje da ih je iz godine u godinu sve više i više, tako da je prošle godine podneto 243, dok je ove godine do sredine aprila podneto već 127, što navodi na zaključak da će u ovoj godini biti preko 300 zahteva.

 

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja donet je u novembru 2004. godine, a u decembru te iste godine za Poverenika je postavljen Rodoljub Šabić, dok je u Valjevu lice ovlašćeno za postupanje po tom zakonu određeno tek nakon dve godine od donošenja zakona.

 

- Sećam se mog prvog radnog dana. Na stolu su me čekala samo dva zahteva i oba su podneli novinari. Jedan je podneo Branko Vićentijević Džane, tražio je zarade i imovinsku kartu valjevskih funkcionera, a drugi je podnela novinarka TV Kronik. Nekoliko meseci nije bilo ni jednog zahteva, a onda se o ovom Zakonu počelo sve više govoriti i o njemu pisati u medijima, tako da su se građani upoznali i počeli su da podnose zahteve. Mada, moram da kažem da su me mnogi mešali sa zaštitnikom građana - kaže Vukajlo.

 

Bila sam ubeđena da mi novinari najviše tražimo informacije od javnog značaja. Međutim, Vukajlo kaže da građani najčešće podnose zahteve, a na drugom mestu su novinari i udruženja građana. Na pitanje koje se informacije traže, Vukajlo kratko odgovara: "Sve živo!".

 

- Često se iznenadim postavljenim pitanjima i pitam se kako su saznali, čak ja koji godinama radim u Gradskoj upravi nisam znao te informacije. Inače, najbrojniji su zahtevi koji se odnose na imovinu, građevinske dozvole, bespravnu gradnju, ali i na javne nabavke. A zahtevi novinara i udruženja građana najviše se odnose na trošenje budžeta - navodi "valjevski poverenik".

 

Ukoliko organ vlasti ne postupi u zakonskom roku ili tražiocu informacije ne dostavi odgovor, žalba se upućuje Povereniku. Nezvanično sam saznala da je preko 95 posto žalbi, koje su tražioci informacija iz Valjeva uputili Povereniku, bilo neosnovano, i da je Valjevo među retkim gradovima u kojima se poštuju rokovi i dostavljaju informacije "bez odugovlačenja, zatezanja, ignorisanja". Za takvo odgovorno, i u skladu sa zakonom, postupanje svakako je zaslužan Vukajlo Nenadović, koji kaže da se trudio da rokovi ne budu "probijeni".

Vukajlo Nenadović

Vukajlo Nenadović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nenadović dodaje da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja sigurno doprineo tome da se zakoni više poštuju, da vlast obazrivije i po zakonu troši budžet, ali je uticao i da rad organa Grada bude transparentniji, odnsono otvoreniji prema građanima.

 

Objašnjava da je taj Zakon poseban u odnosu na sve druge zakone, što znači da se moraju poštovati odredbe tog Zakona, i ukoliko su u suprotnosti sa odredbom nekog drugog primenjuje se Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Navodi primer.

 

- Pre nekoliko godina Odljenje za naplatu poreskih prihida je iz Poreske uprave prešlo u Gradsku upravu. Traženo je rešenje o porezu na imovinu za jednu firmu, a Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji zabranjuje davanje tog dokumenta, tako da načelnica Odeljenja nije htela da dostavi traženo rešenje o porezu. Objasnio sam da se u tom slučaju primenjuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ali tek nakon konsultacija sa Beogradom dostavljeno je rešenje - priseća se Nenadović.

 

Kada sam čula da ove godine u aprilu Vukajlo odlazi u penziju, prva moja pomisao je bila – ko će sada u Gradu postupati po zahtevima za informacijama od javnog značaja?  

 

Zahvaljujući odgovorima, koje nam je od nadležnih organa Grada obezbeđivao Vukajlo Nenadović, i to vrlo revnosno i skoro uvek u zakonskom roku od 15 dana, saznavali smo mnogo toga vezano za rad organa Grada, a naročito o tome kako i gde se troše pare građana Valjeva i kako lokalna vlast poštuje zakone i sopstvene odluke.

 

Nenadović se nada da će to radno mesto biti uskoro popunjeno s obzirom na to da je posao obiman i da zahteva angažovanje lica, mada Zakonom to nije propisano.

 

- Prema Zakonu, organi Grada Valjeva mogu da imaju ovlašćeno lice za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, a ako nema ovlaščeno lice, rukovodioci organa su u obavezi da oni postupaju po zahtevima. Ukoliko oni to ne učine biće sankcionisani. Drugim rečima, moj odlazak u penziju, vas tražioce informacija ne interesuje, niti ćete biti uskraćeni za odgovore – objašnjava Vukajlo Nenadović.

 

Lice za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja ne obezbeđuje mišljenje, stav, ideju, plan... Isključivo obezbeđuje i tražiocu informacije dostavlja samo dokument. Ovo je važno reći zbog gradske vlasti koja umesto da novinarima odgovori na pitanja koja se odnose na stavove, planove, ideje, rokove..., upućuje ih da ta pitanja postave "preko poverenika" ili, kako su meni često govorili gradski funkcioneri "traži od Vula".

 

"Valjevski poverenik" bio je svedok mnogih promena u "soliteru" na Gradskom trgu. Dokaz za to je da je u karijeri promenio sedam kancelarija. Prva je bila velika, moderno opremljena sa novim nameštajem i kompjuterom, za koju je Poverenik Rodoljub Šabić rekao da je "najbolja Kancelarija od svih u Srbiji".  

 

Vukajlo Nenadović je diplomirao na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, kao pripravnik je radio u Okružnom sudu u Valjevu, a pravosudni ispit je položio na Beogradskom univerzitetu. Usledio je odlazak u vojsku, a nakon toga se zaposlio na mesto sudije Opštinskog suda u Valjevu. Najduže, 18 godina, proveo je kao sekretar u nedeljniku "Napred". U zasluženu penziju odlazi sa mesta ovlašćeno lice za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja ili prvog "valjevskog poverenika".

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 10 sati 41 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 17 sati 38 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara