Sala Gradskog veća (foto: Kolubarske.rs)
Sala Gradskog veća (foto: Kolubarske.rs)
22.05.2019, 06:56

U čijim džepovima završava pet miliona dinara od "usluga informisanja"?

č: | fb:

Od pet miliona dinara, koliko grad Valjevo koštaju "usluge informisanja javnosti", pola miliona dinara pripalo je valjevskoj "Vujić" televiziji, 250.000 dinara dobiće beogradski Studio B, dok će ostali dobiti "dogovoreni iznos", a ti ostali su pretežno na beogradskoj adresi Džona Kenedija 51/3.

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović u martu je raspisao sumnjivu javnu nabavku "usluge informisanja javnosti". Prema tehničkoj specifikaciji te usluge obuhvataju "poslove praćenja i izveštavanja o radu organa Grada, javnih preduzeća i ustanova, kao i promociju Divčibara kao turističkog centra". O tome pružalac usluge treba da priprema PR priloge i tekstive, koji će biti emitovani na TV i radio stanicama, i internet portalima.

 

Traženo je da ponuđač ispuni i dodatne uslove. Pored ostalog da zaključi ugovore o poslovnoj saradnji sa: jednom televizijom koja pokriva Beograd; najmanje šest radio stanica i to da tri budu iz Kolubarskog okruga, (dve iz Valjeva) i najmanje po jedna iz Beograda, Novog Sada i Niša; jednim izdavačem visokotiražnog dnevnog lista koji se distribuira u Srbiji. Takođe, ponuđač treba da obezbedi da se informacije objavljuju na najmanje pet informativnih portala.

 

Zanimljivo je to da su većinu uslova iz tendera ispunjavali Zorica Jelača i Marko Aćimović sa medijima koji su u njihovom vlasništvu, a sa kojima gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović već duže vreme intenzivno i sveobuhvatno sarađuje.

 

Tako je, očekivano, na tenderu pobedilo beogradsko preduzeće In Network Solutin, čija je adresa Džona Kenedija 51/3, a direktor je Zorica Jelača. Iz gradske kase za "usluge informisanja" tom beogradskom preduzeću biće plaćeno oko pet miliona dinara sa PDV-om.

 

Preduzeće In Network Solutin je, kao dokaz da ispunjava i dodatne uslove, dostavilo ugovore o poslovnoj saradnji i to sa dve televizije (Studio B i TV "Vujić" Valjevo), četiri radio stanice (beogradski Radio Pingvin, Radio Nišava iz Niša, Radio NS plus iz Novog Sada i valjevski Radio 014) i jednim denvnim listom (Kurir), kao i dve saglasnosti vlasnika internet portala (Info 24.rs i kolubarski.info).

 

Adrese "poslovnih saradnika" Zorice Jelače ili adrese četiri medija sa kojima je In Network Solutin potpisao ugovore o poslovnoj saradnji je ista - Džona Kenedija 51/3 Beograd, a to je i adresa "nosioca posla" preduzeća In Network Solution. 

 

Sudeći prema ugovorima o poslovnoj saradnji, Zorica Jelača najbolje poslovno sarađuje sama sa sobom i sa Markom Aćimovićem.

 

Marko Aćimović je odgovorni urednik Radio Pingvin (Džona Kenedija 51/3 Beograd), direktor i urednik portala Info24.rs (Džona Kenedija 51/3 Beograd) zastupnik i odgovorni urednik Radio NS plus iz Novog Sada. Vlasnici tog novosadskog radija su Zorica Jelača, Zlatan Majdak i Maja Mutavdžić.

 

Maja Mutavdžić, osim što je suvlansik novosadskog NS plus radija, je i odgovorni urednik Radio Nišava iz Niša, a adresa te radio stanice za dostavu pošte je Džona Kenedija 51/3 Beograd.

 

Preduzeće In Network Solutin, čiji je vlasnik i direktor Zorica Jelača, koja je i suvlasnik novosadske radio stanice, je osnivač i internet portala kolubarski.info.

 

Dogovorene količine i cene?

 

Koliko će novca, od pet miliona dinara, pripasti "poslovnim saradnicima" i koliko će PR priloga i tekstiva biti objavljeno i plaćeno, nismo uspli da saznamo ni iz ugovora koje je preduzeće In Network Solutin potpisalo sa "poslovnim saradnicima".

 

Jedino je u ugovoru sa TV "Vujić" precizirano da će ta valjevska televizija u svom programu za 500.000 dinara emitovati PR sadržaje, koje pripremi In Network Solution, a čije je ukupno vreme trajanja limitirano na 150 minuta.

 

Poznato je i da će Studio B za emitovanje TV i radio priloga, i PR tekstova, koje pripremi In Network Solutin, dobiti 250.000 dinara, ali nije poznat broj priloga i tekstova koje će objaviti Studio B.

 

U ugovoru, koji su potpisli beogradsko preduzeće In Network Solutin i beogradska Adria Media Group, piše da će PR tekstovi biti objavljeni, "u skladu sa ugovorenim količinama i po dogovorenim cenama", u Kuriru "najuticajnijim dnevnim novinama Balkana", na internet portalima kurir.rs i espreso.rs.

 

Slični si i ugovori koje je In Network Solutin potpisao sa četiri radio stanice, koje se obavezuju da emituju PR priloge koje pripremi In Network Solutin, ali nije preciziran broj priloga i cena.

 

Pitanja na koja gradonačelnik Slobodan Gvozdenović nije odgovorio

 

  • Zbog čega ste raspisali javnu nabavku "usluge informisanja", što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama i Zakonu o javnom informisanju i medijima po kome se proizvodnja medijskih sadržaja sufinansira isključivo putem javnih konkursa, a ne putem javne nabavke?

 

  • Zbog čega ste odlučili da se o Vašim i aktivnostima organa Grada, radu javnih preduzeća i ustanova govori i piše, osim u valjevskim, i u beogradskom, niškom i novosadskom mediju?

 

  • Zašto ste odlučili da iz kase Grada uzmete pet miliona dinara i plaćate priloge i tekstove o Vašim i aktivnostima organa Grada, radu javnih preduzeća i ustanova, i promovišete Divčibare, kada o tome, i to besplatno, pišu svi valjevski mediji i poneki beogradski, kao i internet portali koji se mogu čitati i u Beogradu, Novom Sadu i Nišu?

 

  • Da li je namera ili slučajnost da najveći deo novca od pet miliona dinara završi u firmama na adresi Džona Kenedija 51/3, Beograd?

 

  • Da li, osim PR tekstova poput onog nedavno objavljenog u Kuriru čiji je autor Marko Aćimović, imate još neku korist od javne nabavke "usluge informisanja" koje koštaju pet miliona dinara?

 

  • Da li ste izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića "da u Valjevu ima problema", shvatili u smislu da ima problema u informisanju javnosti, pa ste informisanje izmestili u Beograd, Niš i Novi Sad ili PR tekstovima, koji su plaćeni pet miliona dinara preko sumnjive javne nabavke, pokušavate da "ubedite" Aleksandra Vučića da u Valjevu nema problema?

 

 

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 11 sati 2 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 13 sati 39 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara