Registracija Prijava preko FB
Branko Ružić i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Branko Ružić i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
31.05.2019, 13:24

UNS: Valjevski čelnici da ne diskriminišu novinare

č: | fb:

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što su čelnici Grada Valjeva diskriminisali novinare i odlučili da o poseti ministara Branka Ružića i Slavice Đukić Dejanović obaveste samo neke medije, čime su prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima.

 

Prema UNS-ovim saznanjima, valjevska vlast na praćenje jučerašnje i današnje posete ministara, osim izveštača televizija i lokalnog lista "Napred", nije pozvala valjevske dopisnike i novinare valjevskih portala, iako su ranije bili pozivani na ovakve događaje.

 

Prema informacijama UNS-a, na događaje nisu pozvani dopisnici "Blica", "Večernjih novosti", "Kurira", "Informera", "Politike", Radija Slobodna Evropa, N1, kao i novinari portala "Valjevska posla", "Kolubarske.rs", "Vamedia" i "Patak onlajn".

 

UNS-u u gradu Valjevu niko nije mogao da govori zašto pojedine novinare ne pozivaju, jer je, kako su rekli, u toku Skupština grada kojoj prisustvuju svi čelnici, ali i drugi zaposleni u gradskim organima.

 

UNS ističe da se selektivnim pozivanjem novinara krši Zakon o javnom informisanju i medijima po kojem je zabranjena "neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu".

 

UNS poziva lokalne vlasti u Valjevu, ali i druge nosioce javne vlasti da se ne služe ovakvom praksom i da poštuju Zakon u kojem se navodi i da se "sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja".

 

Aktuelno

Milica Višić (foto: Đorđe Đoković)
Projekat gimnazijalke Milice Višić "Misli o otadžbini" Pre 12 sati 2 minuta

Negujmo našu istoriju, kulturu i tradiciju

Cilj projekta "Misli o otadžbini" jeste da podstaknemo mlade ljude i celokupnu javnost našeg grada da se više bavimo našom istorijom, kulturom, tradicijom, i da ojačamo osećaj nacionalnog ponosa,...  · 1 komentar

Mamograf (foto: Đorđe Đoković)
Preventivni pregledi važni za izlečenje Pre 13 sati 18 minuta

Sve više mladih žena oboli od karcinoma dojke

U Kolubarskom okrugu i dalje je visok procenat smrtnosti zbog karcinoma dojke koji, ukoliko se otkrije na vreme, može biti izlečen u 90 posto slučajeva. Prošle godine bilo je 89 novootkrivenih,...

Slucajna smrt jedng anarhiste (foto: Dragana Nedeljković)
Spuštena zavesa na 12. Repassage fest Pre 1 dan 1 sati

Trijumf pozorišta iz Crvenke

Osim što je "Slučajna smrt jednog anarhiste" Pozorišta "Stevan Sremac" proglašena za najbolju predstavu u celini, Igor Pavlović kompletirao je het-trik, osvojivši nagrade za režiju, scenografiju i...

Uručenje nagrade Vlajku Jovanoviću (foto: Jovanović)
Na 69. svetskom trofeju harmonike Pre 1 dan 9 sati

Uspeh Alekse Mirkovića i Vlajka Jovanovića u Portugalu

Nekadašnji i sadašnji učenici valjevske muzičke škole Aleksa Mirković i Vlajko Jovanović ostvarili su izuzetan rezultat na Svetskom trofeju harmonike koji održan u Portugalu. Jovanović je pobedu u...  · 1 komentar