Registracija Prijava preko FB
Branko Ružić i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Branko Ružić i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
31.05.2019, 13:24

UNS: Valjevski čelnici da ne diskriminišu novinare

č: | fb:

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što su čelnici Grada Valjeva diskriminisali novinare i odlučili da o poseti ministara Branka Ružića i Slavice Đukić Dejanović obaveste samo neke medije, čime su prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima.

 

Prema UNS-ovim saznanjima, valjevska vlast na praćenje jučerašnje i današnje posete ministara, osim izveštača televizija i lokalnog lista "Napred", nije pozvala valjevske dopisnike i novinare valjevskih portala, iako su ranije bili pozivani na ovakve događaje.

 

Prema informacijama UNS-a, na događaje nisu pozvani dopisnici "Blica", "Večernjih novosti", "Kurira", "Informera", "Politike", Radija Slobodna Evropa, N1, kao i novinari portala "Valjevska posla", "Kolubarske.rs", "Vamedia" i "Patak onlajn".

 

UNS-u u gradu Valjevu niko nije mogao da govori zašto pojedine novinare ne pozivaju, jer je, kako su rekli, u toku Skupština grada kojoj prisustvuju svi čelnici, ali i drugi zaposleni u gradskim organima.

 

UNS ističe da se selektivnim pozivanjem novinara krši Zakon o javnom informisanju i medijima po kojem je zabranjena "neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu".

 

UNS poziva lokalne vlasti u Valjevu, ali i druge nosioce javne vlasti da se ne služe ovakvom praksom i da poštuju Zakon u kojem se navodi i da se "sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja".

 

Aktuelno

Parking u centru grada (foto: Kolubarske.rs)
U planu sređivanje još dva Pre 2 sati 44 minuta

Završena rekonstrukcija parkinga u centru grada

Završena je rekonstrukcija parkinga preko puta zgrade Skupštine grada, između Karađorđeve i Ulice Vuka Karadžića. U planu je sređivanje još dva parkinga u centru grada.

Razgovori pod lipom (foto: Kolubarske.rs)
"Razgovori pod lipom" o brutalnim, nasilnim, vulgarnim napadima na neistomišljenike Pre 19 sati 34 minuta

"Institucije će jednog dana proraditi"

Linč i progon, kojima su u Srbiji izloženi neistomišljenici aktuelne vlasti, su najbrutalniji, najnasilniji i najvulgarniji do sada, zaključak je "Razgovora pod lipom". Profesor Čedomr Čupić,...

Gradska kuća Lajkovac  (foto: www.lajkovac.org.rs)
Program manifestacije Dani Lajkovca 20.07.2019

Koncerti Leksington benda i Dženana Lončarevića

Najatraktivniji programi manifestacije Dani Lajkovca 2019 biće koncerti Leksington benda 29. jula i Dženana Lončarevića 30. jula. Koncerti će biti održani na platou ispred Gradske kuće od 22 sata.