Jelena Nikolić Lekić, Denis Kif i Andreja Nenadović (foto: Đorđe Đoković)
Jelena Nikolić Lekić, Denis Kif i Andreja Nenadović (foto: Đorđe Đoković)
06.06.2019, 06:45

"PopUp" ambasada Velike Britanije na jedan dan u Valjevu

č: | fb:

U Narodnom muzeju juče je otvorena "PopUp" (pokretna) ambasada Velike Britanije. Valjevo je, nakon Niša, drugi grad u koji je Britanska ambasada u Srbiji premestila svoje aktivnosti na jedan dan.

PopUp ambasada Velike Britanije u Muzeju

PopUp ambasada Velike Britanije u Muzeju (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif je rekao da je ovo prilka da se građanima Valjeva približi rad Ambasade, kao i da se pokaže značaj britansko-srpskih diplomatskih odnosa.

 

- Valjevo je za nas značajan grad. Pre svega imamo istorijske veze i to iz perioda Prvog svetskog rata, kada su ovde radile naše bolničarke. Valjevo je važan i regionalni centar u Srbiji, a za mene kao ambasadora koji upravo danas obeležava pet godina službovanja u Srbiji je naročito važno to što imam priliku da razgovaram sa građanima Valjeva i da im približimo rad naše Ambasade - rekao je Kif.

Denis Kif i Andreja Nenadović

Denis Kif i Andreja Nenadović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pokretna ambasada je simbolički smeštena u zgradi Narodnog muzeja, jer su, kako je rečeno tu sačuvani predmeti koji svedoče o ličnostima i događajima važnim za zajedničku istoriju Srbije i Velike Britanije, dok je "ambasadorka na jedan dan" bila Andreja Nenadović, učenica druge godine Medicinske škole, koja je rekla da joj je ukazana velika čast. 

 

Ambasador Kif je rekao da osnov programa čine istorijske veze Britanije i Valjeva, ali s obzirom ma to da je 5. jun Svetski dan zaštite životne sredine, organizovano je i nekoliko ekoloških aktivnosti.

 

Valjevcima su predstavljeni hibridni automobil i reciklažna mašina kompanije Solagro, dok je svoje proizvode predstavila britanska kompanija Unilever je donirala više tabli koje imaju za cilj podizanje ekološke svesti.

Promocija Unilever ispred Muzeja

Promocija Unilever ispred Muzeja (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nakon otvaranja "pokretne ambasade", Britanski ambasador Denis Kif razgovarao je sa gradonačelnikom Valjeva Slobodanom Gvozdenoviće, a potom je u Istorijskom arhivu organizovan program posvećen aktivistkinjama Bolnica škotskih žena. U Valjevskoj gimnaziji su organizovane dve debate na temu ekologije i građanskog aktivizma mladih.

  

"Moderni diplomatski koncept "PopUp" (pokretne) ambasade započeo je 2016. godine jedan švajcarski ambasador, u cilju približavanja ljudi jednih drugima i samim tim građenja nove vrste bilateralnih odnosa između dve države. Od tada naše kolege diplomate širom sveta razvijaju dalje ovaj koncept kako bi podstakli kvalitetnu i otvorenu komunikaciju i nove formate rada u diplomatiji", kažu iz Britanske ambasade. 

 

Aktuelno