Znak postavljen na ulazu u park Pećina (foto: Kolubarske.rs)
Znak postavljen na ulazu u park Pećina (foto: Kolubarske.rs)
06.06.2019, 09:02

Jedan pozitivan primer reakcije Grada na akciju Lokalnog fronta

č: | fb:

Jedna akcija Lokalnog fronta Va dala je rezultat, reagovali su nadležni što je za svaku pohvalu, ali i ohrabruje jer pokazuje da građani mogu uticati na rad gradske vlasti i na donošenje odluka.

 

Naime, pre desetak dana aktivisti Lokalnog fronta Va postavili su improvizovani znak zabrane saobraćaja i rapmu na ulazu u park Pećina i na taj način skrenuli su pažnju javnosti, a posebno nadležnih gradskih službi, na problem da Pećinom prolaze automobili i da se park koristi kao parkiralište.

Aktivisti Lokalnog fronta Va postavljaju rampu

Aktivisti Lokalnog fronta Va postavljaju rampu (Foto: DjordjeDjokovic)

Aktivisti su tom akcijom podsetili da gradski propisi zabranjuju kretanje motornih vozila parkom. Reakcija na ovu akciju iz Grada stigla je brzo, tako što je postavljen znak zabrane saobraćaja na ulasku u park Pećina. Međutim nije postavljena i rampa koja bi bahate i nesavesne vozače, koji ne poštuju saobraćajne znake, sprečila da uđu u zabranjenu zonu. Aktivisti Lokalnog fronta Va očekuju da je to sledeći korak koji će preduzeti nadležni.

 

Aktivista Lokalnog fronta Va Đorđe Petković kaže da je odgovor na pismena upozorenja, koja su uputili nadležnim gradskim službama, zaveden 24. maja, a do "Lokalaca" je stigao prošle sedmice.

 

- Radi se o dopisu saobraćajnog inspektora koji je obavestio Lokalni front da je primio naš dopis od 7. maja. Uz to, od inspektora saznajemo da su o istoj  temi već stizali usmeni zahtevi građana, te da je još 19. februara izvršena inspekcijska kontrola na "nekategorisanim putevima u parku Pećina". Kontrola je konstatovala, pored ostalog, činjenicu da se navedeni putevi koriste kao pešačke staze. Inspektor navodi da je još 20. februara upućeno obaveštenje odeljenju nadležnom za tehničku regulaciju, sa opisom stanja, u cilju postavljanja odgovarajuće saobraćajne signalizacije. Ovo obaveštenje Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine primilo je 22. februara. A onda se, nakon našeg dopisa, desilo jedno veoma lepo, skoro pa osvežavajuće, iznenađenje! Reči i postupci Lokalnog fronta su doprli do sive zgrade u Karađorđevoj 64 i pre nekoliko dana jutarnje Sunce je obasjalo ulaz u park Pećinu i novopostavljeni stub sa znakom zabrane saobraćaja. Ovo je dokaz da građani imaju moć da menjaju stvari i da zaštite svoja prirodna bogatstva! Svakako, sve pohvale čelnicima i činovnicima koji su konačno uvideli da treba da štite interes svih nas – rekao je Petković.

  

Đorđe Petković

Đorđe Petković (Foto: Đorđe Đoković)

On je poručio gradskom rukovodstvu i građanima da ovo nije kraj njihovog bavljenja parkom Pećina. Naglašava da je ostalo još mnogo nerazjašnjenih stvari, pre svega "svi zajedno moramo istrajati dokle god se na ulazu ne postavi rampa koja će tako i fizički i faktički zaustaviti sve one koji nam svojim vozilima uništavaju park".

 

Đorđe Petković kaže da je Lokalni front od Grada zatražio odgovr na nekoliko pitanja u vezi izgradnje stepenica, koje preko dečjeg igrališta i trim staza, sa dva paralelna reda i betonskom stazom između njih, vode direktno sa puta Valjevo-Loznica do objekta nekadašnjeg restorana "Zdravljak".

 

- Čekamo odgovor od grada Valjeva kako je moguće, ko je dozvolio i postoji li uopšte rešenje za izgradnju stepenica nedaleko od ulaza o kojem smo toliko pričali. Znate, one stepenice, koje su još i sa žardinjerama ukrašene. Koje se spuštaju skroz do trotoara, baš prigodno do mesta na kome ne postoji deo ograde koja okružuje park, i to baš na deo puta na kome se nalazi velika krivina gde uopšte nema pešačkog prelaza. Scenario za najgroznije moguće nesreće – upozorio je Petković.

 

Brza reakcija nadležnih u Gradskoj upravi i postavljenja znaka zabrane saobraćaja u parku Pećina je nažalost jedini slučaj s obzirom na to da su na mnoge akcije i pitanja Loklanog fronta Va odgovori izostali.

 

Vera Marković

Vera Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Aktivista Lokalnog fronta Va Vera Marković podseća da se u februaru prošle godine na zgradi nekadašnje kafane Central pojavio elektronski reklamni objekat.

 

- Nadležnim gradskim inspekcijama smo postavili pitanje u vezi sa dozvolom. Poslednji odgovor dobili smo 10. avgusta prošle godine. U njemu je pisalo, "da je 4. 4. 2018. godine navedeni objekat bio predmet inspekcijskog nadzora Komunalne inspekcije. Da je investitoru izdato Odobrenje za postavljanje reklamnog panoa-svetleće reklame dana 27. 04. 2018.godine" – dakle, odobrenje je izdato tri nedelje nakon inspekcijskog nadzora a objekat je postavljen čak 70 dana pre nego što je dobio dozvolu. A da apsurd bude veći, investitor se žalio na odobrenje i u toku je postupak po ovoj podnetoj žalbi. U odgovoru nam je rečeno da ćemo "po okončanju postupka, biti obavešteni o ishodu", što se do dana današnjeg nije desilo. Prošlo je deset meseci, inspekcije ćute, a displej i dalje svetluca – rekla je Marković.

 

Dalje je navela da je Lokalni front Va prošle godine obavestio gradske inspekcijske službe o "zagonetnoj pojavi drvenog mosta, kamene brane i ploča na dnu divčibarskih potoka".

 

- Dobili smo jedan jedini pismeni odgovor. Gradska građevinska inspekcija je utvrdila da sve to što smo pomenuli zaista postoji, dakle nismo umislili ni halucinirali, na Divčibarama i da je izvođač radova bilo "Preduzeće za puteve", Valjevo. Dopis se završava obećanjem glavnog građevinskog inspektora da ćemo biti obavešteni o daljem toku postupka i preduzetim merama nakon što građevinski inspektor sasluša ovlašćenog predstavnika Javnog Preduzeća "Putevi Srbije". I ovaj dopis nosi datum 10. avgust. Izgleda da je ovlašćeni predstavnik "Puteva Srbije" osoba kojoj je teško ući u trag – rekla je Vera Marković.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 14 sati 10 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 59 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.