Registracija Prijava preko FB
Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
11.06.2019, 06:30

Zbog trovanja pečurkama troje primljeno u bolnicu

č: | fb:

Na Infektivno odeljenje valjevske bolnice, u proteklih deset dana, primljeno je troje pacijenata zbog trovanja pečurkama, od kojih je dvoje dece.

 

Kako nam je rečeno, pacijenti koji su primljeni na lečenje u valjevsku bolnicu, žena iz sela Pepeljevac, opština Lajkovac, i dece iz naselja na periferiji Valjeva, jeli su pečurke koje su brali njihovi stariji ukućani.

 

Načelnica Infektivne službe dr Snežana Arsenijević i predsednik Gljivarskog društva Dragić Tomić apeluju na građane koji beru i jedu gljive, kao i na prodavce pečuraka, da budu daleko precizniji i obazriviji pri utvrđivanju njihove jestivosti.

 

Zelena pupavka

Zelena pupavka (Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)

Preporuka je da građani konsultuju stručnjake i dobre poznavaoce, a ukoliko imaju simptome trovanja da se što pre jave lekaru.

 

Gljivari upozoravaju da kiše, koje su padale ovih dana, veoma pogodovale rastu pečuraka u šumama valjevskog kraja. Dragić Tomić apeluje na građane da budu vrlo oprezni. On upozorava da opasnost preti od velikog broja rizičnih pečuraka, gde postoji velika sličnost između jestivih i onih koje to nisu, tako da ko nije u stanju da to prepozna izlaže se velikom riziku.

 

Zelena pupavka je najotrovnija pečurka

 

"Umesto jestive zelene zeke, vrlo lako se može ubrati zelena pupavka. Česta, kobna zamena su i divlji šampinjoni i pupavka, koji su isti kada se pogledaju odozgo. Ali, pupavka uvek ima bele listiće, a šampinjoni nikada nemaju bele već su u mladosti oni prvo rozikasti, a sa starošću polako tamne i budu kao čokolada. Mešaju se i jestiva sunčanica koja je paperjasta, dok je njoj slična pupavka čvršća i više glatka. Za razliku od pupavke, sunčanica ima prsten. Rudnjača koja je jestiva, pak, meša se sa ušiljenom otrovnom pupavkom", navodi samo neke razlike Dragić Tomić i naglašava da ponekad i najiskusniji berači i gljivari pogreše.

Zelena pupavka

Zelena pupavka (Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)

Lisičarka i zavodnica

Lisičarka i zavodnica (Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)

 

Prvi simptomi trovanja pečurkama su mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja (proliv), bolovi u trbuhu i da se javljaju šest do 24 sata posle konzumiranja.

Aktuelno

Duhovska litija  (foto: Đorđe Đoković)
Duhovski ponedeljak- Druge Trojice Pre 14 sati 57 minuta

Slava Valjeva bez gradonačelnika i episkopa Milutina

Slava Valjeva, Duhovski ponedeljak-Druge Trojice obeležena je liturgijom, duhovskom litijom centralnim gradskim ulicama i rezanjem slavskog kolača u crkvi Pokrova presvete Bogorodice. Ove godine...  · 6 komentara

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 20 sati 7 minuta

KO SI ti

"Ne moramo biti šusteri da bi znali koje nam cipele odgovaraju, kao što ne moramo biti ni profesionalci da bi stekli znanje o stvarima od opšteg interesa", Hegel....

Besplatni udžbenici (foto: www.mionica.rs)
Treća godina Pre 17 sati 30 minuta

Za mioničke prvake besplatni udžbenici

Mionica će i ove godine obezbediti besplatne komplete udžbenika prvacima sa teritorije ove opštine. Opština će obezbediti 79 kompleta udžbenika, dok 15 mališana dobija besplatne knjige od...

Petnica kup (foto: PK Valis)
Na “Petnica kupu” Pre 20 sati 8 minuta

Plivači Valisa ekipno najuspešniji

Plivači "Valisa" bili su najuspešniji u ekipnom plasmanu na "Petnica kupu". Najuspešniji plivač bio je Luka Janković iz plivačkog kluba "Napredak" iz Kruševca, dok je najbolja plivačica bila Tijana...