Registracija Prijava preko FB
Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
11.06.2019, 06:30

Zbog trovanja pečurkama troje primljeno u bolnicu

č: | fb:

Na Infektivno odeljenje valjevske bolnice, u proteklih deset dana, primljeno je troje pacijenata zbog trovanja pečurkama, od kojih je dvoje dece.

 

Kako nam je rečeno, pacijenti koji su primljeni na lečenje u valjevsku bolnicu, žena iz sela Pepeljevac, opština Lajkovac, i dece iz naselja na periferiji Valjeva, jeli su pečurke koje su brali njihovi stariji ukućani.

 

Načelnica Infektivne službe dr Snežana Arsenijević i predsednik Gljivarskog društva Dragić Tomić apeluju na građane koji beru i jedu gljive, kao i na prodavce pečuraka, da budu daleko precizniji i obazriviji pri utvrđivanju njihove jestivosti.

 

Zelena pupavka

Zelena pupavka (Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)

Preporuka je da građani konsultuju stručnjake i dobre poznavaoce, a ukoliko imaju simptome trovanja da se što pre jave lekaru.

 

Gljivari upozoravaju da kiše, koje su padale ovih dana, veoma pogodovale rastu pečuraka u šumama valjevskog kraja. Dragić Tomić apeluje na građane da budu vrlo oprezni. On upozorava da opasnost preti od velikog broja rizičnih pečuraka, gde postoji velika sličnost između jestivih i onih koje to nisu, tako da ko nije u stanju da to prepozna izlaže se velikom riziku.

 

Zelena pupavka je najotrovnija pečurka

 

"Umesto jestive zelene zeke, vrlo lako se može ubrati zelena pupavka. Česta, kobna zamena su i divlji šampinjoni i pupavka, koji su isti kada se pogledaju odozgo. Ali, pupavka uvek ima bele listiće, a šampinjoni nikada nemaju bele već su u mladosti oni prvo rozikasti, a sa starošću polako tamne i budu kao čokolada. Mešaju se i jestiva sunčanica koja je paperjasta, dok je njoj slična pupavka čvršća i više glatka. Za razliku od pupavke, sunčanica ima prsten. Rudnjača koja je jestiva, pak, meša se sa ušiljenom otrovnom pupavkom", navodi samo neke razlike Dragić Tomić i naglašava da ponekad i najiskusniji berači i gljivari pogreše.

Zelena pupavka

Zelena pupavka (Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)

Lisičarka i zavodnica

Lisičarka i zavodnica (Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)

 

Prvi simptomi trovanja pečurkama su mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja (proliv), bolovi u trbuhu i da se javljaju šest do 24 sata posle konzumiranja.

Aktuelno

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 25 minuta

Sliku svoju ljubim

"Radije bih da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam", Kurt Kobejn.   Nivo patriotizma je najviši u redovima vlasti, nijedna druga država im ovo ne bi...

Razgovori pod lipom (foto: Đorđe Đoković)
Razgovori pod lipom 17.08.2019

Bojkot izbora kao sredstvo, a ne kao cilj

Bez slobodnih medija nema slobodnih i fer izbora. Ne smemo dozvoliti da fingiranim izborima produžavamo agoniju Srbije, poruka je jučerašnjih "Razgovora pod lipom". Govorili Dragoslav Šumarac,...

Deonica autoputa Obrenovac- Ljig (foto: Miroslava Kojić)
U nedelju 16.08.2019

Otvaranje autoputa od Obrenovca do Ljiga

Deo autoputa Obrenovac- Ljig, svečano će biti pušten u saobraćaj, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u nedelju, 18. avgusta. Svečanost je zakazana kod naplatne stanice Ljig...  · 2 komentara

Restoran Platani (foto: Đorđe Đoković)
Okončana javna nabavka za ugostiteljske usluge 16.08.2019

"Kod Laze" na poslovne ručkove i večere

Najpovoljniju i jedinu ponudu za pružanje ugostiteljskih usluga dostavila je UR "Kod Laze", tako da će narednih godinu dana poslovni ručkovi i večere za lokalne funkcionere i njihove goste biti...  · 7 komentara