Registracija Prijava preko FB
Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Pečurke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
11.06.2019, 06:30

Zbog trovanja pečurkama troje primljeno u bolnicu

č: | fb:

Na Infektivno odeljenje valjevske bolnice, u proteklih deset dana, primljeno je troje pacijenata zbog trovanja pečurkama, od kojih je dvoje dece.

 

Kako nam je rečeno, pacijenti koji su primljeni na lečenje u valjevsku bolnicu, žena iz sela Pepeljevac, opština Lajkovac, i dece iz naselja na periferiji Valjeva, jeli su pečurke koje su brali njihovi stariji ukućani.

 

Načelnica Infektivne službe dr Snežana Arsenijević i predsednik Gljivarskog društva Dragić Tomić apeluju na građane koji beru i jedu gljive, kao i na prodavce pečuraka, da budu daleko precizniji i obazriviji pri utvrđivanju njihove jestivosti.

 

Zelena pupavka

Zelena pupavka (Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)

Preporuka je da građani konsultuju stručnjake i dobre poznavaoce, a ukoliko imaju simptome trovanja da se što pre jave lekaru.

 

Gljivari upozoravaju da kiše, koje su padale ovih dana, veoma pogodovale rastu pečuraka u šumama valjevskog kraja. Dragić Tomić apeluje na građane da budu vrlo oprezni. On upozorava da opasnost preti od velikog broja rizičnih pečuraka, gde postoji velika sličnost između jestivih i onih koje to nisu, tako da ko nije u stanju da to prepozna izlaže se velikom riziku.

 

Zelena pupavka je najotrovnija pečurka

 

"Umesto jestive zelene zeke, vrlo lako se može ubrati zelena pupavka. Česta, kobna zamena su i divlji šampinjoni i pupavka, koji su isti kada se pogledaju odozgo. Ali, pupavka uvek ima bele listiće, a šampinjoni nikada nemaju bele već su u mladosti oni prvo rozikasti, a sa starošću polako tamne i budu kao čokolada. Mešaju se i jestiva sunčanica koja je paperjasta, dok je njoj slična pupavka čvršća i više glatka. Za razliku od pupavke, sunčanica ima prsten. Rudnjača koja je jestiva, pak, meša se sa ušiljenom otrovnom pupavkom", navodi samo neke razlike Dragić Tomić i naglašava da ponekad i najiskusniji berači i gljivari pogreše.

Zelena pupavka

Zelena pupavka (Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)

Lisičarka i zavodnica

Lisičarka i zavodnica (Foto: Gljivarsko društvo Valjevo)

 

Prvi simptomi trovanja pečurkama su mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja (proliv), bolovi u trbuhu i da se javljaju šest do 24 sata posle konzumiranja.

Aktuelno

UNS (foto: UNS)
Saopštenje Pre 5 sati

UNS protiv pritvora za uzbunjivača iz Krušika

Udruženje novinara Srbije (UNS) protivi se određivanju pritvora IT stručnjaku iz fabrike Krušik, A. O. UNS traži da uzbunjivač A. O. bude hitno oslobođen, a da tužilaštvo saopšti detalje postupka.

Balon u Petnici (foto: Đorđe Đoković)
Od oktobra do maja Pre 2 sati 11 minuta

Otvoren zimski bazen u Petnici

Zatvoreni bazen u SRC "Petnica" od danas je otvoren za građane, a cena ulaznice je 150 dinara. "Balon" je radnim danima za građane otvoren od 15 do 18 časova, a vikendom od 12 do 18 časova. Termini...

Dečje igralište (foto: Miroslava Kojić)
Dan posle završetka Dečje nedelje u znaku najmlađih Pre 23 sati 9 minuta

U Ljigu se otvara igralište za decu

Igralište za decu, na delu sportskog centra iza zgrade opštine, svečano će biti otvoreno u ponedeljak. Vrednost radova je pet miloina dinara, a sredstva su obezbeđena iz opštinskog budžeta....