Komarac (foto: Đorđe Đoković)
Komarac (foto: Đorđe Đoković)
12.06.2019, 06:44

Borićemo se sa komarcima

č: | fb:

Nakon obilnih majskih padavina došlo je do najezde komaraca i u Valjevu. Ove godine ih, kao nikada do sada, ima i u centru grada i naseljima, a žitelji Kolubare 2 kažu da "ne pamte takvu najezdu".

 

Sva je prilika da će se Valjevci sa komarcima boriti i narednog meseca, a možda se borba nastavi i u avgustu, s obzirom na to da još uvek nije raspisana javna nabavka za usluge dezinsekcije i deratizacije na teritoriji Valjeva, tako da zaprašivanja komaraca skoro neće biti.

  

U Gradskoj upravi nismo uspeli da saznamo zbog čega se ove godine kasni sa tim poslom, jer gradski funkcioneri ili se nisu javljali na naš telefonski poziv, poput pomoćnika gradonačelnika Nikole Radojčića, ili su, poput zamenika gradonačelnika dr Zorana Živkovića, rekli da nisu upoznati zbog čega još uvek nije raspisana javna nabavka usluge dezinsekcije i deratizacije, niti znaju kada će biti.

 

Načelnica Sanitarne inspekcije Kolubarskog okruga dr Branka Miholjčić kaže da ne zna zbog čega Grad još uvek nije raspisao javnu nabavku dezinsekcije i deratizacije, ali dodaje da su je pre dve nedelje pozvali iz Gradske uprave i pitali da li ove godine zaprašivanje komaraca može da se obavi iz vazduha imajući u vidu da je Evropska unija dala preporuku za isključivanje avio-tretmana.

 

"Odgovorila sam da po našim propisima avio-tretman nije zabranjen i da je neophodno da se zaprašivanje komaraca ove godine obavi iz vazduha, naročito zbog obilnih majskih kiša i nabujalog rastinja i korova pogodnih za razvoj komaraca. Tretman iz vazduha daje ubedljivo najbolje rezultate i do pre nekoliko godina to je rađeno dva puta godišnje, početkom juna i krajem avgusta ili početkom septembra", navodi dr Miholjčić.

 

Objašnjava da bi se obavila dezinsekcija javnih površina potrebni su odgovarajući vremenski uslovi. "Zbog kiše i vetra zaprašivanje nije bilo moguće ranije, ali je trebalo ranije raspisati javnu nabavku za dezinsekciju i deratizaciju i izabrati firmu koja će to raditi, kako bi u junu počelo zaprašivanje komaraca. Valjevo, bez obzira na vremenske uslove, sa tim poslom uvek kasni za razliku od recimo Beograda koji to radi kontinuirano preko Zavoda za biocide. Prvo se tretiraju larve, a potom odrasli komarci. Mi ćemo sada uništavati odrasle komarce, a bilo bi bolje da smo uništili larve", kaže načelnica Sanitarne inspekcije.

 

Na pitanje da li je tačna tvrdnja pojedninih u Gradskoj upravi da je "zaprašivanje komaraca u nadležnosti Ministarstva zaštite životne sredine", dr Branka Miholjčić kaže da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje da lokalne samouprave sprovode opšte mere o zaštiti, pored vodosnabdevanja, kanalizacije i opštih sanitarnih uslova, je i uništavanje insekata i glodara.  

 

Prethodnih godina na vreme dezinsekcija i deratizacija

 

Za razliku od ove godine, Grad još uvek nije raspisao javnu nabavku a već je jun, pre dve godine javna nabavka je raspisana u aprilu, a zaprašivanje komaraca je obavljeno u junu. Pre četiri godine i u Valjevu je zaprašivanje komaraca rađeno dva puta – početkom juna i krajem avgusta.

 

Prošle godine javna nabavka za usluge dezinsekcije i deratizacije raspisana je u maju, a posao sa novosadskom firmom "Ciklonizacija" zaključen je u julu i tada je obavljen tretman suzbijanja komaraca iz vazduha. 

 

U Planu javnih nabvaki za ovu godinu za dezinsekciju i deratizaciju na teritoriji Valjeva planirano je 2.750.000 dinara bez PDV-a, i to za tretman gradskih površina 2,5 miliona, dok je za objekte planirano 250.000 dinara. Prošle godine taj posao je koštao ukupno 1.143.700 dinara bez PDV-a.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 17 sati 20 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 17 sati 21 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara