Registracija Prijava preko FB
Sajam zapošljavanja u Grand hotelu (foto: Đorđe Đoković)
Sajam zapošljavanja u Grand hotelu (foto: Đorđe Đoković)
14.06.2019, 12:07

Nedostatak adekvatne radne snage na tržištu

č: | fb:

U Grand hotelu u Valjevu danas je organizovan Sajam zapošljavanja na kome je 43 poslodavca ponudilo 350 slobodnih radnih mesta.

 

Za samo deset minuta od otvaranja Sajma, u Grand hotelu bilo je više od 150 onih koji traže ili žele da menjaju posao. U tim prvim minutima najviše je bilo žena, i to starosti od oko 40 godina, a među njima su i one bez radnog iskustva, koje, kako rekoše neke od njih, "uzalud godinama traže posao".

Sajam zapošljavanja u Grand hotelu

Sajam zapošljavanja u Grand hotelu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ove godine poziv da dođu na Sajam zapošljavanja, koji je Nacionalna služba za zapošljavanje uputila nezaposlenim licima, prihvatilo je njih 857 koji su na evidenciji nezaposlenih.

 

Traženi su radnici različitih struka; u prehrambenoj industriji, prodavci, savetnici u osiguranju, komercijalisti, radnici u turizmu i ugostiteljstvu, vozači, pekari, kuvari, konobari, radnici građevinske struke, stolari, šivači, poštari, inženjeri građevine, inženjeri tehnologije. Poslodavci su iskazali potrebu za zapošljavanjem lica svih stepena stručnosti i obrazovnih profila, osim zanimanja iz oblasti prosvete.

Jasmina Andrić

Jasmina Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

Jedan od načelnika valjevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Jasmina Andrić kaže da ono što je primetno i što je, može se reći, i problem jeste nedostatak adekvatne stručne radne snage na tržištu.

 

"Mora se raditi na dodatnim znanjima, veštinama i obukama nezaposlenih lica, koja imaju određen stepen stručne spreme ali nemaju znanja novog doba i novih tehnlogija. Oni se moraju prilagoditi zahtevima i potrebama poslodavaca. Mi na evidenciji nezaposlenih imamo određenu struku, recimo stolare, automehaničare, elektriočare, i za tim zanimanjima postoji potreba, ali oni nemaju znanja koja se traže u ovom vremenu", kaže Andrić.

 

Jasmina Andrić navodi da je trenutno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Valjevo 9600 nezaposlena lica sa teritorije Kolubarskog okruga, dok je u Valjevu oko 5000 nezaposlenih.

Aktuelno

Duhovska litija  (foto: Đorđe Đoković)
Duhovski ponedeljak- Druge Trojice Pre 16 sati 11 minuta

Slava Valjeva bez gradonačelnika i episkopa Milutina

Slava Valjeva, Duhovski ponedeljak-Druge Trojice obeležena je liturgijom, duhovskom litijom centralnim gradskim ulicama i rezanjem slavskog kolača u crkvi Pokrova presvete Bogorodice. Ove godine...  · 6 komentara

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 21 sati 22 minuta

KO SI ti

"Ne moramo biti šusteri da bi znali koje nam cipele odgovaraju, kao što ne moramo biti ni profesionalci da bi stekli znanje o stvarima od opšteg interesa", Hegel....

Besplatni udžbenici (foto: www.mionica.rs)
Treća godina Pre 18 sati 45 minuta

Za mioničke prvake besplatni udžbenici

Mionica će i ove godine obezbediti besplatne komplete udžbenika prvacima sa teritorije ove opštine. Opština će obezbediti 79 kompleta udžbenika, dok 15 mališana dobija besplatne knjige od...

Petnica kup (foto: PK Valis)
Na “Petnica kupu” Pre 21 sati 22 minuta

Plivači Valisa ekipno najuspešniji

Plivači "Valisa" bili su najuspešniji u ekipnom plasmanu na "Petnica kupu". Najuspešniji plivač bio je Luka Janković iz plivačkog kluba "Napredak" iz Kruševca, dok je najbolja plivačica bila Tijana...