Registracija Prijava preko FB
Sajam zapošljavanja u Grand hotelu (foto: Đorđe Đoković)
Sajam zapošljavanja u Grand hotelu (foto: Đorđe Đoković)
14.06.2019, 12:07

Nedostatak adekvatne radne snage na tržištu

č: | fb:

U Grand hotelu u Valjevu danas je organizovan Sajam zapošljavanja na kome je 43 poslodavca ponudilo 350 slobodnih radnih mesta.

 

Za samo deset minuta od otvaranja Sajma, u Grand hotelu bilo je više od 150 onih koji traže ili žele da menjaju posao. U tim prvim minutima najviše je bilo žena, i to starosti od oko 40 godina, a među njima su i one bez radnog iskustva, koje, kako rekoše neke od njih, "uzalud godinama traže posao".

Sajam zapošljavanja u Grand hotelu

Sajam zapošljavanja u Grand hotelu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ove godine poziv da dođu na Sajam zapošljavanja, koji je Nacionalna služba za zapošljavanje uputila nezaposlenim licima, prihvatilo je njih 857 koji su na evidenciji nezaposlenih.

 

Traženi su radnici različitih struka; u prehrambenoj industriji, prodavci, savetnici u osiguranju, komercijalisti, radnici u turizmu i ugostiteljstvu, vozači, pekari, kuvari, konobari, radnici građevinske struke, stolari, šivači, poštari, inženjeri građevine, inženjeri tehnologije. Poslodavci su iskazali potrebu za zapošljavanjem lica svih stepena stručnosti i obrazovnih profila, osim zanimanja iz oblasti prosvete.

Jasmina Andrić

Jasmina Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

Jedan od načelnika valjevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Jasmina Andrić kaže da ono što je primetno i što je, može se reći, i problem jeste nedostatak adekvatne stručne radne snage na tržištu.

 

"Mora se raditi na dodatnim znanjima, veštinama i obukama nezaposlenih lica, koja imaju određen stepen stručne spreme ali nemaju znanja novog doba i novih tehnlogija. Oni se moraju prilagoditi zahtevima i potrebama poslodavaca. Mi na evidenciji nezaposlenih imamo određenu struku, recimo stolare, automehaničare, elektriočare, i za tim zanimanjima postoji potreba, ali oni nemaju znanja koja se traže u ovom vremenu", kaže Andrić.

 

Jasmina Andrić navodi da je trenutno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Valjevo 9600 nezaposlena lica sa teritorije Kolubarskog okruga, dok je u Valjevu oko 5000 nezaposlenih.

Aktuelno

Igraonica Bark (na spratu) (foto: Kolubarske.rs)
U okviru mera populacione politike Pre 1 sati 35 minuta

Dva miliona dinara za "Dežurnu igraonicu"

Dva miliona dinara iz budžeta biće uloženo u opremanje i proširenje igraonice za decu čiji su roditelji nezaposleni kako bi im se "omogućilo slobodno vreme za traženje posla". Na konkursu je...

Milica Višić (foto: Đorđe Đoković)
Projekat gimnazijalke Milice Višić "Misli o otadžbini" 13.11.2019

Negujmo našu istoriju, kulturu i tradiciju

Cilj projekta "Misli o otadžbini" jeste da podstaknemo mlade ljude i celokupnu javnost našeg grada da se više bavimo našom istorijom, kulturom, tradicijom, i da ojačamo osećaj nacionalnog ponosa,...  · 1 komentar