Registracija Prijava preko FB
Sajam zapošljavanja u Grand hotelu (foto: Đorđe Đoković)
Sajam zapošljavanja u Grand hotelu (foto: Đorđe Đoković)
14.06.2019, 12:07

Nedostatak adekvatne radne snage na tržištu

č: | fb:

U Grand hotelu u Valjevu danas je organizovan Sajam zapošljavanja na kome je 43 poslodavca ponudilo 350 slobodnih radnih mesta.

 

Za samo deset minuta od otvaranja Sajma, u Grand hotelu bilo je više od 150 onih koji traže ili žele da menjaju posao. U tim prvim minutima najviše je bilo žena, i to starosti od oko 40 godina, a među njima su i one bez radnog iskustva, koje, kako rekoše neke od njih, "uzalud godinama traže posao".

Sajam zapošljavanja u Grand hotelu

Sajam zapošljavanja u Grand hotelu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ove godine poziv da dođu na Sajam zapošljavanja, koji je Nacionalna služba za zapošljavanje uputila nezaposlenim licima, prihvatilo je njih 857 koji su na evidenciji nezaposlenih.

 

Traženi su radnici različitih struka; u prehrambenoj industriji, prodavci, savetnici u osiguranju, komercijalisti, radnici u turizmu i ugostiteljstvu, vozači, pekari, kuvari, konobari, radnici građevinske struke, stolari, šivači, poštari, inženjeri građevine, inženjeri tehnologije. Poslodavci su iskazali potrebu za zapošljavanjem lica svih stepena stručnosti i obrazovnih profila, osim zanimanja iz oblasti prosvete.

Jasmina Andrić

Jasmina Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

Jedan od načelnika valjevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Jasmina Andrić kaže da ono što je primetno i što je, može se reći, i problem jeste nedostatak adekvatne stručne radne snage na tržištu.

 

"Mora se raditi na dodatnim znanjima, veštinama i obukama nezaposlenih lica, koja imaju određen stepen stručne spreme ali nemaju znanja novog doba i novih tehnlogija. Oni se moraju prilagoditi zahtevima i potrebama poslodavaca. Mi na evidenciji nezaposlenih imamo određenu struku, recimo stolare, automehaničare, elektriočare, i za tim zanimanjima postoji potreba, ali oni nemaju znanja koja se traže u ovom vremenu", kaže Andrić.

 

Jasmina Andrić navodi da je trenutno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Valjevo 9600 nezaposlena lica sa teritorije Kolubarskog okruga, dok je u Valjevu oko 5000 nezaposlenih.

Aktuelno

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Na sednici Skupštine grada o izveštaju gradonačelnika za 2018. Pre 5 sati 18 minuta

Napad je najbolja odbrana

Nezavisni odbornik Ljubomir Radović je rekao da je Slobodan Gvozdenović nesposoban i nedostojan funkcije gradonačerlnika, ostaće zabeležen po nezapamćenim zloupotrebama javnog novca. "Vi ste herpes...  · 5 komentara

Parking u centru grada (foto: Kolubarske.rs)
U planu sređivanje još dva Pre 11 sati 20 minuta

Završena rekonstrukcija parkinga u centru grada

Završena je rekonstrukcija parkinga preko puta zgrade Skupštine grada, između Karađorđeve i Ulice Vuka Karadžića. U planu je sređivanje još dva parkinga u centru grada.  · 1 komentar

Razgovori pod lipom (foto: Kolubarske.rs)
"Razgovori pod lipom" o brutalnim, nasilnim, vulgarnim napadima na neistomišljenike Pre 1 dan 4 sati

"Institucije će jednog dana proraditi"

Linč i progon, kojima su u Srbiji izloženi neistomišljenici aktuelne vlasti, su najbrutalniji, najnasilniji i najvulgarniji do sada, zaključak je "Razgovora pod lipom". Profesor Čedomr Čupić,...  · 2 komentara