Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
19.06.2019, 06:27

Prikupljeno 2822 potpisa za završetak staračkog doma

č: | fb:

Na inicijativu odbornika u Skupštini grada i člana šireg Predsedništva Stranke moderne Srbije Snežane Đekić-Spajić prikupljeno je 2822 potpisa građana za peticiju kojom se traži da se završi objekat Gerontološkog centra u Valjevu, čija je izgradnja počela pre jedne decenije.

 

Krajem marta odbornik Snežana Đekić-Spajić je najavila da će tražiti od Grada da zaštiti objekat i da zajedno sa Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pronađe način i sredstva da se Gerontološki centar završi i privede nameni.

 

Tada je najavila da će, ukoliko gradska vlast i resorno ministarstvo ne preduzmu ništa, građani peticijom tražiti da se konačno reši to pitanje.

 

Snežana Đekić-Spajić je podsetila, a to je napisano i u peticiji, da ideja o izgradnji Gerontološkog centra u Valjevu datira iz 2005. godine kada je valjevski Centar za socijalni rad podneo projekat ambasadi Japana i dobio donaciju njihove vlade od 2,5 miliona evra za izgradnju objekta, u okviru koga je ambulanta, prostor za negu i ishranu, kao i dvorište i park.

 

I pored toga što je memorandum potpisan 2008. godine a donacija prispela, izgradnja je počela skoro godinu dana kasnije. Procenjena vrednost objekta je bila 373 miliona dinara, a preostala sredstva je trebalo da obezbede Grad i Republika.

 

- Izgradnja prve faze započela je 2009. godine. Ministarstvo za rad i socijalna pitanja nije platilo Gradu naknadu za građevinsko zemljište, a bili su investitori projekta. Grad im uskraćuje građevinsku dozvolu bez obzira na to što su radovi već otpočeli. Nastaju problemi između Ministarstva i preduzeća "Ratko Mitrović", koje je inače dobilo posao bez poštovanja procedure u raspisivanju tendera. Potom, 2012. godine, Jovan Krkobabić tadašnji ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike obećava sredstva za opremanje objekta, a zatim 2013. na sajtu Grada se najavljuje nastavak izgradnje Gerontološkog centra uz napomenu da će resorno Ministarstvo dati 30 miliona dinara, i da će nastavak radova krenuti na proleće 2013. godine – navela je Đekić Spajić.

Polupani prozori na Gerontološkom centru

Polupani prozori na Gerontološkom centru (Foto: Đorđe Đoković)

 

S obzirom na to da se ništa nije dogodilo od svega najavljenog, tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je naredne godine, 2014. godine, da će "dati sve od sebe da Gerontološki centar u Valjevu bude završen". Izjavio je i to da je "novac dobijen od vlade Japana bio dovoljan da se čitav objekat u celini izgradi i završi".

 

- Već 2017. godine ministar Vulin menja mišljenje i kaže da je "Gerontološki centar u Valjevu predimenzioniran i da se radovi ne završavaju zbog sudskog spora", inače niko nikada nije naveo o kakvom sporu je reč. U isto vreme gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović daje oprečne izjave: dok ministar Vulin govori o predimenzioniranom objektu, Gvozdenović napominje da 600 korisnika čeka završetak Gerontološkog centra - rekla je Snežana Đekić-Spajić.

 

Podsetila je da su 2017. godine ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i gradonačelnik Slobodan Gvozdenović doneli i javno objavili "čvrstu odluku da će Gerontološki centar biti završen". Gvozdenović je imenovao i dva koordinatora za izgradnju centra i najavio da će "prvi korak biti veštačenje celog objekta od strane sudskog veštaka građevinske struke, nakon čega će biti raspisani tenderi i radovi nastvaljleni".

 

- Zbog činjenice da se objekat Gerontološki centar u Valjevu danas nalazi u devastiranom stanju, da nema nikakvog čuvara, da pusto i korovom obraslo gradilište nije zaštićeno zbog čega je nova fasada zgarde oštećena i išarana grafitima, stakla na novoj stolariji su polupana, deo stolarije skinut i pokraden, a imajući u vidu da se radi o objektu koji je neophodan da podmiri potrebe velikog broja starih lica, te da se Grad lišava prihoda, a građani radnih mesta u toj ustanovi, građani su podržali peticiju koju ćemo dostaviti vladi Japana, koja je donirala sredstva za gradnju Gerontološkog centra, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i gradu Valjevu – najavila je odbornik Snežana Đekić-Spajić.

Grairi na fasadi Gerontološkog centra

Grairi na fasadi Gerontološkog centra (Foto: Đorđe Đoković)

                                

Polupani prozori na Gerontološkom centru

Polupani prozori na Gerontološkom centru (Foto: Đorđe Đoković)

                                                                        

Ona ke rekla da su za vreme prikupjanja potpisa na štandu u centru Valjeva razgovarali sa sugrađanima koji su saglasni da je našem gradu neophodan starački dom i da završetak tog objekta mora biti jedan od prioriteta.

 

- Mnogi Valjevci su smešteni u staračke domove koji se nalaze u okolnim opštinama – Šabac, Ljubovija, Ub, Koceljeva... Zbog toga što u Valjevu ne postoji starački dom najviše su pogođene žene koje moraju da vode računa o svojoj deci i o svojim starima, te se dešava da se mnoge od njih razbole. Završetkom Gerontološkog centra u velikoj meri bi bila rasterećena deca koja vode računa o svojim starim roditeljima, a oni bi imali adekvatan smeštaj i potrebnu zdravstvenu negu. Zbog toga bi trebalo objekat što pre završiti – smatra Snežana Đekić Spajić.

 

Navela je da su peticiju podržali penzioneri valjevske fabrike "Krušik", dok se ostala udruženja penzionera, kao i pojedina udruženja građana, nisu uključila u akciju prikupljanja potpisa. Za razliku od njih peticiju su potpisali pojedini gradski funkcioneri i članovi vladajućih stranaka. 

Snežna Đekić-Spajić i Dragan Popović

Snežna Đekić-Spajić i Dragan Popović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Snežana Đekić-Spajić se zahvalila građanima verujući da će na peticiju reagovati oni kojima je upućena i da će pronaći način da se Gerontološki centar u Valjevu završi.

 

Dragan Popović, predstavnik Udruženja penzionera Krušika, obavestio je novinare da "postoji mogućnost da penzioneri 1. oktobra, na Međunarodni dan starih lica, organizuju protest ispred nezavršenog objekta Gerontološkog centra, ukoliko Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Grad Valjevo ne preduzmu ništa naredna tri meseca".

 

 

 

 

Aktuelno