Platani u Ulici Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
Platani u Ulici Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
27.06.2019, 07:05

Osam platana biće posečeno zbog parking mesta

č: | fb:

Zbog rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića biće posečeno osam od 58 platana koji su zasađeni pre skoro 35 godina i koji su među retkim stablima u centru grada koja su odolevala i vremenu i seči.

 

Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi, platani će biti posečeni zbog "novoprojektovanog rešenja saobraćaja u toj ulici". Praktično biće žrtvovani zbog parking mesta, čime će biti uništen ambijent te ulice i jedan od najlepših drvoreda u gradu.

Platani u Ulici Vuka Karadžića

Platani u Ulici Vuka Karadžića (Foto: Đorđe Đoković)

 

- Prema projektu rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića planirano je sređivanje saobraćajnice i trotoara, i izgradnja biciklističke staze. Takođe, biće izgrađena i parking mesta zbog kojih će morati da budu uklonjeni platani, tačnije sedam stabala, dok će jedan platan biti posečen zbog toga što se nakrivio, a njegov koren "podigao" trotoar - objašnjava sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave.

 

Dodaje da u Ulici Vuka Karadžića ima ukupno 64 stabla, najviše je platana, i nekoliko drugih vrsta drveća koje je posađeno ispred Valjevske gimnazije, i naglašava da sečom osam stabala neće biti naneta nikakva šteta, a neće biti "uništen ni drvored ni ambijent" Ulice Vuka Karadžića.

 

"Ova deca neće dati ovo drveće"

 

Pre dve večeri platani u Ulici Vuka Karadžića "ukrašeni" su porukama, koje su napisali najlmađi sugrađani: "Nemojte me seći", "nemojte me seći i ja sam živo biće", "nemojte me seći ja pravim kiseonik".

 

Poruka valjevskih mališana

Poruka valjevskih mališana (Foto: Đorđe Đoković)

Poruka valjevskih mališana

Poruka valjevskih mališana (Foto: Đorđe Đoković)

Ovaj, kako je nazvan, "dečji performans" su napravili žitelji tog dela grada nakon nezvaničnih saznanja da će u okviru rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića biti posečeni višedecenijski platani.

 

Deca su na ovaj način "čikama objasnili za šta služi drveće" i zajedno sa svojim roditeljima, ovim činom nadležnima u Gradu poslali poruku da "seča platana ne dolazi u obzir".

 

"Svaki ćošak novo drvo"

 

Inženjer hortikulture Miodrag Kića Lalović, višedecenijski prvi čovek gradskog zelenila a danas u penziji, kaže da su platani u Ulici Vuka Karadžića zasađeni 1986. godine. Tadašnje rukovodstvo na čelu sa Dušanom Mihajlovićem je odlučilo da ozeleni gradske kvartove i ulice, i to tako što će svaka ulica imati svoj drvored, odnosno određenu vrstu drveta.

 

- Tako smo odlučili da u Ulici Vuka Karadžića zasadimo platane i to celom dužinom od Železničke ulice do mosta na Kolubari. U Sinđelićevoj smo takođe zasadili, u jednom delu, platane a u drugom javor, kao i u Hajduk Veljkovoj ulici. U Pop Lukinoj je zasađen jasen, a u Žikicinoj današnjoj Ulici Vlade Danilovića jorgovan, i Valjevci su je jedno vreme zvali "ulica jorgovana". Danas su u toj ulci ostala samo tri-četiri jorgovana. U okviru programa "svaki ćošak novo drvo", u Karađorđevoj ulici zasadili smo lipu od Višeg su­da do Narcisa, pa likvidambar do Sinđelićeve, u nastavku do Hajduk Veljkove me­dveđa leska, pa beli jasen do Nušićeve, a javor je krasio Karađorđevu ulicu do naselja Kolubare 2  – priseća se Lalović.

Poruka valjevskih mališana

Poruka valjevskih mališana (Foto: Đorđe Đoković)

Potom je došlo vreme rekonstrukcije Karađorđeve i još nekih ulica u centru grada, a sa rekonstrukcijom i seča drveća. Zbog parkinga ili "niša" posečeno je i višedecenijsko drveće u Karađorđevoj ulici, naročito na potezu od Višeg suda do Jadra.

 

Govoreći o platanima u Ulici Vuka Karadžića Miodrag Kića Lalović kaže da je protivnik seče zdravog drveća i naglašava da treba sačuvati svako stablo. Čak i ukoliko je koren "podigao" trotoar to se može rešiti ne sečom, nego postavljanjem klupe za sedenje oko drveta. Lalović navodi da platani rastu metar do metar i po godišnje, i da mogu da dožive i do 300 godina. Naglašava da je važno redovno orezivanje i to ne samo grana nego i vrhova drveta.

 

Nekad i sad

 

Pre 33 godine, u vreme kada su sađeni platani u Ulici Vuka Karadžića, pored masovnog ozelenjavanja grada, uređivane su javne površine; dobili smo nove trgove i spomenike koji su Valjevu dali obeležje uređenog grada na koji smo dugo bili ponosni.

 

Jedan interesantan detalj iz tog vremena govori o zajedništvu i posvećenosti čelnih ljudi Valjeva da urede sredinu za tadašnje i buduće generacije i to uz poštovanje struke.

 

Kada je vajar Mile Jevtić poklonio gradu je­dnu skulpturu "Dva veka Vuka", po­st­av­lje­nu na uglu ulica na Petom puku, Miodrag Kića Lalović je oko sk­ul­pture postavio izlivene betonske ko­c­ke za sedenje i na jednoj od njih je up­is­ano: "Naredio Dule, platio Đule, ured­i­li Lola i Kića".

(Dule – Dušan Mihajlović, predsednik Valjeva; Đule – Slobodan Đukić, sekretar SIZ-ova materijalne proizvodnje; Lola- Nebojša Anić, pejzažni arhitekta; Kića – Miodrag Kića Lalović, inženjer hortikulture, prim.aut).

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 4 sati 5 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 6 sati 42 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar