Registracija Prijava preko FB
Dani gljiva Divčibare (2018.) (foto: Kolubarske.rs)
Dani gljiva Divčibare (2018.) (foto: Kolubarske.rs)
04.10.2019, 15:49

Dani gljiva u subotu na Divčibarama

č: | fb:

Tradicionalno, prvog vikenda oktobra na Divčbarama biće održana turističko-obrazovna manifestacija "Dani gljiva Divčibare". Otvaranje manifestacije, koju organizuje Gljivarsko društvo Valjevo, biće u subotu, 5. oktobra u 11 časova ispred Hotela Heba na Divčibarama kada će biti nagrađeni najbolji dečji crteži i fotografije.

 

Pored izložbe gljiva, lekovitog bilja i šumskih plodova, biće orgnanizovana i šetnja "U potrazi za gljivama" uz pratnju stručnih vodiča uz stučna objašnjenja. Prema najavi organizatora šetači i berači gljiva biće podeljeni u nekoliko grupa: klinci, osnovci i matorci. Ko želi u branje gljiva "prevozom" do Kraljevog stola uz zanimljivu šumarsku priču, može to učiniti vozićem koji kreće od "Zmaja".

 

Pored Izložbe dečjih crteža, fotografija gljiva, biće prikazane i fotografije sa prve istraživačke ekspedicija "Durmitor 69" Društvo istraživača Valjevo.

 

Neće izistati najposećeniji deo manifestacije a to je takmičenje u pripremanju jela od gljiva. Za učešće u takmičenje u pravljenju gulaša od gljiva kotizacija iznosi 10 eura po ekipi. Biće organizovano nadmetanje u presecanju trupčića – kladarke starom testerom, dok će za osnovce biti organizovano takmičenje u prepoznavanju vrsta drveća po listu-četini pod nazivom "dendro kviz".

 

U subotu uveče od 21 čas uslediće gljivarska rok žurka, nastupaju Ivan i Siniša.

Plakat Dani gljiva

Plakat Dani gljiva

 

Manifestaciju "Dani gljiva Divčibare", koju organizuje Gljivarsko društvo Valjevo prvog vikenda oktobra još od 1996. godine, koja okulja preko hiljadu turista na Divčibarama Grad je podržao sa 50.000 dinara.

 

Sličnu manifestaciju sa kraćim stažom i koja okuplja daleko manje gostiju, Grad je ove godine podržao sa četiri puta većom sumom. "Dani gljiva i lekovitog bilja na Divčibarama Ekološkog društva Medvednik iz gradske kase dobilo je 200.000 dinara.

Aktuelno

OK Železničar osvojile Super kup Srbije (foto: S.Bilić)
Pobedile Crvenu zvezdu rezultatom 3:0 Pre 11 sati 57 minuta

Odbojkašice Železničara osvojile Superkup

Odbojkaški klub Železničar iz Lajkovca večeras je osvojio Superkup Srbije, jedini domaći trofej koji im je nedostajao! U hali na Banjici Želja je sigurnom igrom pobedio Crvenu zvezdu rezultatom...  · 1 komentar

Požar u Novoj Srbijanki (foto: Kolubarske.rs)
Nakon četiri časa intervencije vatrogasaca Pre 12 sati 26 minuta

Lokalizovan požar u "Novoj Srbijanki"

Požar koji je izbio u popodnevnim satima u fabrici "Nova Srbijanka" lokalizovan je oko 20 časova. Opasnosti od curenja amonijaka nema jer je još pre sedam godina istočen. U požaru, na sreću, niko...

Parking u centru grada (foto: kolubarske.rs)
Za devet meseci 18 izmena Pre 1 dan 1 sati

Plan javnih nabavki sve veći, a sve manje urađeno

Plan javnih nabavki je od početka godine pretrpeo 18 izmena. Najviše su "porsali" radovi sa prvobitno planiranih 290 miliona na preko 551 milion dinara. U planu je izgradnja javnog toaleta u parku...  · 1 komentar