Registracija Prijava preko FB
Dani gljiva Divčibare (2018.) (foto: Kolubarske.rs)
Dani gljiva Divčibare (2018.) (foto: Kolubarske.rs)
04.10.2019, 15:49

Dani gljiva u subotu na Divčibarama

č: | fb:

Tradicionalno, prvog vikenda oktobra na Divčbarama biće održana turističko-obrazovna manifestacija "Dani gljiva Divčibare". Otvaranje manifestacije, koju organizuje Gljivarsko društvo Valjevo, biće u subotu, 5. oktobra u 11 časova ispred Hotela Heba na Divčibarama kada će biti nagrađeni najbolji dečji crteži i fotografije.

 

Pored izložbe gljiva, lekovitog bilja i šumskih plodova, biće orgnanizovana i šetnja "U potrazi za gljivama" uz pratnju stručnih vodiča uz stučna objašnjenja. Prema najavi organizatora šetači i berači gljiva biće podeljeni u nekoliko grupa: klinci, osnovci i matorci. Ko želi u branje gljiva "prevozom" do Kraljevog stola uz zanimljivu šumarsku priču, može to učiniti vozićem koji kreće od "Zmaja".

 

Pored Izložbe dečjih crteža, fotografija gljiva, biće prikazane i fotografije sa prve istraživačke ekspedicija "Durmitor 69" Društvo istraživača Valjevo.

 

Neće izistati najposećeniji deo manifestacije a to je takmičenje u pripremanju jela od gljiva. Za učešće u takmičenje u pravljenju gulaša od gljiva kotizacija iznosi 10 eura po ekipi. Biće organizovano nadmetanje u presecanju trupčića – kladarke starom testerom, dok će za osnovce biti organizovano takmičenje u prepoznavanju vrsta drveća po listu-četini pod nazivom "dendro kviz".

 

U subotu uveče od 21 čas uslediće gljivarska rok žurka, nastupaju Ivan i Siniša.

Plakat Dani gljiva

Plakat Dani gljiva

 

Manifestaciju "Dani gljiva Divčibare", koju organizuje Gljivarsko društvo Valjevo prvog vikenda oktobra još od 1996. godine, koja okulja preko hiljadu turista na Divčibarama Grad je podržao sa 50.000 dinara.

 

Sličnu manifestaciju sa kraćim stažom i koja okuplja daleko manje gostiju, Grad je ove godine podržao sa četiri puta većom sumom. "Dani gljiva i lekovitog bilja na Divčibarama Ekološkog društva Medvednik iz gradske kase dobilo je 200.000 dinara.

Aktuelno

Podrška za Aleksandra na Gradskom trgu (foto: Đorđe Đoković)
Na Gradskom trgu u Valjevu 18.10.2019

Podrška za hrabrog Aleksandra Obradovića

Ovo nije miting, niti je protest, ovde se ne prebrojavamo, ovde su hrabri ljudi koji su došli da pruže podršku i da iskažu poštovanje hrabrom radniku "Krušika" Aleksandru Obradoviću, rečeno je na...  · 8 komentara

Lokalizovan požar u Novoj Srbijanki (foto: Kolubarske.rs)
Istraga će pokazati po čijem nalogu su sečene instalacije 18.10.2019

Požar nakon prodaje "Nove Srbijanke"

Od jutros "plamena više nema na objektima Nove Srbijanke tako da je požar u završnoj fazi likvidacije". Istraga će pokazati po čijem nalogu su sečene instalacije u preduzeću koje je pre tri dana...