Registracija Prijava preko FB
Dani gljiva Divčibare (2018.) (foto: Kolubarske.rs)
Dani gljiva Divčibare (2018.) (foto: Kolubarske.rs)
04.10.2019, 15:49

Dani gljiva u subotu na Divčibarama

č: | fb:

Tradicionalno, prvog vikenda oktobra na Divčbarama biće održana turističko-obrazovna manifestacija "Dani gljiva Divčibare". Otvaranje manifestacije, koju organizuje Gljivarsko društvo Valjevo, biće u subotu, 5. oktobra u 11 časova ispred Hotela Heba na Divčibarama kada će biti nagrađeni najbolji dečji crteži i fotografije.

 

Pored izložbe gljiva, lekovitog bilja i šumskih plodova, biće orgnanizovana i šetnja "U potrazi za gljivama" uz pratnju stručnih vodiča uz stučna objašnjenja. Prema najavi organizatora šetači i berači gljiva biće podeljeni u nekoliko grupa: klinci, osnovci i matorci. Ko želi u branje gljiva "prevozom" do Kraljevog stola uz zanimljivu šumarsku priču, može to učiniti vozićem koji kreće od "Zmaja".

 

Pored Izložbe dečjih crteža, fotografija gljiva, biće prikazane i fotografije sa prve istraživačke ekspedicija "Durmitor 69" Društvo istraživača Valjevo.

 

Neće izistati najposećeniji deo manifestacije a to je takmičenje u pripremanju jela od gljiva. Za učešće u takmičenje u pravljenju gulaša od gljiva kotizacija iznosi 10 eura po ekipi. Biće organizovano nadmetanje u presecanju trupčića – kladarke starom testerom, dok će za osnovce biti organizovano takmičenje u prepoznavanju vrsta drveća po listu-četini pod nazivom "dendro kviz".

 

U subotu uveče od 21 čas uslediće gljivarska rok žurka, nastupaju Ivan i Siniša.

Plakat Dani gljiva

Plakat Dani gljiva

 

Manifestaciju "Dani gljiva Divčibare", koju organizuje Gljivarsko društvo Valjevo prvog vikenda oktobra još od 1996. godine, koja okulja preko hiljadu turista na Divčibarama Grad je podržao sa 50.000 dinara.

 

Sličnu manifestaciju sa kraćim stažom i koja okuplja daleko manje gostiju, Grad je ove godine podržao sa četiri puta većom sumom. "Dani gljiva i lekovitog bilja na Divčibarama Ekološkog društva Medvednik iz gradske kase dobilo je 200.000 dinara.

Aktuelno

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 9 sati 11 minuta

Obećavam po kućama

"Nije u prirodi politike da najbolji čovek bude izabran. Najbolji čovek ionako ne želi da upravlja svojim sugrađanima", Džordž Mekdonald.   U zemlji osrednjih najbolji nikada neće dobiti...

Nenad Jezdić i Tihomir Stanić (foto: Dragan Belajac Džagi)
Snimljeni prvi kadrovi Pre 1 dan 5 sati

Ub srce serije "Kamiondžije 3"

U Ubu su snimljeni prvi kadrovi igrane serije "Kamiondžije 3", a tamo gde su stali Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja, nastavili su Nenad Jezdić i Tihomir Stanić. Reditelj Čolović kaže da nova...  · 9 komentara