Slobodan Ilić i Nenad Mihailović (foto: Kolubarske.rs)
Slobodan Ilić i Nenad Mihailović (foto: Kolubarske.rs)
22.10.2019, 09:04

"Uvedite FUK – sprečite korupciju, netransparentnost i loš nadzor"

č: | fb:

U narednih osam meseci, uz podršku Vlade SAD, Centar za održivi lokalni i regionalni razvoj Šušeoka (COR) realizovaće u tri okruga Zapadne Srbije - Mačvanski, Kolubarski i Zlatiborski, projekat "Uvedite FUK – sprečite korupciju, netransparentnost i loš nadzor".

 

Kako su na konferenciji za novinare objasnili Slobodan Ilić i Nenad Mihailović, projekat je deo programa pod nazivom LOVA (LOkalni VAljani budžeti), koji već petu godina sprovodi COR. Posle projekta "Trošenje lokalnih budžeta", realizovanog pre dve godine u Kolubarskom okrugu, novi projekat COR je drugi uzastopni, koji je u poslednje tri godine, podržan sredstvima Vlade SAD.

 

Trošenje javnih sredstava u Republici Srbiji, kako na republičkom nivou tako i na lokalnom nivou, praćeno je identifikovanim nepravilnostima i neracionalnostima. Često su one na lokalnom nivou veće, ali istovremeno manje vidljive i sa izuzetno štetnim dugoročnim razvojnim posledicama. Razloge za takvo stanje treba tražiti u netransparentnosti rada, lošem nadzoru, korupciji, izostanku sveobuhvatnih analiza, nedovoljnom znanju i spremnosti nadležnih osoba da vrše neophodne reforme.

 

Kako je rečeno nereformisana komunalna javna preduzeća i javne ustanove su više podložni koruptivnim radnjama, pri čemu njihovo, najčešće praktikovano, netransparentno poslovanje, onemogućava zainteresovanu javnost, pre svih građane, ali i osnivače, civilni sektor, medije i ostale korisnike usluga..., da vrše potreban nadzor rada i trošenja javnih resursa. Kod svih navedenih aktera postoji kritičan nedostatak teorijskih i praktičnih znanja o zakonskoj obaveznosti uvođenja i uticaja sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) na: pružanje efikasnih javnih usluga, nivo transparentnosti rada i nadzor poslovanja javnih preduzeća i ustanova. Takva situacija ima za posledicu nastavak pružanja nekvalitetnih, neekonomičnih i neefikasnih javnih usluga, što značajno onemogućava ili usporava ukupan razvoj lokalnih zajednica. Opisani problem imperativno nameće neodložnu realizaciju doniranog projekta uz široku javnu podršku.

 

Projekat podržava neophodne reforme naših javnih preduzeća i ustanova i doprinosi ispunjenju obaveza Republike Srbije iz pregovaračkog Poglavlja 32 – "Finansijska kontrola", a koje se odnose na uvođenje sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) kod korisnika javnih sredstava.

 

Ilić i Mihajlović kažu da se značaj ovog projekta ogleda u tome što će rezultati dobijeni realizacijom projektnih aktivnosti u dva izabrana projektna subjekta iz Grada Šapca: JKP Toplana Šabac i Narodni muzej Šabac, omogućiti da se ubrza proces uvođenja i primene sistema FUK kod drugih javnih preduzećai ustamova; unaprede znanja svih učesnika u projektu (kako lokalnih pružalaca javnih usluga, tako i njihovih korisnika, NVO i medija); unapredi nivo transparentnosti i stvori osnov za uspešan nadzor poslovanja lokalnih pružalaca usluga i trošenja javnih resursa, kako bi se predupredila pojava koruptivnih radnji i obezbedilo kvalitetno, ekonomično i efikasno pružanje javnih usluga građanima i privredi, što pospešuje demokratski i održiv razvoj lokalnih zajednica.

 

Direktni korisnici efekata ovog projekta su: uprave i zaposleni dva subjekta iz Grada Šapca, nadležni članovi uprava i nadležni službenici drugih javnih preduzećai ustanova korisnici lokalnih javnih usluga, predstavnici NVO i medija, dok su indirektni korisnici – lokalne zajednice.

 

Projekat se realizuje u perodu septembar 2019. – maj 2020. godine. Realizacijom projekta se razvija i primenjuje moderan, poželjan, demokratski i održiv mehanizam zaštite od korupcije, netransparentnosti i neadekvatnog nadzora poslovanja javnih preduzeća i ustanova, a najveću korist od njegovog sprovođenja imaće naši građani i privreda, rečeno je na konferenciji za novinare.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara