Registracija Prijava preko FB
Milica Višić (foto: Đorđe Đoković)
Milica Višić (foto: Đorđe Đoković)
13.11.2019, 10:10

Negujmo našu istoriju, kulturu i tradiciju

č: | fb:

Učenica Valjevske gimnazije, maturantkinja Milica Višić pokrenula je projekat "Misli o otadžbini" čiji je cilj da se podstaknu mladi ljudi, ali i celokupna javnost našeg grada, da se u većoj meri bavimo saopstvenom istorijom, kulturom, tradicijom i celokupnim nematerijalnim nasleđem srpskog naroda.

 

Prva od aktivnosti ovog projekta je projekcija filma "Srbi na Krfu", koji je prikazan povodom Dana primirja, a u znak sećanja na ogromnu žrtvu koju je naš narod podeno tokom Velikog rata.

 

- Podatak da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila više od polovine muškog stanovništva najbolje govori o tome koliko su Srbi bili spremni da se žrtvuju za slobodu i nezavisnost svoje države. Upravo tako velika dela naših predaka su naš najbolji putokaz, ali i velika odgovornost prema njima, prema sebi i prema generacijama koje će doći posle nas, da sačuvamo i negujemo ono što su nam naši preci ostavili, a ostvaili su nam mnogo toga - rekla je Milica uoči projekcije filma.

 

Predrag Jevtić

Predrag Jevtić (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Valjevske gimnazije Predrag Jevtić je naglasio da je cilj projekta "Misli o otadžbini", koji je pokrenula najbolja učenica Valjevske gimnazije, da ne zaboravimo, ali i da malo više negujemo našu istoroju, kulturu i tradiciju.

 

- Obaveza Valjevske gimnazije je da podržimo takvu zamisao i projekat, koji je kompleksan i sastoji se iz desetak dešavanja u narednih šest meseci. Ovim filmom se učenicima Valjevske gimnazije skreće pažnja na veliko stradanje, iskušenje i pobedu srpskog naroda u Prvom svetskom ratu - rekao je Jevtić i dodao da je projekat "Misli o otadžbini" uvod u obeležavanje jubileja 150 godina Valjevske gimnazije.

Milica Višić

Milica Višić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Maturantkinja Milica Višić, autor projekta, je kazala da, s obzirom na to da smo narod sa dugom i teškom, ali uprkos tome, slavnom istorijom, imamo na šta da budemo ponosni.

 

- Kosovski boj, četiri veka dugo ropstvo pod Osmanskom vlašću, ustanci, balkanski i svetski ratovi, sve su to neka od iskušenja koja su se javljala na istorijskom putu srpskog naroda i svako to iskušenje je pred Srbe postavljalo dvoja vrata: predaju, kao lakši put, i borbu, kao teži i trnovit, ali put koji vodi do slobode. Naravno, svaki put Srbi su izabrali borbu, jer je za naš narod sloboda nešto što nema cenu. Srbi jesu podneli veliku žrtvu, ali su uspeli i izborili su se za slobodu i nezavisnost svoje države. Pored te borbe za nezavisnost, Srbi su se kroz istoriju borili i uspeli da stvore izuzetno bogatu kulturu i da nam ostave veliko nematerijalno nasleđe. Neverovatna je činjenica koliko je naš mali narod svetu podario velikih ljudi i to u svim oblastima; u kulturi, nauci, sportu, umetnosti... Kada sve to uzmemo u obzir, cilj projekta "Misli o otadžbini" jeste da podstaknemo, pre svega, mlade ljude, ali i celokupnu javnost našeg grada, da se više bavimo našom istorijom, kulturom, tradicijom, i da ojačamo osećaj nacionalnog ponosa – rekla je Milica Višić.

 

Najavila je da će u okviru projekta "Misli o otadžbini" krajem meseca 26. novembra sociološka sekcija Valjevske gimnazije realizovati veče posvećeno pravoslavnoj veri, nakon toga 27. januara biće organizovana Svetosavska akdemija.

 

- Svetosavlje je jedina nit koja se kroz istoriju nije menjala i nit koju nijedan sukob i rat nisu uspeli da prekinu nego je samo jačala, a i danas je jaka. U februaru, povodom Dana državnosti, biće organizovana izložba fotografija učenice Valjevske gimnazije. Planirano je da u maju, kada obeležavamo Dan pobede nad fađizmom, prikažemo film "Zaveštanje". Projekat ćemo zatvoriti igrankom za učenike naše škole na kojoj ćemo srpsku muziku i kulturu promovisati na jedan prihvatljiv način za mlađe generacije – najavila je Milica Višić.

Aktuelno

Podgorska ulica  (foto: Đorđe Đoković)
Vlasti godinama obećavaju, a ne rešavaju problem Podgorske uli Pre 4 sati 43 minuta

Odron, rupe, znak, trake i… rešen problem?!

U Podgorskoj ulici, koja je u katastrofalnom stanju, u jednom delu se pojavio odron koji je došao do kuće, a podzida se srušila. Oštećenje obeleženo znakom i trakom. Žitelji više od 20 godina mole...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 35 minuta

Zabrdica bez vode

Zbog problema sa snabdevanjem električnom energijom, potrošači sela Zabrdica i potrošači koji se snabdevaju sa hidifora "Bobija" će biti bez vodosnabdevanja, dok se ne reši problem električne...

Dom zdravlja Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Konferencija za novinare u Domu zdravlja Ub Pre 1 dan 1 sati

Ubljanka nije zaražena, nema mesta za paniku zbog korona virusa

Analize obavljene na Institutu za virusologiju "Torlak" pokazale su da sedamnaestogodišnja Ubljanka nije zaražena korona virusom. Povodom slučaja sumnje da je Ubljanka obolela i spekulacija koje su...