Registracija Prijava preko FB
Novi platan u starom parku (foto: Đorđe Đoković)
Novi platan u starom parku (foto: Đorđe Đoković)
16.12.2019, 10:55

Zasadili još jedan platan uz poruku - treba saditi, a ne seći!

č: | fb:

Grupa građana, pretežno mladih okupila se juče u parku na desnoj obali Kolubare, prekoputa Centra za kulturu, u znak protesta protiv toga da se u ovom parku gradi nova biblioteka, zbog čega bi trebalo da bude posečeno drveće.

 

Oni su uz porukuda treba saditi, a ne seći, zasadili još jedno stablo, tako da, uz 29 lipa, sada ima i deset platana u parku u centru grada koji žele da sačuvaju.

Građani u parku

Građani u parku (Foto: Đorđe Đoković)

 

Naglašavaju da nisu protiv izgradnje biblioteke, ali jesu protiv seče drveća, i dodaju da je reč isključivo o građanskoj inicijativi koja nema veze ni sa jednom političkom strankom, kako kažu, "samo žele da na ovaj način apeluju na gradsko rukvodstvo da ne uništi jedinu zelenu površina koja nam je preostala u centru grada".

Filip Stanić

Filip Stanić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Jedan od organizatora okupljanja Filip Stanić je rekao da je peticiju kojom se traži izmena urbanističkog plana, koji je predvideo da na mestu gde se sada nalazi park gradi biblioteka, potpisalo oko 2200 sugrađana i najavljuje da će i ove nedelje nastaviti sa prikupjanjem potpisa.

 

- Poenta je da mi hoćemo biblioteku, znamo koliko je ona gradu neophodna, ali smatramo da bi mogla da se napravi na mnogim drugim lokacijama u gradu, a da to ne podrazumeva seču drveća. Imamo već toliko problema sa aerozagađenjem u protekle dve-tri godine, pre desetak dana bili smo zagađeniji od Ulan Batora. Naglašavam da nismo protiv biblioteke ali jesmo protiv seče drveća u ovom parku – kazao je Stanić.

 

Milan Korać

Milan Korać (Foto: Đorđe Đoković)

Milan Korać iz građanske inicijative je rekao da ovo oko parka i biblioteke najbolje pokazuje da nije dobar način na koji se u gradu donose odluke.

 

- Papir trpi sve. Projekat, a ne realnost. Forma, a ne suština. Potrebno je da se, kada se donose ovakve odluke bitne za grad i građane, mnogo više uključi javnost, da se organizuju javne rasprave, tribine, da se uključe stručnjaci, i to mnogo više nego što su uključeni danas, da se raspišu javni konkursi... Smatramo da urbanom planiranju treba pristupiti potpuno drugačije i da treba imati u vidu da savko ovo drvo ovde raste preko 40 godina i da je prevelika šteta da se ono poseče – rekao je Korać.

Patar Ninić

Patar Ninić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Petar Ninić iz građanske inicijative je poručio da je ovaj park bitan kao jedno seme koje ne sme biti zagađeno partijskim sektašenjem i politizacijom stvarnosti, koji razgrađuju naše društvo.  

 

- Kažu nam da gledamo u svetlu budućnost i da zaboravimo prošlost, i to nam govore dok krupan kapital i moćnici razgrađuju našu sadašnjost. Dele nas, pa dolazimo do toga da ne možemo da se složimo ni oko najmanje stvari dok novac i krupan kapital kroji našu sudbinu uprkos našoj volji. Predstavnici vlasti, ne samo ove nego i svih do sada, su se odmetnuli od volje naroda i to dokazuju svakim svojim potezom. Zato ovo i jeste građanska, a ne partijska inicijativa, dokaz da ljudi mogu nešto da promene i da spreče uništavanje svega onoga što naš grad čini lepšim. Danas je to park, sutra će do biti mini hidroelektrana na Gradcu... – rekao je Ninić.

Dragoslav Parezanović

Dragoslav Parezanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dragoslav Parezanović je rekao da ono što ovaj park, u kome decenijama rastu lipe i platani, čini više od parka jeste to što je ovo oaza u kojoj se okupljaju mladi kreativni ljudi, što ovo drveće pravi posebnu energiju, to je mesto koje je bilo inspiracija za mnoge pesme, pozorišne predstave, filmske festivale, slikare, vajare...

 

Okupljeni u građanskoj inicijativi najavili su da će ove nedelje pokrenuti još jednu akciju, reč je o tome da će "malu pokretnu biblioteku", u vidu kućica, zakačiti na drveće u koju će građani moći da ostave ili da pozajme knjigu, i na taj način gradskoj vlasti pošalju poruku da može "i park i biblioteka".

Poruka

Poruka (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećamo, Skupština grada je na poslednjoj sednici, a na predlog odbornika vladajuće koalicije, usvojila zaključak da Gradsko veće pripremi inicijativu za početak gradnje nove biblioteke na lokaciji koja je određena Planom generalne regulacije "Centar", a to je u delu parka na desnoj obali Kolubare, prekoputa Centra za kulturu.

 

Ovaj predlog i zaključak su usledili nakon što je gradsko rukovodstvo u oktobru povuklo odluku da se gradskoj biblioteci da na korišćenje objekat Doma vojske jer je odlučeno da se to zdanje proda, te je potraženo neko drugo rešenje za novu biblioteku. 

Aktuelno

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 4 sati 28 minuta

Nisu uneti podaci u kovid bazu za Valjevo, Lajkovac i Mionicu

U Kolubarskom okrugu su još tri osobe zaražene koronavirusom; po jedna u Ljigu, Osečini i u Ubu, dok za Valjevo, Lajkovac i Mionicu, nisu uneti podaci u kovid bazu, tako da je broj zaraženih u tim...

Radovi na mioničkoj školi (foto: www.mionica.rs)
Novcem republike i opštine Pre 1 sati 57 minuta

Opremanje mioničkih škola

Rekonstrukcija mioničke osnovne škole „Milan Rakić“ i Srednje škole Mionica je u završnoj fazi i u toku je opremanje objekata. Ovim je praktično započeta realizacija ugovora u vrednosti od 10,69...

Nova biblioteka Gimnazije (foto: Đorđe Đoković)
Društvo školskih bibliotekara Srbije Pre 1 dan 1 sati

Značaj povezivanja i duh zajedništva

Na redovnoj godišnjoj Skupštini Društva školskih bibliotekara Srbije, koja je ove godine zbog pandemije koronavirusa održana onlajn, za člana Upravnog odbora izabrana je Valjevka Slađana Marijanac,...