Skupština Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Skupština Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
30.12.2019, 07:56

Prvo Izborni štab naprednjaka, pa onda budžet Valjeva

č: | fb:

Koliko je gradska vlast aktivna, koliko dobro planira, koliko poštuje zakone i rokove, najbolje se vidi po tome što je predlog Olduke o budžetu Valjeva za 2020. godinu došao na red pretposlednjeg dana 2019. godine.

 

Na dnevnom redu današnjeg skupštinskog zasedanja je, pored najznačajnije Odluke Grada, još najmanje 30 tačaka, među kojima su i izveštaji o realizaciji programa poslovanja javnih preduzeća u prvih devet meseci ove godine.

 

Današnjoj sednici Skupštine grada prethodile su i  dve sednice Gradskog veća, koje su takođe održane na brzinu u "zadnji" čas. Na sednici u četvrtak o kojoj mediji nisu obavešteni, prema izveštaju koji je objavljen na sajtu Grada, usvojeno je deset tačaka, među njima i nekoliko amandmana koje je Gradsko veće podnelo na predlog Odluke o budžetu Valjeva za 2020. godinu. U izveštaju nije navedeno koji amandmani su usvojeni.

 

Već sutradan održana je još jedna, ovaj put telefonsk sednica Gradskog veća.

 

Prema kalendaru budžeta lokalne vlasti, 1. septembar je rok do kada direktni korisnici sredstava budžeta dostavljaju predlog finansijskog plana Odeljenju za finansije, koji sadrži izveštaj o učinku programa za prvih šest meseci tekuće godine.

 

Odeljenje za finansije do 15. oktobra treba da dostavi nacrt Odluke o budžetu Gradskom veću, da bi do 1. novembra Gradsko veće predlog Odluke o budžetu dostavilo Skupštini grada koja do 20. decembra treba da donose Odluku o budžetu lokalne vlasti, koju Odeljenje za finansije dostavlja ministru finansija 25. decembra.

 

Nije prvi put da valjevska vlast "probija" rok do kada Skupština grada treba da donese Odluku o budžetu. To su činile i sve prethodne, s tim što je aktuelna vlast "rekorder" s obzirim na to da je ovo prvi put da je budžet usvojen 30. decembra.

 

Pored uobičajenog kašnjenja donošenja budžeta, kraj 2019. godine obeležilo je i formiranje Izbornog štaba valjevskih naprednjaka, u petak 27. decembra, i to za izbore koji još uvek nisu raspisani, a nezvanično se pominje april sledeće godine.

 

Očigledno je da je za lokalne funkcionere iz Srpske napredne stranke mnogo važnije njihovo pozicioniranje pred predstojeće izbore nego budžet Valjeva za sledeću godinu, koji je doduše važan za građane jer od budžeta Valjeva zavisi šta će biti realizovano od poslova za poboljšanje kvaliteta života građana.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 19 sati 52 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 22 sati 41 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.