Industrijski sneg (foto: Kolubarske.rs)
Industrijski sneg (foto: Kolubarske.rs)
17.01.2020, 07:51

"Industrijski" sneg i u Valjevu

č: | fb:

Noćas je i u Valjevu padao takozvani "industrijski" sneg. Građani koji su imali priliku da vide ovu neobičnu i retku meteorološku pojavu bili su u dilemi da li je "industrijski" sneg ili je inje.

 

Da je reč o "industrijskom" snegu potvrdili su Kolubarskim.rs u valjevskoj meteorološkoj stanici. Rečeno nam je da je u izveštaju od noćas zabeleženo da je "industrijski" sneg počeo da pada u jedan čas i 40 minuta. Sa povremenim prekidima padao je i tokom jutra.

Industrijski sneg

Industrijski sneg (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predstavlja specifičnu meteorološku pojavu koju možemo primetiti kada je vazduh veoma zagađen i nastaje na poseban način.

 

- Sve zavisi od količine aerosola koja bi "poslužila" kao jezgra nukleacije, koja bi kasnije uz pomoć prehlađenih kapljica iz magle i niske oblačnosti narasla do snežnih pahuljica. Količina aerosola značajno varira i na malim rastojanjima, a najveća je tamo gde je vazduh najzagađeniji - piše na portalu Serbian Meteo, a preneli su beogradski mediji nakon što se i u Novom Beogradu pre par dana zabeleo "industrijski" sneg. Nedavno je padao u Novom Sadu i u Smederevu, koji je uz Valjevo, jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom.

 

Kada je reč o samom izrazu "industrijski sneg", iako nije zvaničan naziv, odomaćio se u meteorološkim krugovima i ima opravdanja u fizičkim procesima koji su povezani sa njim.

Industrijski sneg

Industrijski sneg (Foto: Kolubarske.rs)

Kvalitet vazduha u Valjevu i ovog jutra je, kao i tokom jučerašnjeg dana, u kategoriji jako zagađen. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, najveća koncentracija PM10 čestica izmerena je juče u 19 časova iznosila je 238 mikrograma po metru kubnom vazduha, što je skoro pet puta više od granične vrednosti. 

  

Vrednost PM2,5 čestica juče je iznosila 140 mikrograma po metru kubnom vazduha, a radi se o česticama koje nastaju sagorevanjem fosilnih goriva – uglja, drugih čvrstih goriva, iz auspuha motornih vozila.

 

Pošto su vrlo male i lagane, fine čestice imaju tendenciju da ostaju duže u vazduhu nego teže čestice. Zahvaljujući svojoj maloj veličini sposobne su da prođu nos i grlo, te mogu da prodru duboko u pluća, a čak mogu ući i u krvotok, objavljeno je na sajtu Vazduh.info.

Aktuelno

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka Pre 22 sati 24 minuta

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara

Dom zdralja (foto: Branko Petrović)
Evropska nedelja prevencije Pre 20 sati 30 minuta

"Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti"

U toku je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, od 23. do 29. januara. Bolest je stopostotno izlečiva ako se na vreme otkrije, što ukazuje na važnost prevencije i redovnih pregleda.

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Eksplozija u Kapislani 26.01.2023

Povređene dve radnice u "Krušiku"

Dve radnice valjevskog "Krušika" povređene su, jedna teže, jedna lakše, danas prilikom eksplozije kapisle u kapislani ove fabrike namenske industrije.  · 8 komentara