Industrijski sneg (foto: Kolubarske.rs)
Industrijski sneg (foto: Kolubarske.rs)
17.01.2020, 07:51

"Industrijski" sneg i u Valjevu

č: | fb:

Noćas je i u Valjevu padao takozvani "industrijski" sneg. Građani koji su imali priliku da vide ovu neobičnu i retku meteorološku pojavu bili su u dilemi da li je "industrijski" sneg ili je inje.

 

Da je reč o "industrijskom" snegu potvrdili su Kolubarskim.rs u valjevskoj meteorološkoj stanici. Rečeno nam je da je u izveštaju od noćas zabeleženo da je "industrijski" sneg počeo da pada u jedan čas i 40 minuta. Sa povremenim prekidima padao je i tokom jutra.

Industrijski sneg

Industrijski sneg (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predstavlja specifičnu meteorološku pojavu koju možemo primetiti kada je vazduh veoma zagađen i nastaje na poseban način.

 

- Sve zavisi od količine aerosola koja bi "poslužila" kao jezgra nukleacije, koja bi kasnije uz pomoć prehlađenih kapljica iz magle i niske oblačnosti narasla do snežnih pahuljica. Količina aerosola značajno varira i na malim rastojanjima, a najveća je tamo gde je vazduh najzagađeniji - piše na portalu Serbian Meteo, a preneli su beogradski mediji nakon što se i u Novom Beogradu pre par dana zabeleo "industrijski" sneg. Nedavno je padao u Novom Sadu i u Smederevu, koji je uz Valjevo, jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom.

 

Kada je reč o samom izrazu "industrijski sneg", iako nije zvaničan naziv, odomaćio se u meteorološkim krugovima i ima opravdanja u fizičkim procesima koji su povezani sa njim.

Industrijski sneg

Industrijski sneg (Foto: Kolubarske.rs)

Kvalitet vazduha u Valjevu i ovog jutra je, kao i tokom jučerašnjeg dana, u kategoriji jako zagađen. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, najveća koncentracija PM10 čestica izmerena je juče u 19 časova iznosila je 238 mikrograma po metru kubnom vazduha, što je skoro pet puta više od granične vrednosti. 

  

Vrednost PM2,5 čestica juče je iznosila 140 mikrograma po metru kubnom vazduha, a radi se o česticama koje nastaju sagorevanjem fosilnih goriva – uglja, drugih čvrstih goriva, iz auspuha motornih vozila.

 

Pošto su vrlo male i lagane, fine čestice imaju tendenciju da ostaju duže u vazduhu nego teže čestice. Zahvaljujući svojoj maloj veličini sposobne su da prođu nos i grlo, te mogu da prodru duboko u pluća, a čak mogu ući i u krvotok, objavljeno je na sajtu Vazduh.info.

Aktuelno

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 20 sati 42 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...