Gradac u srednjem toku (foto: Đorđe Đoković)
Gradac u srednjem toku (foto: Đorđe Đoković)
11.02.2020, 08:27

Zabraniti izgradnju mini hidroelektrana na teritoriji Valjeva

č: | fb:

Odbornici Stranke moderne Srbije (SMS) u Skupštini grada Snežana Spajić i Rafailo Mitrović podneli su predlog odluke o zabrani izgradnje derivaciono-gravitacionih mini hidroelektrana (MHE) na teritoriji grada, saopšteno je na konferenciji za novinare.

 

Kao razlog za upućivanje ovog predloga Skupštini grada naveli su da je "voda osnovno ljudsko pravo, ona mora biti dostupna svima bez obzira na imovinski status, zatim da MHE ugrožavaju reke i njihovu gradnju treba zabraniti, kao i da je Srbija zemlja sa najmanje autohtonih površinskih voda u regionu".

 

Odbornik Snežana Spajić je podsetila da je na teritoriji Valjeva planirana izgradnja 12 MHE, od kojih šest na reci Gradac, koja je zaštićeno prirodno područje, i šest na Jablanici. Naglasila je da zaštićeni područja u Srbiji ima svega oko devet posto.

 

- Poznato je da zbog potpunog dislociranja reke iz vodotoka u cevovod rečno korito nizvodno od vodozahvata ostaje suvo, čime se trajno prekida proces prihranjivanja podzemnih pukotinskih izvora pitke vode. Kaptiranjem svih značajnih manjih i većih voda neminovno će na područjima gde se grade MHE u bliskoj budućnosti doći do naglog i potpunog presušivanja izvora pitke vode – rekla je Spajić naglašavajući da su podzemni izvori pitke vode jedini način snabdevanja stanovništva u najvećem broju valjevskih sela.

 

Prema njenim rečima na do sada izgrađenim MHE u Srbiji uočeni su degradacija eko sistema, smanjenje biodiverziteta, fragmentacija staništa riba, kao i pojačana erozija zemljišta.

 

- Upravo zbog malog energetskog doprinosa, a fatalnih ekoloških posledica, mnoge države, kao što su Francuska, SAD, Nemačka, Španija, uklonile su ili rade na uklanjanju MHE na svojim teritorijama - rekla je Snežana Spajić.

 

U Evropi je do sada srušeno preko 400, dok je u SAD do 2017. godine srušeno oko hiljadu mini hidroelektrana.

 

Spajić je podsetila na izjavu ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da on podržava pravo lokalnih samouprava da zabrane izgradnju MHE na svojoj teritoriji.

 

Spajić je navela da je u pripremi izmena Zakona o zaštiti prirode kojim se predviđa zabrana izgradnje mini hidroelektrana u zaštićenim oblastima, među kojima je i Gradac. Kako je rekla zabrana će se najverovatnije odnositi na izgradnju novih objekata tog tipa, ali smatra da bi trebalo sprečiti izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju ukoliko je već neko podneo zahtev za građevinsku dozvolu kako bi gradio MHE.

 

Odbornik Snežana Spajić je objasnila da su predlog odluke o zabrani izgradnje derivaciono-gravitacionih mini hidroelektrana (MHE) na teritoriji grada uputili ranije, po principu bolje sprečiti nego lečiti, kako Grad ne bi došao u problem ukoliko bi se neko odlučio za izgradnju mini hidroelektrana.

Rafailo Mitrović i Snežana Spajić

Rafailo Mitrović i Snežana Spajić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Odbornik Stranke modern Srbije u Skupštini grada Rafailo Mitrović kaže da su mnogi saglasni sa činjenicom da korist od izgradnje MHE imaju samo investitori.

 

- Dok izgradnju MHE derivacionog tipa političari pravdaju obavezom da moramo proizvesti određeni procenat električne energije iz obnovljivih izvora, stručna javnost je na stanovištu da ovakav vid proizvodnje električne energije pravi veliku i nemerljivu štetu, dok je korist veoma mala – rekao je Mitrović.

 

On je objasnio da su MHE derivacionog tipa štetne iz više razloga, a pored ostalog i zbog toga što se prilikom njihove izgradnje raskopa rečno korito i voda se "ugura" u cevi u dužini od tri do pet kilometara tako da reke ostanu i do 70 posto bez vode, što je zakonom dozvoljeno, ali u praksi to izgleda drugačije.

 

- U letnjem i jesenjem periodu rečna korita ostaju bez vode od 90 do 100 odsto, što znači da reke ostaju suve u dužini postavljenih cevovoda i tu više nema ni biljnog ni životinjskog sveta. Lokalno stanovništvo ostaje bez turističkih destinacija, dolazi do gubitka podzemnih voda, presušuju bunari. Stručne studije su pokazale da je količina pastrmke smanjena za 50 do 80 posto tamo gde su mini hidroelektrane u odnosu na reke gde nisu izgrađene. Upravo ovaj podatak je važan za građane Valjeva jer se u našoj okolini nalazi jedna od najlepših reka na Balkanu - Gradac. Da li treba da dozvolimo da se ovakav biser prirode uništi radi nečijeg profita - upitao je Mitrović i podsetio da je nekoliko gradova u Srbiji već donelo  odluku o zabrani gradnje MHE na svojoj teritoriji poput Užica, Bora, Pirota, Kraljeva...

 

- Niko u gradu nema pravo da uništava prirodna dobra. Svakako bi bolje bilo da čuvamo i unapređujemo ono što nam je priroda dala, nego da to uništimo zarad neznatne količine električne energije koju možemo dobiti i na drugi način - poručio je odbornik SMS u Skupštini grada Rafailo Mitrović.

Aktuelno

Fontana (foto: Đorđe Đoković)
Savet doktora 13.06.2024

Kako se prilagoditi temperaturnim promenama

Prvi, nagli temperaturni talas ovog juna doneo je zdravstvene tegobe mnogim sugrađanima, a pogotovo starijim osobama i hroničnim bolesnicima. Svaki čovek poznaje svoj organizam i treba da se...  · 2 komentara

Medalje za valjevske matematičare (foto: Podružnice matematičara Valjevo)
Na međunarodnom takmičenju 13.06.2024

Deset medalja za valjevske matematičare

Valjevski matematičari osvojili su deset medalja na ovogodišnjem finalnom međunarodnom matematičkom takmičenju "Kengur bez granica" za učenike osnovnih i srednjih škola. Rezultati koje su postigli...  · 1 komentar