Budžet 2020. (foto: Đorđe Đoković)
Budžet 2020. (foto: Đorđe Đoković)
21.02.2020, 07:52

Pred odbornicima bolji od najboljeg budžet grada

č: | fb:

Pred odbornicima Skupštine grada, nakon manje od dva meseca od usvajanja, naćiće se prvi rebalans budžeta Valjeva za koji je gradska vlast rekla da je "najbolji budžet u poslednjih 20 godina" uz tvrdnju da je "gradska kasa iz godine u godinu sve punija".

 

Ispostvilo se da u izbornoj godini gradska kasa i nije tako puna, pa je odlučeno da se dopuni kreditnim zaduživanjem i to za 150 miliona dinara kako bi konačno bila rekonstruisana Ulica Vuka Karadžića, koju je gradska vlast najavljivala prethodne tri godine i čak opredeljivala novac u budžetu, ali je potrošen za neke druge namene.

 

Prema predlogu o kome će se danas izjasniti odbornici, budžet Valjeva trebalo bi da bude povećan za 237.561.000 dinara, od čega je 150 miliona dinara kredit, dok gradska vlast planira da će za 87.651.000 biti veća zahvatanja od građana odnosno prihodi. Pored toga povećana su sredstava iz ostalih izvora budžetskih korisnika za 22.097.326. dinara. Tako da bi u gradskoj kasi trebalo da bude 3,77 milijardi dinara.

 

Da je ovo predizborni rebalans budžeta pokazuje i to da je prethodnih godina prva korekcija budžeta rađena u junu, julu, pa čak i u oktobru kao što je bilo 2018. godine.

 

Inače, prema poslednjem javno dostupnom podatku, u Izveštaju o završnom računu budžeta Valjeva za 2018. godinu navedeno je da je budžet realizovan u iznosu od oko 2,8 milijardi dinara, dok je te godine plan budžeta iznosio blizu 3,6 milijardi dinara. Razlika između plana i realizacije od skoro 800 miliona dinara je dokaz nerealnog planiranja budžeta. Otuda je teško poverovati da će rebalansom planiranih 3,77 milijardi biti i ostvareno. Jedino sigurno povećanje budžeta jeste kredit od 150 miliona dinara.

 

Na dnevnom redu 52 tačke

 

Pored rebalansa i kreditnog zaduživanja, odbornici će na današnjoj sednici Skupštine grada razmatrati još 50 tačaka denvnog reda. Najbrojniji su programi rada i poslovanja preduzeća i ustanova u 2020. godini, čiji je osnovač grad, a među kojima nema program rada za ovu godinu Zdravstvene ustanove Apoteka "Valjevo", koja je opterećena milionskim dugovanjima, čijim se poslovanjem i dugovima trenutno bavi Komsija i to sa zakašnjenjem od osam meseci. 

 

Podsećam, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, grad Valjevo je trebalo još pre osam meseci da sprovede postupak kontrole poslovanja Apoteka "Valjevo" kako bi utvrdili da li je kod zdravstvene ustanove nastupila nesposobnost plaćanja, kao i da o rezultatima podnese izveštaj Ministarstvu zdravlja. Takođe Grad je već trebalo da započene plaćanje dugovanja Apoteke, da ih u potpunosti izmiri do kraja 2021. godine, i da tu zdravstvenu ustanovu "preda" državi. Inače, u budžetu Valjeva za 2020. godinu nisu planirana sredstva za izmirenje dugova ove zdravstvene ustanove.

Odbornici Skupštine Valjeva

Odbornici Skupštine Valjeva (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na dnevnom redu današnje sednice su i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu, Lokalni antikorupcijski plan grada Valjeva, program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u 2020. godini, kao i pravilnik o kriterijumima i postupku za dodelu i korišćenje podsticajnih sredstava u poljoprivredi.

 

Odbornici će razmatrati i predlog odluka o taksi prevozu, minimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu grada Valjeva, predlog izmene kadrovskog plana za 2020. u Gradskoj upravi, predlog izmene programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2019. godinu, kadrovska pitanja...

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 19 sati 15 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 22 sati 4 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.