Ulica Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
Ulica Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
21.02.2020, 09:34

Odbornici DS: Kreditno zaduživanje je predizborni adut vlasti

č: | fb:

Nije prošlo ni dva meseca od usvajanja budžeta za 2020. godinu, a vlast predlaže rebalans, i to zbog kreditnog zaduživanja, ali i zbog lošeg planiranja i nesposobnosti da se utroše sredstva iz republičkih fondova. O tome su govorili na konferenciji za novinare, uoči današnje sednice Skupštine grada, odbornici DS Milka Erić Vasiljević i Duško Rakić.

 

-Kreditno zaduživanje je predizborni adut valjevske vlasti jer treba asfaltirati i šoderisati ulice, puteve i prilaze do mnogih kuća, i u gradu i u selu, a novca za sve nema, otuda su morali da uzmu kredit za jednu od centralnih gradskih ulica. S druge strane, razlog za prvi rebalans budžeta je i loše planiranje. U rebalansu je dodato 90 miliona za izgradnju saobraćajnice u privrednoj zoni, što navodi na zaključak da je gradska vlast nakon manje od dva meseca shvatila da treba još para  za tu saobraćajnicu. Takođe, jedan od razloga su i preneta neutrošena sredstva, što je dokaz da valjevska vlast i javna preduzeća i ustanove nisu umela da povuku i da na vreme iskoriste sredstva koja su dobila iz raznih fondova, ulavnom republičkih, pa se moraju prenositi. I četrvti razlog je potreba da se opredeli 1,7 miliona dinara za finansiranje izborne kampanje za proglašene izborne liste i videćemo ko će se sve pojaviti u „trci“ za ta sredstva – rekla je Erić Vasiljević.

Milka Erić Vasiljević i Duško Rakić

Milka Erić Vasiljević i Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornik Duško Rakić je rekao da ne vidi nijedan razglog zboge čega se rekonsreukcija jedne ulice tretira kao kapitalan projekat, jer održavanje, sređivanje i rekonstrukcija ulica spada u redova posao svakog rukovodstva.

 

-Naročito ne vidimo razlog da se za rekonstrukciju jedne ulice Grad kreditno zadužuje. Rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića je bila najavljena dva-tri puta, pa otkazivana, a svaki put za te radove u budžetu su bila planirana sredstva koja su potrošena, tako da je Grad došao u situaciju da sada uzme kredit –rekao je Rakić.

 

Dodao je da se iskerno nada da će ta ulica biti urađena u ovoj godini jer je trenutno u katastrofalnom stanju i veruje da prilikom rekonstrukcije neće biti oštećen drvored koji postoji u toj ulici godinama.

 

-Nadam se da rekonstrukciju neće raditi ista firma koja je radila rekonstrukciju Trga u Beogradu i da neće na trotoaru biti slične kocke poput onih u Beogardu – rekao je Rakić.

 

Govoreći o programu rada i poslovanja javnih preduzeća i ustanova, koji će takođe biti na dnevnom redu sednice lokalnog parlamenta, Rakić je rekao da su, za četiri godine ove vlasti, javna preduzeća dovedena u teško stanje, nekima preti gašenje poput Zdravstvene ustanove Apoteka „Valjevo“, a neka druga preduzeća su na finansijskoj infuziji Grada i ne bi mogla da funkcionišu ni dan da ih finansijski ne pokriva Grad, kao što je slučaj sa Poletom.

 

-Kada pogledamo izveštaje o radu i analizu poslovanja JKP Vidrak i kada se prošetam Valjevom vidim da je Vidrak daleko od vremena kada je grad bio čist i kada je investirano u opremu, jer u izveštaju i sami priznaju da im ne dostaje oprema i mašima da bi poboljšali rad. Podsetiću vas da je Vidrak svake godine delio dobit, a bilo je logčno da su tu dobit ulagali u kupovinu nove opreme –rekao je Rakić.

 

Prema njegovim rečima pokazalo se da lokalna vlast, na čelu sa gradonačelnikom Slonodanom Gvozdenovićem i Gradskim većem a i sa odbornicima vladajuće koalicije koja je svaki put na sednici Skupštine grada podizala ruke glasajući za sve odluke,  snosi odgovornost i od te odgovornosti ne može pobeći.

 

-Svako ima pravo da iznese svoj stav i mišljenje, naročito ukoliko smatra da nešto nije dobro, na sednici Gradskog već i Skupštine grada. Međutim sednice Gradskog veća traju jako kratko bez diskusije, na njima niko niti je analizirao, niti je ozbiljno govorio o poslovanju javnih preduzeća koja su u najgorem stanju u poslednjih dvadeset godina, što je pokazatelj lošeg funkcionisanja gradske vlasti – zaključio je odbornik DS Duško Rakić.

 

Odbornici opozicione Demokratske stranke skoro godinu dana ne učestvuju u radu Skupštine, niti u radu skupštinskih komisija u kojima su imali svoje predstavnike. Kako su saopštili, takav stav je zauzet na osnovu odluke Saveza za Srbiju čiji je DS član.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 17 sati 52 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 20 sati 41 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.