Valjevo u vreme pandemije (foto: DjordjeDjokovic)
Valjevo u vreme pandemije (foto: DjordjeDjokovic)
30.03.2020, 09:48

Uzorci iz Valjeva čekaju na testiranje u "Torlaku"

č: | fb:

Prema podacima sa zvaničnog sajta COVID-19 u Valjevu se već dva dana ne menja broj potvrđenih slučaja novog korona virusa. Valjevci sumnjaju u tačnost tih podataka, veruju da je broj značajno veći od 50, ali da se ne objavljuje.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs tvrdi da se ništa ne krije i objašnjava da je već dva dana, (subota 28. i nedelja 29.) isti broj potvrđenih slučaja novog korona virusa zbog toga što je Institut za virusologiju "Torlak" već danima "zatrpan". Navodi da još uvek nisu stigli rezultati uzoraka od četvtka, u subotu je iz Valjeva na "Torlak" poslato još 11 uzoraka - bris grla i nosa sumnjivih na novi korona virus, reč je pretežno o kontaktima, dok je 13 osoba sa simptomima COVID-19 prebačeno u Beograd. 

 

Prema rečima sagovornika Kolubarskih.rs, broj obolelih u Valjevu je verovatno veći od 50, to su oni sa lakšom kliničkom slikom, u kućnoj izolaciji su i u stalnom su kontaktu sa lekarom.

 

"Podaci koji se svakog dana u 15 časova saopštavaju na konferenciji za novinare u vladi Srbije i koji se objavljuju na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja se odnose na uzorke koji su testirani u Institutu za virusologiju 'Torlak' i koji su pozitivni na novi korona virus", objašnjava naš sagovornik.

 

Na pitanje da li postoji mogućnost da se u Opštoj bolnici Valjevo rade testovi na COVID-19, sagovornik Kolubarskih.rs ne veruje da je tako nešto u skorijoj budućnosti moguće jer je "to preskupa mašinerija za bilo koju bolnicu u unutrasnjošti, a osim toga neophodna je obuka kadra".

 

"Ako bi nam sada dali PCR aparat da radimo opšte testove, to bi nam dosta pomoglo. Virusa korona ima više tipova. Kada se uradi opšti test, i ako je testirani negativan to znači da je negativan na sve korone. A ukoliko je rezultat pozitivan onda se radi test na COVID-19. U Beogradu se ne radi taj opšti test, jer 99 posto onih koji dođu je sumnjivo baš na COVID-19, a ne na druge tipove korone, tako da se ne gubi vreme i odmah se radi test na novi korona virus. Kada bi se opšti test radio kod nas u Valjevu mogli bismo da smanjimo pritisak velikog broja ljudi koji nas svakodnevno zovu i tvrde da su bili na proslavi, a da pri tome nemaju nikakve simptome", navodi sagovornik Kolubarskih.rs.

 

Da podsetimo, pacijenati sa simptomima respiratornih infekcija: povišena telesna temperatura, kijavica, kašalj, problemi sa disanjem treba da kontaktiraju lekare ili eventualno da dođu lično u ambulantu u Novo Naselje. Brojevi telefona za sve informacije i konsultacije su: 014 239 798, 064 8321 967 i 064 8321 140.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 17 sati 39 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 20 sati 28 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.