Transfuziomobil (foto: DjordjeDjokovic)
Transfuziomobil (foto: DjordjeDjokovic)
05.05.2020, 12:57

Veliki odziv građana u akciji davanja krvi

č: | fb:

U akciju dobrovoljnog davanja krvi, koju je danas organizovao valjevski Crveni krst u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, prikupljeno je 70 jedinica krvi. Očekivano je oko 50 do 60 jedinica krvi, međutim Valjevci su danas bili spremni i raspoloženi da se uključe u ovu akciju.

 

Na parkingu pored Gradske uprave do 14 časova bio je postavljen transfuziomobil, specijalzovano vozilo Instituta za transfuziju krvi Srbije.

 

Redovno davanje krvi ponovo je uspostavljeno nakon mesec i po dana kada je prekinuto zbog pandemije izazvane virusom COVID-19. Kako naglašavju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, i pored prekida, Opšta bolnica Valjevo je za sve to vreme imala dovoljne količine krvi.

Miroslav Đukić

Miroslav Đukić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Sekretar Crveng krsta Valjevo Miroslav Đukić kaže da je ova situacija sa pandemijom na neki način prekinula kontinuitet od početka godine kada je u prva dva meseca bilo 23 posto više prikupljenih jedinica krvi u odnosu na isti period prethodne godine, koja je bilo izuzetno dobra. On podseća da je valjevski Crveni krst od Instituta za transfuziju krvi Srbije prošle godine dobio srebrnu plaketu "Šampion solidarnosti" u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi.

 

- Današnja akcija dobrovoljnog davanja krvi je na neki način i promocija ove akcije koja je prekinuta pre mesec i po dana. Od sledećeg utorka naše aktivnosti vezane za davalaštvo krvi vraća se u prethodni režim, tačnije svakog utorka od 10 do 15 časova građani će moći da daju krv. Ja spadam u onu grupu ljudi koja ne insistira na kvantitetu, na velikoj količini krivi u toku jedne akcije. Nama je važnije da imamo kontinuitet u snabdevanju krvi, da akcije budu redovne i da bude prikupljeno 40-50 jedinica, ali svake nedelje. Nije dobro da se na jednom mestu uzme 300 jedinica krvi, a posle da tri meseca nema - naglašava Đukić.

 

Sekretar Crvenog krsta podseća da je Valjevo u poslednjih nekoliko godina u vrhu gradova u Srbiji po procentu dobrovoljnih davalaca krvi. Naglađava da treba da budemo ponosni na 3258 sugrađana koji su prošle godine dali krv.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 32 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...