Registracija Prijava preko FB
Potpisan ugovor (foto: www.mgsi.gov.rs)
Potpisan ugovor (foto: www.mgsi.gov.rs)
11.06.2020, 06:25

Potpisan ugovor o projektovanju i izgradnji puta Iverak-Lajkovac

č: | fb:

Komercijalni ugovor vredan 158 miliona evra o projektovanju i izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca i reguluaciji reke Kolubare potpisan je juče u Beogradu čime je načinjen prvi konkretan korak u realizaciji projekta izgradnje saobraćajnice koja će Valjevo povezati sa auto-putem "Miloš Veliki".

 

Izgradnja ove saobraćajnice najavljivana je nekoliko puta, obećavale su mnoge vlasti, a poslednji put građanima je obećan početak radova pred parlamentarne i lokalne izbore 2016. godine.

 

S obzirom na to da još uvek nije urađen projekat, gradilište će biti otvoreno pripremnim radovima koji bi trebalo da, prema najavama, počnu sledeće nedelje. Prema nezvaničnim informacijama pripremne radove će otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Projekat je prepoznat kao projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju

 

U odgovoru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na pitanje Kolubarskih.rs da li je urađen projekat i da li je izdata građevinska dozvola za izgradnju deonice Iverak-Lajkovac, navedeno je da projekat nije urađen i da nije izdata građevinska dozvola, a da će "radovi otpočeti na osnovu privremene građevinske dozvole za pripremne radove, a u međuvremenu je izrađen projekat pripremnih radova, od strane Instituta za puteve".

 

Na pitanje da li su regulisana imovinsko-pravna pitanja i da li investitor poseduje pravo na zemljište koje je na trasi puta Loznica-Valjevo-Lajkovac, deonica Iverak-Lajkovac, Ministarstvo je odgovorilo da eksproprijacija još uvek nije urađena, ali su se stekli uslovi.

 

"Usvajanjem Prostornog plana područja posebne namene sa direktnom primenom januara 2020, stvoren je imovinsko pravni osnov za ostvarivanje prava svojine za zemljište koje je na trasi puta. Odlukom Vlade od 28.05.2020. utvrđen je Javni interes za eksproprijaciju, administrativni prenos i nepotpunu eksproprijaciju nepokretnosti radi izgradnje deonice Iverak-Lajkovac kao objekta od posebnog značaja za Republiku Srbiju", navodi se u odgovoru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na upit Kolubarskih.rs.

 

Ukupna dužina deonice je 18,3 kilometra, na trasi će se nalaziti 25 objekata, 2,5 kilometra mostova i jedna petlja. Finansijer projekta je Vlada Republike Srbije, investitor "Putevi Srbije", a radove će izvoditi kineska kompanija "Čajna Šandong", u skladu sa državnim sporazumom Srbije i Narodne Rebublike Kine.

 

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca i reguluaciji reke Kolubare, potpisali su ministarka prof. dr Zorana Mihajlović sa direktorom "Puteva Srbije" Zoranom Drobnjakom i direktorom kompanije "Čajna Šandong" u Beogradu Džang Đančaom. Potpisivanju komercijalnog ugovora prisustvovala je i ambasadorka NR Kine u Beogradu, Čen Bo.

 

O rokovima kada će biti završena eksproprijacija, projektovanje i izgradnja deonice Iverak-Lajkovac, verovatno ćemo saznati 17. juna za kada je, kako nezvanično saznajemo, najavljen početak pripremnih radova na osnovu privremene građevinske dozvole.

Aktuelno

Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: Dr Slobodan Ilić Pre 3 sati 5 minuta

Valjevska kleptokratija – ima li koga?

U ambijentu gde su jedni udavača za sve, drugi se prefarbavaju, neki treći pregrupisavaju, stiče se utisak da će lokalni vlastodršci nastaviti da rade ono što im donosi ličnu, a ne javnu korist....  · 3 komentara

 (foto: www.valjevo.rs)
Obeležena u rodnom selu Gornje Leskovice Pre 2 sati 14 minuta

Godišnjica pogibije heroja Stojadina Mirkovića

Obeležena je godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica, koji je 29. septembra 1991. godine poginuo u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara. Hrabri...

Vakcinacija (foto: Branko Petrović)
Za domove zdravlja u Kolubarskom okrugu Pre 23 sati 19 minuta

Stigle vakcine protiv sezonskog gripa

Prve doze vakcine protiv sezonskog gripa stigle su u valjevski Zavod za javno zdravlje. Isporučeno je 7760 vakcina, u toku je distribucija ka domovima zdravlja na teritoriji Kolubarskog okruga.