Gradac (23. jun 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Gradac (23. jun 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
25.06.2020, 09:38

Pozivaju se građani da prijave štetu od poplave

č: | fb:

Štab za vanredne situacije Valjeva je saopštio da je "došlo je do izlivanja manjih vodotokova i reke Kolubare nizvodno od Valjeva zbog obilnih padavina, koje su se kretale od 40 u urbanom području do 109 litara po kvadratnom metru na seoskom području".

 

Kiše su uzrokovale jedan od najdužih bujičnih talasa, koji je trajao 36 sati 

 

"Zahvaljujućim sprovedenim preventivnim merama zaštite od poplava u periodu pre poplava, poput završetka regulacije korita Kolubare, Obnice i Jablanice i stavljanje u zaštitnu funkciju hidroakumulacije Stubo-Rovni, uspešno je sprovedena zaštita od poplava grada Valjeva. Postojeći sistemi zaštite od poplava izvršili su prihvat i proticaj velikih voda kroz grad i sprečili izlivanje reka na gradskom području", navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije Valjeva.

Kolubara

Kolubara (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Dalje piše da su u priobalju manjih vodotokova, bujične vode izazvale štetu na infrastrukturi i pojedinim ekonomskim i stambenim objektima, pa se pozivaju građani, koji su pretrpeli materijalnu štetu izazvanu poplavama, da podnesu pismene prijave na pisarnici Gradske uprave Valjeva. Nadležne službe mesnih zajednica i njihovi predsednici, kao i referneti u mesnim kancelarijama treba da prijave štetu na infrastrukturi po selima (na putevima, mostovima, rečnim regulacijama itd.)

 

"Prijave šteta se podnose na pisarnici Gradske uprave, a telefoni koje smo prethodnih dana objavljivali su se odnosili na zahteve za pomoć tokom padavina i izlivanja reka", piše u saopštenju Štaba.

 

Na infrastrukturi u okolini Valjeva postoje štete i one su delom već poznate, a u narednom periodu će biti otklonjena oštećenja. Štab za vanredne situacije apeluje na građane da ne rade samoinicijativno nikakve intervencije na vodotokovima i vodnim objektima (branama, mostovima, putevima, regulacijama), jer rizikuju svoju bezbednost.

 

Gradac (23.jun 2020.)

Gradac (23.jun 2020.) (Foto: Đorđe Đokovič)

"Stručne ekipe Erozije i Vidraka će obaviti posao na otklanjanju nanosa, a komisije će uskoro izaći na teren i proceniti štete, koje će biti nadoknađene građanima u skladu sa mogućnostima Grada i pomoći Vlade Srbije koja se očekuje", saopštio je Štab za vanredne situacije Valjeva.

Aktuelno

Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
U zdanju na Desankinom vencu Pre 5 sekundi

Gradska kuća za posebne prilike

Zdanje na Desankinom vencu biće adaptirano i rekonstruisano u Gradsku kuću, odlučili su odbornici Skupštine grada. Osim za potrebe organa Grada, prostor bi se koristio za protokolarne prijeme,...

Nagrađeni (foto: Vlada Ivanović)
Svečana sednica SO Pre 19 sati 21 minuta

Obeležen Dan opštine Ljig

Na svečanosti povodom Dana opštine Ljig dodeljena su priznanja najuspešnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama. Najviše priznanje, Plaketa "Đak kaplar" dodeljuje se posthumno Milovanu Danojliću  · 3 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 23 sati 32 minuta

Vozio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci

Valjevska policija je isključili iz saobraćaja vozača koji je vozio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Zaustavljen u Ulici Milovana Glišića, potom i u Karađorđevoj.  · 3 komentara