Gradac (23.06.2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Gradac (23.06.2020.) (foto: Đorđe Đoković)
26.06.2020, 07:07

Od nije nam ništa do vanredne situacije

č: | fb:

Tek kada je kiša prestala da pada i kada je prošla opasnost od poplava gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je, na predlog Štaba za vanredne situacije, doneo odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji  Valjeva. 

 

"Proglašava se vanredna situacija na celoj teritoriji grada Valjeva zbog posledica izazvanih ekstremno velikim kišnim padavinama i pojavom bujičnih voda, radi saniranja oštećenih objekata infrastrukture", saopšteno je u četvrtak 25. juna nakon sednice Štaba za vanredne situacije.

 

Dok su lile kiše i dok su se izlivale reke Kolubara, Obnica i Gradac, ni gradonačelnik ni Štab za vanredne situacije nisu ni pomišljali da proglase vanrednu situaciju, niti su bilo šta preduzeli da spreče poplave i izlivanje reka koje su oštetile infrastrukturu i nanele štetu građanima.

 

Republički hidrometeoroloki zavod Srbije je u nedelju (21. jun) upozorio da se u ponedeljak i utorak iznad većeg dela Srbije, uključujući i Valjevo, očekuje lokalno velika količina padavina, 40 i više litara na kvadratni metar za 24 časa i da će zbog toga na snazi biti narandžasti meteoalarm.

Kolubara (22.06.2020.)

Kolubara (22.06.2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Već sutradan u ponedeljak (22. jun) obistinila se najava RHMZ, za manje od sedam časova palo je skoro 30 litara kiše, tako da je do podneva vodostaj Kolubare dostigao preko 150 centimetara, pod uticajem Obnice koja se izlila u neregulisanom delu uzvodno od Valjeva prema Pričeviću i uzvodno od Pričevića gde je poplavljeno desetine njiva i kuća. Izlila se i Kolubara u neregulisanom delu nizvodno od Valjeva. Međutim, izostala je reakcija nadležnih.

 

Nije poznato kada je zasedao Štab za vanredne situacije Valjeva, ali je Kabinet gradonačelnika tek u ponedeljak u 20 časova medijima dostavio informaciju u kojoj se navodi da su "sve reke u porastu, ali u ovom trenutku je situacija stabilna i nema značajnijeg izlivanja i opasnosti od poplava. Na reci Gradac nema značajnog povećanja vodostaja, iako se ona izlila na nekim mestima. Sve vodotokove 2. reda su obišli nadležni i uverili se da je situacija za sada stabilna". U saopštenju nije navedeno ko je od "nadležnih" i koje je konkretno vodotokove 2. reda obišao. Izostale su, što Kabinet gradonačelnika redovno  čini nakon "obilaska" i fotografije sa "obilaska" vodotokova.

Gradac (23.06.2020.)

Gradac (23.06.2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

U utorak (23. jun) u toku noći izlio se Gradac i poplavio nekoliko domaćinstava, pa su intervnisale ekipe Sektora za vanredne situacije – vatrogasci spasioci koji su evakuisali pet osoba iz poplavljenih kuća.

 

Međutim to nije bila alarmantna i zabrinjavajuća situacija za gradsko rukovodstvo. Štab za vanredne situacije je saopštio da "Valjevo nije ugroženo poplavama" i da su "zbog velikih padavina svi vodotokovi na teritoriji Valjeva bili u porastu, ali prema poslednjim informacijama opada nivo vode u rekama". Takođe je saopšteno da je "značajno povećan vodostaj reka Obnica i Gradac, ali prema izveštajima sa terena pojedinačna izlivanja ne prete da nanesu ozbiljnije štete građanima, njihovim objektima i infrastrukturi".

 

Sutradan, u sredu 24. juna, ponovo se oglašava Štab za vanredne situacije ovaj put poziva građane da prijave štetu od poplava. Samo dan nakon toga, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović na predlog Štaba za vanredne situacije, donosi odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Valjeva radi saniranja oštećenih objekata infrastrukture.

 

Iz šturog saopštenja može se zaključiti da vanredna situacija nije proglašena radi zaštite stanovinštva i imovine, jer da se mislilo na stanovništvo i imovini odluka bi bila doneta u ponedeljak, 22. juna.

Gradac (25.06.2020.)

Gradac (25.06.2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Jasno je da se tek sada proglašava vanredna situacija kako bi se, zbog hitnosti što je uvek argument, sanacija oštećenih objekata infrastrukture uradila bez javne nabavke i kako bi bile angažovane firme i preduzeća po "slobodnom izboru čelnika gradske vlasti", kao što je to učinjeno i prošle godine.

  

Podsećam, lane je proglašena vanredna situacija u periodu od 6. juna do 19. avgusta, kako bi bez javne nabavke bili izvedeni radovi na otklanjanju posledica poplave i sanacija putnih pravaca. Prvobitno, za te radove u budžetu je bilo planiran 21 milion, da bi drugim rebalansom taj iznos bio povećan na 53 miliona dinara.

 

Kolubarske.rs su 24. decembra prošle godine, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražile spisak i vrednosti izvedenih radova, građevinske dnevnike i naloge za plaćanje izvedenih radova na otklanjanju posledica poplave i sanaciji putnih pravaca, u vreme trajanja vanredne situacije od 6. juna do 19. avgusta 2019. godine. Međutim, ta dokumenta nam nisu dostavljena zbog čega smo protiv odgovornog lica - načelnice Gradske uprave Jelice Panjković Tešić podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, koji je u toku.

 

Jedna od firmi koja je prošle godine u vreme vanredne situacije bila angažovana na otklanjanju posledica poplava je zanatska radnja "M-gradnja" Valjevo, čiji je vlasnik preduzetnik Zoran Mitrović (SNS), koji je istovremeno i direktor JP "Kolubara" Stubo-Rovni. "M-gradnji" je uplaćeno 6.759.324 dinara iz stalne budžetske rezerve za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda.

 

U Rešenju o upotrebi sredstava stalne budžetske rezerve, koje je potpisao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović (SNS), piše da je novac uplaćen prema priloženoj dokumentaciji. Iz te "priložene dokumentacije", trebalo bi da se vidi koji poslovi i radovi su plaćeni, u kojoj količini su izvedeni radovi, kao i gde su "otklonjene posledice elementarnih nepogoda"?

 

Dokumentacija, na osnovu koje je 6,7 miliona dinara uplaćeno na račun zanatske radnje u vlasništvu Zorana Mitrovića, direktora JP "Kolubara", Kolubarskim.rs nije dostavljena i pored toga što smo u zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja tražili i dokumentaciju na osnovu koje je plaćeno.

 

Proglašena vanredna situacija kada je sve prošlo

 

Da je valjevska vlast želela da zaštiti građane i spreči oštećenja na infrastrukturi proglasila bi vanrednu situaciju ranije. Na osnovu upozorenja i prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije i upozorenja Sektora za vanredne situacije, valjevski Štab za vanredne situacije je trebalo da bar 22. juna donese odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada.

 

Tom odlukom bila bi zadužena sva javna preduzeća i drugi državni organi da preduzmu sve potrebne mere i da stave u funkciju sve raspoložive sredstava (ljudstva i materijalnih sredstava) radi zaštite od poplave stanovništva, imovine, stoke i drugih dobara na teritoriji grada.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 16 sati 41 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 13 sati 51 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara