Palo drvo na ulicu (foto: DjordjeDjokovic)
Palo drvo na ulicu (foto: DjordjeDjokovic)
03.07.2020, 12:05

Nema sređivanja šuma dok Skupština ne usvoji planski dokument

č: | fb:

Drvo u Parku Pećina koje je u nedelju palo na automobil u pokretu, a na sreću nije nikoga povredilo, otvorilo je pitanja u kakvom su stanju šume koje su u vlasništvu Gradu i zbog čega se suva i bolesna stabla ne poseku, a umesto njih posade nova.  

 

Razlozi zbog kojih je palo drvo, koje se nalazi pored ograde Parka Pećina u blizini Ulice Majora Ilića, za mnoge su nejasni s obzirom na to da tog dana nije duvao olujni vetar, niti je to drvo izgledalo bolesno ni oštećeno.

 

Palo drvo na ulicu

Palo drvo na ulicu (Foto: Đorđe Đoković)

Prema rečima šumarskih inženjera stablo se izvalilo iz korena jer je zemljište bilo raskvašeno nakon obilnih prošlonedeljnih padavina, ali i zbog početka truljenja korena koje nije moglo biti uočeno nad zemljom. 

 

Problem je to što je drveće u Parku Pećina gusto sađeno, pa su stabla "išla u vis za svetlošću" tako da su dosta visoka, ali sa slabo razvijenim korenom, i zbog toga se dešava da se stablo izvali iz korena. Na sreću drvo nije palo na suprotnu stranu gde se nalazi dečje igralište, ali nam je to upozorenje da što pre moramo početi sa sređivanjem drveća u tom parku - kaže Bojan Bošković direktor Društva sa ograničenom odgovornošću "Agrorazvoj valjevske doline", koje gazduje valjevskim šumama.

 

A zbog čega do sada nije sređeno?

 

Šumama koje su u vlasništvu Valjeva od pre tri godine gazduje "Agrorazvoj valjevske doline". U pitanju je preko 500 hektara šuma, najviše u Parku Pećina, Vidraku i na Divčibarama.

Bojan Bošković

Bojan Bošković

 

Direktor Bojan Bošković objašnjava da sve dok Skupština grada ne usvoji dokument Osnova gazdovanja šumama grada Valjeva, nije moguće bilo šta preduzimati u smislu pošumljavanja, zaštite i seče šuma koje su u vlasništvu grada.

 

Naglašava da su im "vezane ruke" i da bi svaka intervencija u valjevskim šumama bila kršenje zakona, pa čak i seča odnosno uklanjanje suvih i starih stabala koja predstvaljaju opasnost, a takvih ima i na Pećini, a naročito na Divčibarama.

Park Pećina

Park Pećina (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema rečima Boškovića, Osnova gazdovanja šumama je planski dokument za desetogodišnje gazdovanje šumama, koji prikazuje stanje šuma, određene ciljeve gazdovanja, definiše koja vrsta drveta može da se sadi, koja stabla treba seći, koliko i šta treba pošumiti...

 

- Agrorazvoj je naručio taj strateški dokument, koji inače Grad nikada nije imao, očekujemo da će nam ga uskoro dostaviti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako bi ga Skupština grada usvojila najkasnije do septembra. Na osnovu tog dokumenta mi ćemo raditi godišnje planove i programe, kojima ćemo definisati kad i šta se radi - objašnjava Bošković.

 

Kaže da je taj dokument naručen još pre dve godine, ali će tek sada biti završen i usvojen zbog toga što je Grad morao da dokazuje od kada je vlasnik šuma na Divčibarama, koje su bile u vlasništvu Skijališta Srbije, zatim vlasnik šuma na desnoj obali reke Gradac, u Parku Pećina... Takođe trebalo je popisati sve šume koje su u vlasništvu Grada.

 

- Bio je to ogroman posao. Kada je Agrorazvoj preuzeo gazdovanje na spisku su bile šume koje se prostiru na preko 300 hektara, a ispostvailo se da je to površina od preko 500 hektara. Naime, po Zakonu o šumama svaka parcela koja je preko pet ari pod šumom, bez obzira na to što se vodi kao poljoprivredno zemljište, tretira se kao šuma. Sve te parcele je trebalo identifikovati, premeriti i popisati. Morali smo ići i na teren da utvrdimo pravo stanje da li je reč o šumi ili poljoprivrednom zemljištu, jer se dešavalo da se u katastru vodi kao poljoprivredno zemljište, međutim mi odemo na teren i ispostavi se da je to šuma", navodi Bošković.

Park Pećina

Park Pećina (Foto: Đorđe Đoković)

Podseća da je drveće u Parku Pećina posađeno pre 50 godina, to su dosta stara stabla, šuma skoro nije zanavljana, otuda, kako kaže, očekuje nas "veliko sređivanje Pećine".

 

Bošković dodaje da će, čim Skupština grada usvoji dokument Osnova gazdovanja šumama grada Valjeva, biti uklonjena suva stabla na Divčibarama, a umesto njih biće posađena nova.  

 

Osim toga što ne mogu da sade novo i uklanjaju staro i bolesno drveće sve dok Skupština grada ne usvoji planski dokument, "Agrorazvoj valjevske doline" ne može da računa na novac iz državne kase za projekte pošumljavanja i održavanja šuma. 

Park Pećina

Park Pećina (Foto: Đorđe Đoković)

Sagovornik Kolubarskih.rs inženjer šumarstva sa višedecenijskim iskustvom kaže da bi bilo najbolje da se za Park Pećina konstatuje faktičko stanje da je to zapravo park, a ne šuma.

 

Dakle potrebno je, predlaže naš sagovornik, u skladu sa Zakonom promeniti namenu s obzirom na to da se najlepši i najveći park u gradu vodi kao šuma, a ne kao park, tako da podleže Zakonu o šumama, što zaista "vezuje ruke" onima koji gazduju Pećinom.

Aktuelno

Skupština grada (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
Skupština grada Pre 3 sati 32 minuta

Gradonačelnik o prvom rebalansu budżeta Valjeva

Skupština grada usvojila je predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2024. godinu kojim su budžetska sredstva, u odnosu na osnovnu Odluku o budžetu, uvećana za 1,76 posto. Gradonačelnik Lazar...

 (foto: )
Festival "Znanjem za budućnost" Pre 3 sati 32 minuta

Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mbot robota

U osnovnoj školi u Divcima će u utorak 19.03.2024. godine biti održano 9. Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mBot robota dve generacije. Najbolje plasirane ekipe sa okružnih takmičenja će se...

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 1 dan 3 sati

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara