Protesti u Beogradu (foto: skrinšot)
Protesti u Beogradu (foto: skrinšot)
08.07.2020, 01:49

Protesti građana ispred Skupštine Srbije

č: | fb:

Nekoliko hiljada ljudi, nezadovoljnih odlukom o ponovnom uvođenju policijskog časa zbog borbe protiv koronavirusa, koji je najavio predsednik Aleksandar Vučić, protestovalo je sinoć ispred Skupštine Srbije u Beogradu.

 

Proteste su obeležili sukobi demonstranata sa policijom koja ih je više puta izbacivala iz zgrade Skupštine, a brojnih incidenata bilo je i na ulicama u centru Beograda.

 

Kako prenosi N1, oko 22.15 časova grupa demonstranata je ušla u Skupštinu Srbije, nakon čega je intervenisala policija i posle petnaestak minuta ih potinsula van parlamenta. Oko 23.30 bačena je velika količina suzavca, što je rasteralo demonstrante.

Protesti u Beogradu

Protesti u Beogradu (Foto: skrinšot)

Protesti u Beogradu

Protesti u Beogradu (Foto: skrinšot)

Protesti u Beogradu

Protesti u Beogradu (Foto: skrinšot)

U jednom trenutku na ulice je izašla i konjička brigada. Demonstranti su se okupili i ispred zgrade RTS u Takovskoj ulici. Nakon višečasovnih sukoba policija je uspostavila kontrolu oko 02.00 časa. 

 

Demonstranti su za vreme protesta skandirali "izdaja, izdaja","oj Kosovo Kosovo", "lopovi, lopovi" i uvrede na račun predsednika Aleksandra Vučića, dok su policajcima skandirali "bacite štitove", "uhapsite Vučića" i "idite na Kosovo".

 

U toku intervencije uhapšeno je više demonstranata, a policajci u civilu su pokušali da spreče ekipu televizije N1 da snime način na koji se ophode prema demonstrantima. Ispred parlamenta policija je jednog demonstranta oborila i udarala pendrecima, a potom i odvela. Za sada nije poznato koliko ima povređenih i privedenih.

 

Beogradski centar za ljudska prava objavio je na svom tviter nalogu da je podneo dve krivične prijave i obaveštenja zaštitniku građana o policijskim zlostavljanjima koja je zabeležila TV N1.

 

Protesti u Beogradu

Protesti u Beogradu (Foto: skrinšot)

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da će država i sve njene institucije zaštititi pravni poredak kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 17 sati 57 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 17 sati 57 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara