Protest nezadovoljnih građana (foto: Đorđe Đoković)
Protest nezadovoljnih građana (foto: Đorđe Đoković)
09.07.2020, 20:48

Protest nezadovoljnih građana i u Valjevu

č: | fb:

Na Gradskom trgu večeras se okupilo par stotina, pretežno mladih, Valjevaca izražavajući negodovanje zbog, kako su rekli, odnosa vlasti prema epidemiološkoj situaciji u Srbiji i manipulacija sa brojem zaraženih, i dižu glas "protiv diktature, represije i batinaša".

 

Jedan od učesnika protesta nezadovoljnih građana kaže da oni ne vuču "ua" niti zvižde policijskom času, merama, maskama, zvižde predsedniku države Aleksandru Vučiću i državnom vrhu koji lažu i manipulišu, i zbog čijih nerazumnih odluka se ponovo širi koronavirus. 

Nena Srećković

Nena Srećković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Među učesnicima bila je medicinska sestra Nena Srećković i to u uniformi. Kaže da sedam godina radi u insotranstvu kao pedijatrijska sestra, ali se zbog epidemije koronavirusa vratila u Valjevo pre četiri meseca. Pre sedam godina otišla je iz Srbije iz istog razloga zbog kojih je večeras na Gradskom trgu. Zbog lošeg tretmana medicinskih radnika, loših uslova rada, niskih zarada. Ljuta je zbog toga što policajci koji biju građane imaju bolje uslove za rad, bolju opremu i "aparate" i bolje plate nego medicinski radnici koji leče građane. "I zato sam večeras na Gradskom trgu, zbog nas, medicinskih radnika. Želim da nas bude što više ovde i da budemo jedinstveni i hrabri", rekla je Nena Srećković.

 

Valjevci koji su na Gradski trg došli oko 18 časova su mirno sedeli, povremeno zviždali i duvali u pištaljke, skandirali "lopovi, lopovi" i "AV, AV", a u jendom trenutku puštena je i muzika uz koju su igrali.

 

Protest nezadovoljnih građana

Protest nezadovoljnih građana (Foto: Đorđe Đoković)

U neposrednoj blizini, na spratu Gradskog trga, nalaze se prostorije Srpske napredne stranke u kojima su bili valjevski naprednjaci i koji su se povremneo pojavljivali na terasi da osmotre šta se dešava na Trgu, i svaki put kada bi se neko od njih pojvio čuli su se zvižduci i povici "lopovi, lopovi".

Naprednjaci posmatraju protest građana

Naprednjaci posmatraju protest građana (Foto: Đorđe Đoković)

 

U jednom trenutku trojica mladića, za koje su učesnici protesta rekli da su "provokatori i njihovi", pojavila se na Gradskom trgu i jajima gađala prostorije SNS, nakon čega su trojica huligana brzo pobegla praćena povicima negodovanja i zvižducima.

Mladići gađaju jajima prostorije SNS

Mladići gađaju jajima prostorije SNS (Foto: Đorđe Đoković)

Mladići gađaju jajima prostorije SNS

Mladići gađaju jajima prostorije SNS (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon bačenih jaja mladići beže

Nakon bačenih jaja mladići beže (Foto: Đorđe Đoković)

Bačena jaja na prostorije SNS

Bačena jaja na prostorije SNS (Foto: Đorđe Đoković)

Pre nego su mladići bacili jaja, nekoliko učesnika protesta je uzviknulo "ne, ne, ne radite to". Nakon nekoliko minuta trojica mladića se vratila na Gradski trg, osmotrila situaciju, nisu silazila na plato gde se nalazila većina građana i ubrzo su se bacači jaja udaljili.

 

Protestno okupljanje nezadovoljnih građana u Valjevu zakazano je preko društvenih mreža, bilo je prisutno i nekoliko stranačkih funkcionera, ali, kakorekoše kao građani, nije bilo stranačkih obeležja. Na Gradskom trgu nije bilo policije, osim njih nekoliko ispred Gradske kuće koja je u neposrednoj blizini. Bilo je nekoliko inspektora u civilu.

 
 
 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 4 sati 48 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...