Dečje igralište u Kolubari 2 (foto: DjordjeDjokovic)
Dečje igralište u Kolubari 2 (foto: DjordjeDjokovic)
23.07.2020, 09:17

“Igralište” oko igrališta

č: | fb:

Dečje igralište, ili "skver", na ulazu u valjevsko naselje Kolubara 2 još uvek nije otvoreno, mada je prvobitni rok za završetak radova bio kraj decembra 2019. godine. Pažnju javnosti privuklo je to što je tek izgrađeno igralište prekopano kako bi bila postavljena rasveta. 

 

Postavljanje rasvete (početak jula)

Postavljanje rasvete (početak jula) (Foto: Đorđe Đoković)

"Ni manjeg gradilišta, ni da radovi duže traju", kažu žitelji valjevskog naselja koji tuda svakodnevno prolaze i postavljaju logično pitanje: zbog čega prvo nije urađena rasveta, pa tek posle toga igralište, i zbog čega radovi tako dugo traju?

 

Nelogično, ali za valjevske stručnjake zadužene za javne nabavke je moguće, prvo je raspisana javna nabavka za izgradnju dečjeg igrališta ili "skvera", a tek posle javna nabavka za radove postavljanja rasvete i pored toga što je nova rasveta bila i planu.

 

Javna nabavka za radove na "skveru" u Kolubari 2 raspisana je pre skoro godinu dana, ugovor je početkom septembra dodeljen preduzeću "Edifikator" iz Mionice, koje je bilo najpovoljnije sa ponudom od 4,5 miliona dinara za radove čija je procenjena vrednost bila skoro pet miliona dinara. Nakon tri meseca doneta je odluka o izmeni ugovora jer je vrednost radova povećana na 4,7 miliona dinara.

 

Umesto da radovi budu završeni, oni su početkom godine prekinuti jer je, "došlo do nepredviđenih okolnosti", zbog čega je pomeren rok za završetak dečjeg igrališta. Naime, kako je izvođač radova naveo, rušenje delova nekadašnje ulice koja je tuda prolazila, a koja se nalazi na dubini od 30 do 40 centimetara, usporilo je gradnju. Te "nepredviđene okolnosti" su poskupele radove za još 634.000 dinara.

 

Rok za završetak je pomeren i zbog lošeg vremena. "Za završne obrade tartana potrebne su stabilne vremenske prilike od četiri dana temperature vazduha od 10 stepeni Celzijusa, pa se za završetak skvera čeka lepše vreme", objavljeno je na sajtu Grada krajem januara.

 

Nakon stabilizacije vremenskih prilika, radovi na izgradnji i uređenju "skvera" su nastavljeni. Na 1200 kvadrata urađene su pešačke staze, škarpe za penjanje i dva tobogana, brda sa tunelima i lavirint, kao i postavljanje novog mobilijara – klupa i kanti za smeće.

 

I kada je izgledalo da je dečje igralište u Kolubari 2 konačno završeno, početkom jula su prekopane tek izgrađene staze, kao i travnati deo, da bi bila urađena rasveta.

Postavljanje rasvete (početak jula)

Postavljanje rasvete (početak jula) (Foto: Đorđe Đoković)

Postavljena rasveta

Postavljena rasveta (Foto: Kolubarske.rs)

I sada se čeka vraćanje igrališta u prvobitno stanje, što je obaveza mioničke firme koja je gradila "skver" i to bi trebalo da bude urađeno u naredne dve nedelje.  Ali ne čeka se samo to. Prema rečima građevinskog inženjera Milovana Pavlovića, koji je nadzorni organ za radove na izgradnji "skvera" u Kolubari 2, još uvek nije urađen tehnički prijem izvedenih radova, po kome će se izdati upotrebna dozvola. 

 

Izvođač radova mora da ispravi nekoliko stvari koje nisu urađene u skladu sa konkursnom dokumentacijom. Jedna od primedbi je to što na novoizgrađenom igralištu nije posađena trava, dve sadnice su se osušile i one treba da budu zamenjene novim.

Trava na novom igralištu

Trava na novom igralištu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema projektnoj dokumentaciji, umesto osušenog i bolesnog drveća trebalo je da bude zasađeno novo, i to tridesetak stabala i nekoliko stotina žbunastog rastinja.

Postavljanje rasvete (početak jula)

Postavljanje rasvete (početak jula) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Izgradnju skvera finansirao je Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, u saradnji sa gradom Valjevom. Za te radove izdvojneo je 5,5 miliona dinara  sa PDV-om.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 5 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...