Zorica Jocić (foto: Kolubarske.rs)
Zorica Jocić (foto: Kolubarske.rs)
25.08.2020, 09:19

Dva modela nastave za srednjoškolce od 1. septembra

č: | fb:

Zbog epidemijske situacije u Srbiji izazvane koronavirusom Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je donelo stručno uputstvo sa različitim modelima koji će biti primenjivani u osnovnim i srednjim školama od 1. septembra.

 

Načelnica Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug dr Zorica Jović kaže da je Ministarstvo za srednje škole pripremilo dva modela nastave; nastava po kombinovanom modelu i nastava na daljinu.

 

Nastava u gimnazijama i srednjim stručnim školama po kombinovanom modelu podrazumeva da učenici od prvog do četvrtog razreda jedne nedelje dolaze u školu na neposrednu nastavu, a sledeće nedelje realizuju časove putem nastave na daljinu. Smenu čine učenici prvog i drugog odnosno trećeg i četvrtog razreda, a ukoliko je broj učenika veći od 16, odeljenje se deli u dve grupe.

 

Kombinovani model za osnovce podrazumeva da učenici po razredima, imaju organizovanu nastavu neposredno u školi ili putem nastave na daljinu.

 

- Od prvog do četvrtog razreda svi učenici će ići u školu, imaće neposrednu nastavu realizovanu u školi i za njih neće biti organizovana nastava na daljinu. Za učenike od petog do osmog razreda postoje dva modela; osnovni model je da škole koje imaju dovoljno prostornih mogućnosti i dovoljno kadrova organizujuju rad za sve učenike u školi, a drugi model je kombinovani, i on uključuje kombinaciju neposrednog rada u školi i nastave na daljinu", rekla je na konferenciji za novinare načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić.

 

Za treći model, a to je kompletna nastava na daljinu, moći će da se opredele roditelji ukoliko smatraju da odlazak u školu za njihovo dete nije bezbedan.

 

Valjevske osnovne škole su izabrale kombinaciju da u škole idu svi učenici od petog do osmog razreda, ali podeljeni u grupe, dok se 95 posto roditelja srednjoškolaca izjasnilo za kombinovanu nastavu. Škole će do 27. avgusta dostaviti svoje konačne modele. Jocić kaže da su se roditelji već izjasnili, ali postoji mogućnost da se predomisle, "ukoliko vide da učenje na daljinu nema efekta".

 

- Nastava će i u osnovnim i u srednjim školama trajati 30 minuta, za niže razreda biće maksimalno četiri časa dnevno, od petog do osmog razreda preporučeno je pet časova, a školama je ostavljena mogućnost da organizuju i više, mada je optimalan broj šest časova. Za srednje škole, za one koji će pohađati nastavu u školi, oni će imati sve časove po rasporedu koji su predvđeni za taj dan. Za srednje škole za sedam opšteobrazovnih predmeta časovi će se snimati i prikazivati na RTS-u, ali će se takođe snimati časovi za sve obrazovne profile i za sva područja rada - navodi Jocić.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ministartsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je propisalo da u odeljenju u osnovnim školama ne može biti više od 15 učenika, a u srednjim školama ukoliko je u odeljenju više od 16 učenika deli se na dve grupe.

 

U svakoj klupi sedeće po jedan učenik, za svakog mora biti obezbeđeno četiri kvadrata prostora uz obavezno poštovanje propisanih zdravstveno higijenskih mera.

 

Direktori su obavezni da 31. avgusta organizuju prijeme za učenike prvog i petog razreda osnovne škole i za učenike prvog razreda srednjih škola. Svaka škola je u obavezi da sve epidemijske mere, postupke prevencije i zaštite istakne na školskom sajtu i na svim vidljivim mestima u školi.     

 

Načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić napominje da nastavnici moraju voditi računa o opterećenosti učenika s obzirom na to da su roditelji u prvm polugodištu izneli primedbe da su deca imala previše zadataka da rade kod kuće te je preporuka Ministarstva bila da nastavnici moraju da sarađuju i da se timski bave svakim odeljenjem i svakim detetom, i da zadataka bude optimalno ili onoliko koliko jedan učenik može u toku dana da savlada gradiva.

 

Škole su obavezne da na pauzama za vreme velikih odmora dezinfikuju hodnike, učionce, klupe i sve one predmete koje učenici koriste i dodiruju. Preporučuje se fleksibilni raspored zvona kako učenici ne bi krenuli u isto vreme, i kako u isto vreme ne bi bili u dvorištu, hodnicima...

 

- Učenici nose maske dok ulaze u školu, u hodnicima i sve dok ne sednu na svoje mesto. Neće biti kabinetske nastave nego je za svako odeljenje predviđena jedna učionica. Učenici dok traje nastava mogu skinuti masku jedino dok odgovaraju, dok nastavnici nose maske bez prestanka. Ukoliko se dete požali na neke od simptoma zaraze to dete će biti izvedeno sa časa i smešteno u prostoriju posebno namenjenu za takve slučajeve gde će sačekati roditelje koji će ga odvesti u kovid ambulantu - navodi dr Zorica Jocić.

 

Načelnica Školske uprave kaže da su već održani sastanci sa direktorima i sa predsednicima svih opština koje pokriva Školska uprava. Prema njenim rečima svi predsednici i gradonačelnici su se izjasnili da su spremni da finansijski pomognu školama u vezi nabavke dezinfekcionih sredstava, ubrusa i ostalog materijala koji će morati da se kupuje na dnevnom nivou.

 

"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je sve predvidelo samo je na nama da to i realizujemo", zaključila je načelnica Školske uprave dr Zorica Jović.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 32 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...