Direktor i gradonačelnik pozdravljaju prvake (foto: Đorđe Đoković)
Direktor i gradonačelnik pozdravljaju prvake (foto: Đorđe Đoković)
01.09.2020, 06:46

Gradonačelnik prvacima poželeo srećnu, zdravu i bezbednu školsku godinu

č: | fb:

Nova školska godina počela je danas, koja će zbog epidemije koronavirusa biti po mnogo čemu specifična, a novonastaloj sutuaciji treba da se prilagode učenici, nastavnici i roditelji.

 

U cilju zaštite đaka i zaposlenih od virusa korona propisane su mere koje se moraju poštovati, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Odeljenja koja imaju više od 15 učenika dele se u dve grupe, časovi će trajati 30 minuta, đaci će u školu morati da dolaze sa maskama koje će, kao i nastavnici, nositi za vreme nastave.

 

U Valjevu se skoro 95 posto roditelja opredelilo da im deca prate nastavu u školi, a oko pet posto se izjasnilo za nastavu na daljinu.

 

Prvaci Treće osnovne

Prvaci Treće osnovne (Foto: Đorđe Đoković)

Ove godine upisano 664 prvaka 

 

U sedam osnovnih škola u Valjevu i u osam osnovnih škola u selima valjevskog kraja danas je u klupe selo 664 đaka prvaka. Ove školske godine Treća škola je upisala najveći broj đaka prvaka, 132, dok najmlađih osnovaca najmanje ima u osnovnoj školi "Nada Purić" gde je upisano 46 prvaka.

 

Od seoskih škola najviše prvaka 21 sešće u klupe osnovne škole "Milovan Glišić" u Valjevskoj Kamenci, a najmanje njih šestoro upisano je u osnovnu školu "Dragoljub Ilić" u Dračiću.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je ovog 1. septembra posetio Treću školu u kojoj je upisano najviše prvaka,  i čestitao polazak u školu najmlađim osnovcima.

 

Zbog epidemiloških mera, gradonačelnik je prvake pozdravio ispred škole, koji su se u školskom dvorištu trudili da, uz pomoć roditelja i učitelja, drže distancu.

Prvaci Treće osnovne

Prvaci Treće osnovne (Foto: Đorđe Đoković)

 

Lazar Gojković je đacima prvacima, kao i ostalim učenicima svih valjevskih škola,  njihovim roditeljima, nastavnicima  i svima koji rade u prosveti čestitao početak školske godine sa željom da nova školaska godina bude zdrava i bezbedna.

 

"Pred početak nove školske godine grad Valjevo je uložio dodatni trud kako bi sve škole, i u gradu i u selima, bezbedno krenule sa radom. Škole su dobro snabdevene sredstvima zaštite i sve su dezinfikovane. Grad stoji na raspolaganju u svakom trenutku upravama škola, roditeljima i učenicima", poručio je Gojković.

 

Gradonačelnik je apelovao na dodatnu odgovornost svih nas kako bismo naučili našu decu da čuvajući svoje zdravlje čuvaju i zdravlje drugih. On je pozvao učenike i zaposlene da se pridržavaju propisanih mera, da nose maske, da dezinfikuju ruke i obuću, da drže distancu i da redovno održavaju higijenu prostora u kome borave.

 

"Kada sve mere postanu rutina i navika ostaće dovoljno prostora i vremena i za učenje, marljiv rad, druženje i za pravljenje novih lepih uspomena koje nosimo kroz ceo život. Uloga škole, pored edukativne, je da nam stvori i pravi temelj za ceo život", rekao je gradonačelnik Lazar Gojković pozdravljajući đake prvake.

Zoran Simić i Lazar Gojković

Zoran Simić i Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ditektor Treće škole Zoran Simić izjavio je da je obavljeno sve što je potrebano za zdravstvenu bezbednost dece, sve prostorije i dvorište škole su dezinfikovani. Navodi da će se nastava odvijati u tri smene, u prvoj i drugoj su mlađi razredi podeljeni u dve grupe, dok će stariji razredi, takođe podeljeni u dve grupe, nastavu pohađati neizmenično u prvoj i drugoj smeni. Treća smena se završava u 17.35 časova.

 

Dan ranije pre početka nove školske godine održan je sastanak u školi sa prvacima i njihovim roditeljima. "Oni su se najviše interesovali za bezbednost dece, a mi ćemo im to obezbediti", poručio je direktor Zoran Simić.

 

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 38 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 23 sati 6 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...