Distribucija (foto: Đorđe Đoković)
Distribucija (foto: Đorđe Đoković)
25.08.2014, 15:53

Na udaru izvršitelja stare neplatiše

č: | fb:

Mediji su prethodnih dana najavljivali kako danas izvršitelji iz privatnih agencija započinju prinudnu naplatu dugova za struju, da su na udaru svi oni koji duguju i 100 dinara, te da je Valjevo među gradovima u Srbiji koji najviše duguju. Dovoljan razlog da Kolubarske.rs dodatna pojašnjenja zatraže od Zorana Nikolića, direktora Valjevske distribucije.

Zoran Nikolić

Zoran Nikolić (Foto: Đorđe Đoković)

“Na udaru su stari dužnici, čiji bi dugovi mogli da zastare, a taj rok je po zakonu godinu dana. Otuda je ‘prvi udar’ po broju onih koje bi izvršitelji mogli da posete i najveći, a docnije će to ići u novom ritmu i manjem obimu”, kaže Nikolić. On pojašnjava kako je Distribucija sada u posve drugačijem položaju nego što je to bila ranije s obzirom na to da je formirano novo preduzeće EPS snabdevanje. Doduše, sve distribucije u Srbiji, pa i valjevska, dužne su da regulišu svoja potraživanja od potrošača za račune nastale do 30. juna 2013. godine.

“Ranije su dugovi u krajnjem slučaju naplaćivani sudskim putem, što nije bilo efikasno, a za tužbu zbog duga od 500 dinara, naprimer, sudska taksa je iznosila 3.500 dinara”, ističe Nikolić uz podsećanje da se, shodno odredbama Zakona o obligacijama, uslov za utuživanje dužnika sticao posle dva meseca od protoka roka za izmirivanje obaveza, dok je Distribucija tužbe podnosila posle deset meseci.

Branko Vićentijević i Zoran Nikolić

Branko Vićentijević i Zoran Nikolić (Foto: Đorđe Đoković)

Nikolićeva procena je da bi na području Valjevske distribucije u ovom trenutku moglo da bude oko 2.100 starih neplatiša, koji su sada na eventualnom udaru izvršitelja. To ne znači automatski popis i plenidbu imovine jer je moguć dogovor i reprogram izmirivanja oabaveza. Da li je Valjevo „među najvećim dužnicima u Srbiji“, Nikolić nije mogao da poptvrdi jer „nema uvid u kompletne podatke“.

Shodno novom sistemu organizovanja proizvođača električne energije, prenosne mreže (EMS), snabdevača i distributera, Nikolić ne može da da ni podatak, koji je do nedavno često bio dostupan javnosti, o tome koliki su u ovom trenutku dugovi građana i privrede! Nije siguran ni u to da li je medijska kampanja popravila odziv neplatiša jer su „gužve na šalterima ED krajem meseca uobičajena stvar“.

Valjevska distribucija, pored područja Grada Valjeva, pokriva i opštine Ub, Osečina, Lajkovac, kao i deo Mioničke opštine. Drugi deo te opštine i Ljig pokriva Distribucija Lazarevac.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 21 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...