Njive i livade (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Njive i livade (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
29.09.2017, 07:17

Grad je kupio i Vujićevu zemlju u Popučkama

č: | fb:

Grad je za oko 195 miliona dinara kupio građevinsko zemljišta u Popučkama, koje je bilo u vlasništvu Vidoja Vujića, čime je potvrđeno ranije pisanje Kolubarskih.rs da će za potrebe industrijske zone biti kupljeno upravo zemljište Vidoja Vujića. 

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je ugovor o kupovini oko 19 hektara zemljišta potpisao 15. septembra i Grad se već uknjižio kao vlasnik parcela.

 

Kupovina zemljišta u Popučkama, koja je prema tvrdnji gradskog rukovodstva bila neophodna zbog širenja industrijske zone, nije javno obelodanjena niti su javnosti saopšteni detalji. Čak su u Gradskoj upravi tvrdili da se na oglas niko nije javio.

 

Oglas za kupovinu zemljišta Grad je raspisao 17. juna sa rokom od 30 dana, a datum za otvaranje ponuda je bio 20. jul. Krajem jula novinarima je rečeno da se na oglas za kupovinu zemljišta niko nije javio.

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je odgovarajući na pitanje novinara da li će Grad ponoviti oglas, rekao da će "rukovodstvo vrlo brzo morati da donese odluku o tome da li će ponovo raspisati oglas ili će sredstva planirana za kupovinu zemljišta rebalansom budžeta preusmeriti za neke druge namene".

Međutim, krajem avgusta, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je izjavio da je "Grad blizu zaključenja ugovora o kupovini zemljišta za industrijsku zonu". Tada je Gvozdenović odbio da Kolubarskim.rs odgovori na pitanje: Blizu zaključenja kog ugovora i sa kim Grad zaključuje ugovor o kupovini zemljišta za industrijsku zonu, s obzirom na to da se na oglas niko nije javio?

 

Ispostavilo se da se na oglas za kupovinu zemljišta ipak javio Vidoje Vujić koji je ponudio zemljište u Popučkama. U Gradskoj upravi niko nije želeo zvanično da govori o kupovini zemljišta i da nam odgovori na pitanja koliko ponuda je pristiglo i da li su bile u roku.

 

Nezvanično saznajemo da se na oglas jedino javio Vidoje Vujić, koji je dostavio ponudu u roku, ali da ona nije bila kompletna. Sagovornik Kolubarskih.rs kaže da je od neophodne dokumentacije nedostajala procena vrednosti zemljišta od Poreske uprave, kao i potvrda da je skinuta hipoteka. Naime, na parcelama koje Vujić nudi Gradu na prodaju, stavljena je hipoteka Poreske uprave zbog poreskog duga firme "Vujić Valjevo".

 

Na pitanje Kolubarskih.rs zar to nisu dovoljni razlozi da ponuda bude odbijena, jer zašto bi Grad kupovao zemljište koje je pod hipotekom, naš sagovornik kaže da je to pitanje za komisiju koja je razmatrala ponudu i gradsko rukovodstvo.

 

Nezvanično saznajemo da je "u dogovoru sa Ministarstvom finansija" skinuta hipoteka kako bi Grad mogao da kupi zemljište u Popučkama i da je ta potvrda naknadno dostavljena. Očigledno je da je postojala unapred dogovorena akcija između Grada Valjeva, Minsitarstva finansija i vlasnika zemljišta u Popučkama. 

 

Kolubarske.rs su još krajem decembra prošle godine pisale da će gradsko rukovodstvo za 200 miliona dinara kupiti zemljište Vidoja Vujića u Popučkama, površine oko 19 hektara, što je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović ocenio kao "izmišljotinu" i "netačna pisanja nekih portala".

 

O tome da će Grad kupiti zemljište Vidoja Vujića u Popučkama, Kolubarske.rs su pisale i početkom juna ili desetak dana pre nego što je Grad raspisao oglas za kupovinu zemljišta kojim je precizirano da "ukupna površina zemljišta ne može biti manja od 13 niti veća od 20 hektara i da treba da predstavlja celinu koja se sastoji od više međusobno povezanih parcela". 

 

S obzirom na to da o kupovini zemljišta za potrebe industrijske zone, najvećoj ovogodišnjoj investiciji Grada, javnost nije obaveštena, Kolubarske.rs su gradonačelniku Slobodanu Gvozdenoviću mejlom postavile nekoliko pitanja:

 

  • Zašto je najveća investicija Grada sakrivena od građana Valjeva? 
  • Zbog čega novinarima nije pokazano zemljište za industrijsku zonu u Popučkama koju je Grad kupio za 195 miliona dinara, kao što gradsko rukovodstvo novinarima pokazuje asfaltirane puteve od nekoliko stotina metara vredne nekoliko miliona dinara ili investicije nekih državnih preduzeća, poput Puteva Srbije i EPS-a? 
  • Koliko treba novca za infrastrukturno opremanje industrijske zone i kada će početi radovi, s obzirom na to da na kupljenom zemljištu ne postoji saobraćajna infrastruktura, elektro i vodovodna mreža?
  • Da li će Grad investitoru, ukoliko se sada javi, prodati ili pokloniti zemlište u koje je uloženo 195 miliona dinara?
  • Da li će Grad uložiti novac u opremanje industrijske zone, pa će tako opremljenu zonu prodati ili pokloniti investitorima? 

Aktuelno