Vašar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Vašar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
03.09.2017, 09:16

Polako ljudi

č: | fb:

Kad bi to moglo "na o-ruk" - "život bi bio što i polje preći". Da se jednim udarcem sve muve mogu pobiti, strpljenje i pamet nam ne bi trebali. Niti bi važilo juče i sutra da se računa samo ovo danas.

 

Da postoji apsolutna sloboda, postojao bi samo jedan čovek. I opet ne bi bio srećan. Jer, šta bi sam sa tolikom slobodom.

 

Nije to konac pa da ga nastaviš pokidanog. Nije to komarac kog pretvoriš u fleku na zidu iznad pisoara. Nije to ispit kog ćeš položiti sledeći put.

 

Polako prijatelji.

 

Ni u gostinsku sobu se ne ulazi ako ne znaš kako ćeš izaći iz nje.

Ni u kolo se ne hvata ako nisi probao koliko te noge nose.

Ni jabuka se ne grize više nego što možeš da progutaš.

Ne seče se dok se ne izmeri.

 

"Pod mač" i "na cev" ide se tek na vrhu brega, kad više nemaš kud. Tek tu moraš u mehanizam koji nema hod u nazad, tek tad postaješ bačen kamen koji će ustalasati vodu u najmanje devet koncentričnih krugova. Ali, do vrha ima dovoljno stepenica da na nekoj zastaneš i da se vratiš odakle si krenuo. Ne treba nam da učimo na svojim greškama. Jeste da je ta škola najbolja. Ali je i najskuplja.

 

E, kada bi se moglo živeti unazad - imali bismo ovu pamet a one godine. Sedali bismo gde treba da padnemo. Izmicali zlu za korak. Konačno bismo poverovali da đavo ne spava. Al` džabe, sve nam se dešava prvi put.

 

Ko zna, možda su neke reči zafalile. Možda nije imalo ko da ih kaže. Možda su zakasnile. Možda ih nismo čuli.

Nema sasvim krivih i sasvim pravih. Svako je mogao više da da a manje da uzme, a opet - niko ništa ne bi vratio nego bi još da se domiri.

Stalno smo u pravu.

Sve nam malo.

Budemo li ovakvi do kraja - na kraju će i Mitar Tarabić ispasti veliki optimista.

Polako braćo.

 

Hajde da budemo prvaci u praštanju. Hajde da budemo rekorderi u pamćenju dobrog. Reprezentativci u pružanju ruke pomirenja. Šampioni u prepuštanju prvenstva prolaza. Hajde da onom naturalizovanom Nemcu proturimo loptu kroz noge, i to na svetskom prvenstvu, i to u našem šesnaestercu. Hajde da probamo da zaigramo za Čelzi i osvojimo Premijer ligu, moguće je. Hajde da budemo dobri. Hajde da budemo bolji.

 

Hajde da preživimo.

 

Blogovi