Registracija Prijava preko FB
Grafit (foto: Kolubarske.rs)
Grafit (foto: Kolubarske.rs)
19.02.2021, 11:18

Mast, slast i čast treba zaslužiti...

č: | fb:

U vreme sve žešćih napada na opoziciju, normalno i poželjno je i veće "razumevanje" za nju. Ali ne i slepilo za njene prošle i sadašnje greške, na kojima bi, kao i bilo ko, trebalo da se uči. I izbegava, na primer, više strasno nego promišljeno govorenje o vlasti i sebi. Uz svakodnevno vođenje računa o činjenici da pored nje i vlasti, postoje i građani! (Što između sebe i građana stavlja znak jednakosti, baš kao što to čini vlast, takođe je greška. Makar zbog razlika u dobijenim glasovima, kad nije bojkotovala izbore). Uz ovu ogradu, možemo se složiti sa opozicijom da se vlast bliži neumitnom kraju. Tako da nema mesta pesimizmu, naprotiv!

 

Ali pogledajmo kako opozicija vidi razlog za kraj! Nesvesna šta to znači ili da željeno često ima i neželjene posledice, vidi ga kao razočarenje u vlast. Razumljivo, da ne misli na neimenovane (sa kojima treba sarađivati!), koji su vlast "instalirali", i stalno je podržavaju. Razočarane što ne rešava "kosovsko pitanje" kako je "obećala", tako da će je ostaviti na cedilu... Vrlo problematična nada, jer deo opozicije ćuti o Kosovu, a deo je glasno protiv "pravno obavezujućeg sporazuma!".

 

A šta i ako vlast ostave i ona padne, ko da vlast podigne iz prašine? Odnosno, pobedi na izborima? Drugi razlog je verovanje da "ničija nije gorela do zore", da će vlasti "isteći rok". Ili razumnije od ovog fatalizma: doći će do urušavanja vlasti zbog korupcije, bezakonja, propusta i brljotina, mangupa u njenim redovima... Sasim moguće i lepo, a za koga? Pošto za vlast naravno da nije, lepo po opoziciju? Kako se uzme!

 

Kao i u prvom slučaju, ispada da će do promene doći bez opozicije! Sudeći po njenim dosadašnjim aktivnostima ona je u to ubeđena, i na vlast se žali jer mora nešto javno da radi. A stvarno i tiho svaka vaška je obaška unutar vreće rogova, pazeći da se neko "ne eksponira više" kad se bude formirala vlada! Nužna makar i kao prelazna, do kasnijih "fer-izbora". Opet, problematično, za prelaznu su dovoljni i dobri, stručnjaci. Šta ako se birači sete da ako ničija nije gorela do zore, što da gori i sveća večitih opozicionara? Što da se ne okrenu novim licima, i novim organizacijama? A ni sećanje na sudbinu DOS-a odnosno njegove vlade od osamnaest koalicionih partnera, nije iščezlo. Ima ko i da ih podseća...

 

Tačno je da u razvijenim zemljama pored "kabineta" (vlade) postoji i "kabinet u senci". Da bi toga bilo i kod nas, nužno je ne samo da budemo "razvijena zemlja",  nego da imamo i tolerantnu i demokratsku vladu. Nužna je i ozbiljna, u biračkom telu solidno prisutna opozicija. Bilo da je već bila na vlasti, bilo da se u njoj zna šta će i ko će raditi, ako dođe na vlast. Mi nemamo ni ovo dvoje poslednje, nema nekadašnje Demokratske stranke, i ne vidimo da se "opozicija" slaže o bilo čemu. Osim želje da bude kalif umesto kalifa, zaboravljajući da je kalif uvek jedan...

Blogovi