Goran Vesić i Siniša Mali (foto: Kolubarske.rs)
Goran Vesić i Siniša Mali (foto: Kolubarske.rs)
12.02.2024, 07:55

Nesta funkcije, nesta ideologije i partije. A morala, i ranije...

č: | fb:

Na ono što se zna poodavno: da dosta viđenih članova nekadašnjeg DOS-a sada spada u viđene članove SNS-, podsetio je ovih dana list Danas. Uz malo uobičajenog medijskog preterivanja (nisu baš "krem DOS-a"), ali bez preterivanja u isticanju njihovog odsustva mere. "Uvlakačkom odnosu" prema sadašnjim "redovima", i psovačkom prema bivšim. Osuđivati ih nema svrhe, "obraz-đon" sve trpi.

 

Ne priznajući da je pacov koji vidi da brod tone, nego odgovoran građanin koji vidi mogućnost da i dalje i bolje služi "višem, nacionalnom interesu". (Dveri su se toga, već setile). Podsećati "starosedeoce" na to "gde su sve došljaci bili i šta su radili", takođe nema svrhe. To je poznato i oprošteno, garancija je da će se "više truditi". Ne samo što će braniti i slaviti novu stranku, nego će im cilj biti i osveta ranijoj. Da nje nije bilo, bili bi prvoborci u novoj! Naravno da njeno ocrnjivanje, i opravdava njeno napuštanje...

 

Nema razloga za skandalizovanje nikog trećeg, njihov brak iz računa (tačnije: švaleracija do prvog izbornog neuspeha), njihova je stvar. Kakav čovek, takvo i ponašanje! A "Nije čoꞌek, sve što gaće nosi!". U životu pa i političkom životu, otuda je mnogo onih u čijoj svesti nema pojma o "dolikuje i ne dolikuje". Tim pre što su ih u ovom drugom "personalizacija politike" i "dezideologizacija", oslobodile vernosti nekakvom programu i statutu... Nama koji smo njima ranijima bili birači, sada je kasno da radimo što je trebalo! Ne "gledamo kroz prste" njima i "demokratskoj opoziciji" u celini, plašeći se da u protivnom "objektivno pomažemo njima". Ali nije da kasno da sada i ubuduće "širom otvaramo oči", i glasno pričamo šta vidimo. Tako, a ne skandalizivanjem, smanjivaće se broj onih koji će "odleteti na prvoj krivini!".

 

Ostaje i da podsećamo tu opoziciju da ne treba da je brinu nekadašnji saborci. Neka i jesu "krem", ali bivši a sadašnji "mangupi u njihovim redovima". Neka se brine što im je omogućila, da budu to što su bili! I u tome je ključ njenih stalnih neuspeha, kao i neuspeha akcija koje formalno nisu njene. (Počev sa Jedan od pet miliona, zasad zaključno sa ovim zbog izborne krađe. Pitanje je da li "zasad", hoće li biti energije za novi). "Brljanja" njenih ljudi na vlasti i te kako je bilo, a "brljanje" je neodricanje od takvih na vreme, rezultat je "Svi su oni isti!". A zatim neuspeh Tadića, više nego uspehu Nikolića. Ne zaboravimo da tada nije vladao "medijski mrak", a Vučić nije imao svoje "redove".

 

Nije suvišno tu opoziciju, podsećati na još nešto. To je onaj deo DOS-a koji nije u Vučićevim redovima, a nije ni u opozicionim. Heroji su umorni i boli ih briga za sve, "gledaju svoja posla", krckaju svoje penzije, "ušteđene dnevnice i putne troškove". Jeste manje nedostojno od "krema DOS-a", ali nimalo zgodno za konsolidaciju ozbiljno poljuljane zgrade opozicije...

Blogovi