Nebojša Zelenović (foto: Đorđe Đoković)
Nebojša Zelenović (foto: Đorđe Đoković)
03.03.2020, 12:49

Razumno je, a ne samo znak lepog vaspitanja, čuti i drugu stranu...

č: | fb:

Jedna od najstarijih zabluda je ona o čoveku kao biću koje se rukovodi razumom. A greši, kad ne zna da je to u datom trenutku pogrešno. I dovoljno je da ga onaj ko zna, na to upozori ili prosvetli! Bez efekta prolaze upozorenja na praksu koja to ne potvrđuje, podsećanje da imati razum ne znači automatski služiti se njime, da ne možemo sebe smatrati razumnim kad trećinu života provedemo u snu, da pas odlično razume razliku između gazdinih različitih naredbi (sličnost sa situacijom u politici je evidentna). Ili da je pri svakom odlučivanju, svako razuman svestan postojanja bar dve strane...

 

Pogledajmo gužvu na opozicionoj sceni oko Zelenovića, praktično bez razumevanja razloga za njegovu odluku! Posle načelnog, ponavljanog od svih političkih lidera kao Očenaš: "u lokalu" je moguće, često opravdano, nekada i nužno, drukčije nego "u državi". Kao i Bastaća, čija se saradnja sa radikalima, i ne pominje... I vrlo razumni Pajtić (doktor nauka, profesor Pravnog fakulteta), smatra je nerazumnom. Šamarom celokupnoj opoziciji, njenim ponižavanjem! A pre svega, ko kaže osim njega i njemu sličnih, da je Savez za Srbiju, celokupna "opozicija"?

 

Pogledajmo makar rečnike stranih reči! A zatim: ima li u Srbiji još nekog osim vlasti i opozicije, ima li birača? Da li oni, u Zelenovićevom Šapcu, to doživljavaju kao šamar? Ili kao vernost onom za šta su ranije glasali ne samo na lokalnim izborima, nego i kasnije po mesnim zajednicama za isključivo "mesna pitanja"? Trebaju li oni i Šabac, Paraćin u kome se takođe igra "ruski rulet" (Sanda Rašković-Ivić), da zaborave prastaro: "Ko traži veće, izgubi i ono iz vreće"? Radi goluba na grani vrapca u ruci, ono što imaju, trudeći se da bojkotom to dobiju svi? Uključujući one koji se na ranijim izborima, nisu ni oznojili? "Korak po korak!", ima smisla ako je napred, ne unazad. Podsetimo se i istorije. Kakav je bio uspeh, onog: "Svi, svi, svi!"?

 

Opozicija nije "crveno slovo!". A i da jeste, pa šta? Svoju razumnost rado demonstrira, osvrćući se kritički na svoju prošlost. Pošto biračima nudi budućnost, što normalno čini i pozicija, iole razumni birači i njenu razumnost ocenjuju u sadašnjosti. Što joj je toliko stalo do "zajedničkog nastupa bojkotom, na svim nivoima", uz pomenuto priznanje specifičnosti "lokalnog"? Da nije i zato da lakše preživi neuspeh?

 

"Eto, iz poznatih razloga, nismo uspeli ni u zajedničkom bojkotu! Kako bi tek prošli, da smo zajednički izašli na izbore?". Pogotovu je nezgodno ako Zelenović, Paunović, neko treći ili četvrti, izađe i pobedi. Birači će razumno pitati: "Zašto je on mogao, a vi niste..?".

 

Raniji "dogovori", više politizovani nego politički, takođe nisu "crveno slovo". Paraćinski gradonačelnik Paunović, toga je svestan. Nekoga (i nešto) će "izdati", ma kako odlučio... "Pametno" u praksi, drukčije od pametnog u teoriji! Setimo se toliko hvaljenog Đinđića: Kome je stalo do morala, neka ide u crkvu! A tek brojki: "Kad brojke govore, i bogovi ćute!".

 

Šta ako dva posto Beograđana (glasalih za Demokratsku stranku na poslednjim lokalnim izborima), ne izađe na glasanje?! Da bi bojkot uspeo, ići će od kuće do kuće? Naravno! A zašto to nisu činili i na ranijim izborima?

Blogovi