(foto: Đorđe Đoković)
(foto: Đorđe Đoković)
29.09.2014, 07:53

Zamajavanje naroda

č: | fb:

Sednicom valjevskog parlamenta u petak je predsedavao Mihailo Jokić iz opozicione SNS, koga  su socijalisti, uz pomoć koalicionih partnera, smenili 28. februara. Upravni sud je presudio da se Jokić vrati na mesto prvog među jednakima. Tako se  ponovo našao, i ostao, u fotelji predsednika, kao da se prethodnih sedam meseci ništa nije dešavalo na relaciji socijalisti (vlast) – naprednjaci (opozicija). Jokiću, na sednici u petak, nije palo na pamet da podnese ostavku, s obzirom na to da je njegova partija u opoziciji. Ni socijalistima nije palo na pamet da, ovaj put poštujući proceduru, smene Jokića, jer ne biva da opozicija predsedava.

Zanimljivo je i to što se na sednici u petak ni jednom nije čuo vapaj za privremene mere i vanredne izbore. Malo čudna situacija, tim pre jer su proteklih meseci dominirale svađe, sukobi…Pored uobičajenih prozivki za nesposobnost, naprednjaci su optuživali socijaliste za zloupotrebe, ponajviše gradonačelnika Stanka Terzića, “koji je oštetio gradski budžet za sedam miliona dinara”, a treba i “da vrati otpremninu”. Takođe, naprednjaci su optuživali vlast da ne poštuje zakon i Ustav. Iz nedelje u nedelju, u javnim nastupima, su poručivali  – “rukovodstvo je dezorjentisano, dezintegrisano i njihovom neznanju nema kraja. Grad je u agoniji. Valjevo jedino mogu spasiti vanredni izbori”.

Za to vreme socijalisti čvrsto vladaju, ne radeći ništa, pre svega na sanaciji šteta od poplava. Za četiri meseca ni jedna kuća nije izgrađena, ni jedno klizište nije sanirano. Budžet je trošen kao da je stanje u gradu redovno – gradi se košarkaški terern “Student”, dečji park na Pećini… Jedino u čemu su obe partije, prethodnih meseci, bile saglasne jeste da čekaju stav centrala iz Beograda - “postupićemo prema odluci našeg rukovodstva”.

Na sednici u petak obrt - med i mleko. Kažu “moraju neke odluke da  donesu zarad interesa građana, zbog naroda”. Kao što je kreditno zaduženje Toplane, da bi bilo grejanja…

Da li su med i mleko potekli zarad građana ili zarad sopstvenih interesa? Ili zbog toga što je republička Vlada opterećena brojnim problemima, pa nema vremena da se bavi Valjevom ili je od našeg grada digla ruke?

Koji problemi muče Vladu?

Mnogi. I mnogo toga ova vlast mora servirati svom narodu i naterati ga da proguta, a ništa od toga nije bilo na predizbornom jelovniku, niti u ponudi partijskog programa!

Prošlo je četiri meseca od poplava, a ostalo je samo tri meseca do početka zime, do kada je državno rukovodstvo obećalo završetak svih objekata uništenih u poplavama. Do danas je urađeno malo ili ništa. Ali zato, bar jednom nedeljno, neko iz državnog vrha, na koga dođe red, obilazi postradale i obećava pomoć.

Vlada je kroz program reformi, kako ih ona zove, ušla u sukob sa zaposlenima u javnom sektoru -  lekarima i profesorima, penzionerima, advokatima. Sa onima koji su već godinama u problemima. Novim reformama stvara se širok front nezadovoljnih ljudi, koje valja ubediti da su reforme dobre, a ako treba i kazniti. Smanjenje penzija nije samo umanjenje mesečnih primanja za 1.500 dinara. To je iznos prosečnog mesečnog računa za struju, koji penzioneri uredno plaćaju. A već sutra, ukoliko ne plate račun, to će po kratkom postupku naplati privatni uterivači dugova. Penzioneri su i pre ovog skidanja penzija bili ugrožena kategorija, kategorija koja nema višak novca da bi takav udar mogla da podnese.

Reforme direktno udaraju i na zdravstvo, koje je poslednjih nekoliko godina u finansijskim problemima i toliko bolesno, da ovo može biti završni udarac. Zdravstvu, koje je uz obrazovanje, stub svakog društva, smanjeni su prihodi kroz umanjenje za dva procentna poena zdravstvenog doprinosa u korist Penzionog fonda.

Mogućnost uštede vlast vidi i u obrazovanju. Ovim merama prosvetni radnici su dodatno pogođeni, jer će im zarade biti oporezovane sa deset odsto.  Istovremeno, vlast neće svoje partijske nameštenike, sa kojima je prebukirala državnu upravu da otpusti, i ako priznaje da ih je na hiljade višak.

Takođe, Vlada se suočava i sa velikim problemima na spoljnom planu, jer evropske integracije ne idu zamišljenim tokom. Evropa je, očigledno, to pitanje skinula sa dnevnog reda, na šta ukazuje i to da u novom sastavu Evropske komisije ne postoji komesar za evropske integracije. Pri tom se i dalje pravi predstava o Srbiji na putu ka EU i trpe politički pritisci za činjenje ustupaka poput jednostrane primene Briselskog sporazuma o Kosovu i otvaranju nove runde pregovora u daljem iznuđivanju političkih ustupaka. Značajni spoljni pritisci su i u odnosu Srbije prema Rusiji.

Imajući u vidu  probleme sa kojima se suočava Vlada Srbije, a s obzirom na to da su lokalni političari više puta po rešenje valjevskog problema odlazili u centrale u Beograd i nagoveštavali da će se rasplet desiti prema preporukama vrha stranaka, zaključujem da je preporuka valjevskim socijalistima i naprednjacima – budite mirni, nemojte nam otežavati i praviti dodatne probleme. Građani Valjeva su zatočenici politike toplo -  hladno ili iz ugla višeg državnog nivoa kolateralna šteta. Čestim svađama i mirenjima se stvara privid da se nešto događa.  Za to vreme se, zapravo, skreće pažnja javnosti i zamajava narod, a ni jedan realan problem u gradu nije rešen. Poput, posledica poplava,(oštećene kuće, uništeno korito Kolubare, mostovi, putevi), višemesečni problemi u Centru za socijalni rad, situacija u bolnici i obdanoštu, Toplana, gubici u javnim preduzećima…

Blogovi