Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
28.05.2024, 07:04

"Malo li je za Valjevo"?

č: | fb:

"Hvala vam na veličanstvenom dočeku", obratio se Aleksandar Vučić u Valjevu na predizbornom skupu koalicije oko Srpske napredne sranke, koji je održan u nedelju u podne na platou Centra za kulturu.

 

Tom veličanstvenom dočeku su ponajmanje doprineli Valjevci. Obraz su "osvetlali" gradski funkcioneri i zaposleni u javnim preduzećima, ustanovama i Gradskoj upravi.

Predizborni skup SNS

Predizborni skup SNS (Foto: Đorđe Đoković)

Predizborni skup SNS

Predizborni skup SNS (Foto: Đorđe Đoković)

 

Doček je bio "veličanstven" zahvaljujući gostima iz Loznice, Krupnja, Lazarevca, Malog Zvornika, Lajkovca, Osečine, Aranđelovca..., koji su organizovano došli u Valjevo u šezdesetak autobusa. Najbrojniji su bili Ubljani, u desetak autobusa doputovali su u komšiluk da doprinesu "veličanstvenom dočeku" i pozdrave "Acu Srbina".

Gosti stigli autobusima

Gosti stigli autobusima (Foto: Kolubarske.rs)

 

Gosti stigli autobusima

Gosti stigli autobusima (Foto: Kolubarske.rs)

Već oko 11 časova, jedan za drugim pristizali su autobusi na parking, u neposrednoj blizini Centra za kulturu, kratko se zadržavali, "da ne prave gužvu", tek toliko da izađu putnici koji su se uputili ka platou Centra za kuluru. Većina na predizborni skup. Kažu došli su da podrže Vučića, "on je nas branio u Ujedinjenim nacijama". Ko nas je tamo napao, pitanje bez odgovora. Među putnicima iz autobusa bilo je i onih koji su vreme "utrošili" u obližnjim kafićima ili šetajući gradom.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Sa predizborne bine zagledan u "Valjevo sutra", Aleksandar Vučić obeća, ono što je poslednji put obećao pre dve godine – rekonstrukciju bolnice i izgradnju hale, i pridoda još jedno novo obećanje – "brzu prugu" od Valjeva do granice sa Crnom Gorom na kojoj će vozovi moći da idu i brzinom od 160 kilometara na sat i "time otvarate sve puteve i kapije ka Valjevu. Valjevo postaje železnički čvor".

 

"Ono što je moje obećanje Valjevcima, u pitanju je ogroman novac, i ovo je jedno od većih obećanja tokom cele kampanje u Srbiji, uradićemo rekonstrukciju bolnice i u potpunosti je opremiti, a to je na današnji dan oko 110 miliona evra. Doveli smo gasovod do Krušika time rešavamo pitanje aerozagađenja. Drugo moje veliko obećanje za Valjevo jeste sportska hala koju će finansirati država", poručio je Vučić.

 

Gasovod nisu doveli do Krušika. Dovešće gas do Valjeva, ali ne zbog nas i naših problema nego zbog toga što se naš grad, na sreću, našao na "gasnom putu" od nemačkih investitora u Privrednoj zoni do Loznice.

 

Rekonstrukciju bolnice Vučić je najavio i pre šest godina, potom u martu 2022. godine, ali je tada cifra bila samo 25 do 30 miliona evra, a nova hala, koju je takođe najavio pre dve godine, koštaće 15 miliona evra. "Malo li je za Valjevo", retorički je upitao Vučić pre dve godine.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić (Foto: Đorđe Đoković)

 

A ove izborne 2024. godine, na predizbornom skupu, Vučić zamoli okupljene da "dobro razmisle o jednoj stvari".

 

"Šta smo mi svih ovih prethodnih decenija dobijali? Sećam se ja kada su se trudili i Dušan Mihajlović i Milomir Minić i Jokići i svi ostali. I uz dužno poštovanje prema svima njima, kažite mi kad je to za Valjevo urađeno više i po pitanju fabrika, puteva, zdravstvene i školske infrastrukture, vrtića novourađenih i tako dalje? Doveli smo tri nove fabrike, a koju su oni fabriku doveli u Valjevo? Samo ako neko hoće da bude pošten, onda vidite da nije nikada", zaključio je Aleksandar Vučić.

 

Pa neće biti da nije nikada. Činjenica je da naprednjaci vreme računaju od 2012. od kada su oni na vlasti. Do tada smo bili goli, bosi, gladni, žedni, hodali po blatnjavim putevima, sanjali brze saobraćajnice i još brže pruge, bili svi lopovi, izdajnici, strani plaćenici, mrzitelji...

  

Evo jednog kratkog podsećanja, kroz nekoliko godina, nekoliko infrastrukturnih radova i "dovedenih" fabrika.

 

Pruga Beograd-Bar izgrađena je 1976. godine i tada je Valjevo "postalo železnički čvor".

 

Saobraćajnica Valjevo-Šabac u dužini od 70 kilometara izgrađena je 2008. godine, i to u kvalitetu u kakvom nije izgrađen nijedan put u poslednjih 12 godina. Iste te godine počela je druga faza toplifikacije Valjeva, vrednost radova 1,8 miliona evra. 

 

Vrtić "Bubamara" u Brđanima izgrađen je 2005. godine, objekat Dom "Mihajlo Stupar" rekonstruisan je u vrtić 2010, a novi "Vidra" u Gradcu je otvoren 2012. godine. "Malo li je za Valjevo"?

 

Prva strana investicija u Valjevu bila je italijanska firma "Vali" koja je u naš grad došla 2001. godine da bi posle pet godina svojim sredstvima, a ne novcem građana Valjeva, kupila zemljište za pogon u Beloševcu.

 

Firma "Austroterm", koja je zemljište za svoj pogon takođe kupila sopstvenim novcem, a ne novcem građana Valjeva, došla je 2003. godine. Kompanija Gorenje je 2004. u Valjevu kupila zemljište kako bi izgradila fabriku rashladnih uređaja. Ova investicija bila je bez ulaganja novca iz budžeta Srbije. "Malo li je za Valjevo"?

 

I kada se već Aleksandar Vučić "setio da se trudio i Dušan Mihajlović", ali njegov trud ni blizu Vučićevom, podsetimo se i mi "truda" Dušana Mihajlovića koji je bio gradonačelnik Valjeva samo tri godine, od 1986-1989.

 

U autorskom tekstu "Bitka za Valjevo" u Reviji Kolubara 2005. Dušan Mihajlović, pored ostalog, piše:

 

"1988. godine obišli smo gradilišta autobuske stanice, novog hirurškog bloka regionalne bolnice, objekta vodozahvata na reci Gradac, pošte - radovi na novoj TT centrali, zatim gradsku deponiju uz razgovor o mogućnostima izgradnje savremene spalionice smeća, železničku stanicu, toplanu i KRO 'Valjevo', renovirani hotel 'Grand', arheološki lokalitet u Babinoj Luci, sportsko rekreacioni centar Petnica, akumulaciju 'Rovni' u izgradnji itd.".

 

U vreme kada se Dušan Mihajlović "trudio" izgrađeni su trgovi Vojvode Mišića i Desanke Maksimović, rekonstruisan Tešnjar, osnovana Istraživačka stanica Petnica, otvorena Moderna galerija... "Malo li je za Valjevo"?

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Vratimo se na trud Aleksandra Vučića.

 

"Ne mogu da obećam ono što nisam siguran da ćemo da ispunimo. Ono što vam obećam to sam siguran da ćemo da ispunimo. Kad sam vam rekao bolnica, dobićete bolnicu od 110 miliona evra, rekao sam hala u Valjevu, dobićete, rekao sam pruga Valjevo-Vrbnica, dobićete. Dobili ste auto-put, fabrike, Krušik će da radi i da povećava plate... "Malo li je za Valjevo?", upitao je Aleksandar Vučić na predizbornom skupu izborne liste "Aleksandar Vučić - Valjevo sutra".

Valjevo sutra

Valjevo sutra (Foto: Đorđe Đoković)

Blogovi