Aleksandar Vučić u Mionici (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Vučić u Mionici (foto: Đorđe Đoković)
22.12.2014, 11:13

Vučić kao Kameron

č: | fb:

Mioničani su u nedelju imali retku i jedinstvenu priliku da vide, čuju, a neki (koji su bili bliže i brži od obezbeđenja) i da dodirnu lidera naprednjaka Aleksandra Vučića premijera Srbije. Mioničanima u gostima beše i Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista, a radnim danima i van kampanje ministar za rad. Beše i Milan Krkobabić, predsednik PUPS-a, partije koja je otkazla “ljubav” socijalistima, pa se na mioničkim izborima okrenula naprednjacima. Toliko snažno i jako da su organizovano pristigli iz Valjeva sa sve zastavama. Toliko zastava nisu imali ni naprednjaci. Većina ih je umesto zastava držala fotoaparate i telefone “za slikanje”.

Dolazak pristalica PUPS-a

Dolazak pristalica PUPS-a (Foto: Đorđe Đoković)

Lider naprednjaka, prvo je posetio šestočlanu porodicu Miljka Petrovića iz Tabanovića. Pohvalio uzornog poljoprivrednika sa 30 hektara zemlje i 40 grla stoke. Strpljivo saslušao probleme, obećao rešenje. Potom je posetio i sedmočlanu porodicu Milomira Radivojevića. U uzornom domaćinstvu, tri generacije. Unuk Milovan kandidat za odbornika SNS.

I dok je lider naprednjaka Aleksandar Vučić premijer Srbije obilazio mionička sela, u centru varoši ispred opštinske zgrade, strpljivo je stajalo i čekalo nekoliko stotina Mioničana i drugih. Sa razglasa se čuje – “Vostani Serbije”, “Marš na Drinu” i “Samo najbolji idu napred”… I tako u krug, te tri pesme, jedno dvadeset, trideset puta… sve dok se nije pojavio Aleksandar Vučić. Crne limuzine parkiraše pedesetak metara niže i međ’ narod dođoše pešice.

Dolazak Aleksandra Vučića

Dolazak Aleksandra Vučića (Foto: Đorđe Đoković)

Slogan naprednjaka na vanrednim izborima u Mionici je “Budućnost za Mionicu”. Međutim na jučerašnem skupu se malo toga čulo “za Mionicu”. Može biti i zbog toga što ako je dobro Srbiji, biće dobro i Mionici. Što važi za Srbiju, važi i za Mionicu. Što MMF poruči Vučiću, to poruči i predsedniku opštine Mionica…

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić (Foto: Đorđe Đoković)

Lider naprerdnjaka najavi dug i tih govor. “Govoriću nešto duže i nešto tiše, jer sam odavno zaboravio na te partijske i stranačke skupove. Nećemo nikoga ogovarati, mada je to najlakše, jer su 14 godina neki vladali, a da nikakve rezultate nisu ostavili”, kaže Vučić,  i nastavi staloženo i mirno da govori o sebi i planovima za budućnost.

 “Teram sebe, kao i sve druge, da radimo više, jer neće ništa sa neba da nam padne. Iskreno da vam kažem, kao predsednik Vlade nisam imao ni jedan slobodan dan prethodnih  osam meseci. Niste mogli da me vidite ni na letovanju, ni na zimovanju. Neki kažu pogrešio si oko jedne, druge, treće stvari… Moguće je. Grešio sam i grešeću, ali greše samo oni koji rade. A oni ne mogu ni da pogreše, jer ne rade ništa po ceo dan!” Zagrme lider naprednjaka zaboravljajući na tihi ton i da “nema ogovaranja”.

“Po prvi put u Srbiji ne vladaju tajkuni. Ne vlada ni Mišković, ni Bogićević, niti bilo ko drugi. Vladaju oni, koje narod izabere. I tako će biti”, zagrme još jednom, nešto kasnije, premijer Vučić.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić (Foto: Đorđe Đoković)

Mioničani su u svojoj varoši dobili i ekskluzivu od premijera.

“Želim prvo vas u Mionici da obavestim da nam je što se naplate poreza tiče, upravo zahvaljujući reformama, decembar ubedljivo najbolji mesec u savremenoj srpskoj istoriji – do 15. decembra naplatili smo PDV 22 milijarde dinara, a prošle godine u decembru naplata je bila 19 milijardi. Premašili smo čak i sopstveni plan. To je prvi pokazatelj koji govori da se krećemo u dobrom smeru”, reče premijer Vučić.  

A da se krećemo u pokazanom i određenom nam smeru dokaz su i brojni lideri, koji u Srbiju ne dolaze slučajno.

“Ostavili su nam spaljenu i sprženu kuću, i mi je polako podižemo. Nije lako, al’ je podižemo. Mislite li da je slučajno to što nas u novinama hvali nemački ambasador, da je slučajno to što nam je kineski premijer, prvi ili drugi najmoćniji čovek na svetu, došao na četiri dana, a ne na jedno popodne”, zapitao je Mioničane premijer.

Boljitak će biti već u 2015.

“Rekao nam je MMF, konzervativna institucija, imaćete još u 2015. godini mali pad. Ali ja vam sad kažem da ćemo imati rast i u 2015.godini. I oni, najkonzervativnija institucija, priznaju da će u 2016. i 2017. biti veliki rast. Pitanje je samo, možemo li biti disciplinovani, ozbiljni i odgovorni. Disciplinovane i odgovorne moraju biti lokalne samouprave, a ne da gube i troše novac na način na koji su to do sada radile, pa se maleni Kosjerić zadužio za pet miliona evra, a da nije otvorena ni jedna nova fabrika ili ni jedno novo radno mesto“, prekori malene opštine Vučić.

I dok mi izlazimo iz problema, druge zemlje ulaze u problem.

“Mi ulazimo u najteže reforme, kojih se svi drugi u okruženju plaše. Videćete za dve-tri godine u kakvim će problemima neki drugi da se nađu. Kada mi počnemo da rastemo, kada naša industrija  i poljoprivreda počnu da rastu kao kvasac. A oni u problemima, jer nisu imali nekog hrabrog da ih povede teškim, ali pravim putem”, reče lider naprednjaka.

I konačno dođe do izražaja i slogan - "Budućnost za Mionicu"

“Naš je cilj da i u Mionicu dovedemo investitore i da zaposlimo mlađe ljude i da se oseti sigurnost i po selima. I ja vas molim, da nam u tom teškom poslu pomognete, jer ne možemo sami. Dovodićemo ljude da ulažu ovde. Puteve smo nešto radili, biće mnogo više. Čuo sam u Tabanoviću da ima problema sa niskonaponskom mrežom. Rešićemo to pitanje koliko sutra. Ima svi da dođu – iz Elektrošumadije, Elektroprivrede, da se prošetaju, da dođu u narod da vide probleme naroda”, obećao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić (Foto: Đorđe Đoković)

Citati i uzori

Na predizbornom skupu u Mionici, lider naprednjaka Aleksandar Vučić premijer Srbije citirao je Roberta Kenedija, koji je rekao “Posle svega, ljudima morate reći istinu”. Pokojnog Broza, “da se držiš kao pijan plota”. Tonija Blera, “političar nije onaj koji uvek govori da, nego je političar onaj koji ume da kaže ne”. I mada ga nije citirao, posebno mesto u govoru srpskog premijera imao je britanski premijer.

“Velika Britanije je bila iza nekih evropskih zemalja po industrijskoj proizvodnji i privrednom rastu. A onda je njihov premijer Dejvid Kameron doneo odluku da krene sa teškim merama. Postao je najnepopularniji čovek u svojoj zemlji. Svi su bili protiv njega. Prvih godinu i po dana sve je bilo  teško i ništa nije moglo da se vidi kao rezultat. Malo je falilo da ga smene. On je svojim saradnicima govorio - samo se držite plana, doneće rezultat. Posle tri godine, dragi prijatelji možete to videti i na internetu, Velika Britanije ima najveći rast u celoj Evropi, od 3,6 posto i najveći rast proizvodnje. Zemlja koja je otpustila 400.000 radnika u javnom sektoru, a zaposlila dva miliona radnika u privatnom sektoru. Držali su se plana. Izdržali i postali zemlja sa najvećim rastom na nivou cele Evrope”.

Toliko je to lepo zazvučalo da su Mioničani aplaudirali uz povike bravo! (Vučiću ili Kameronu?)

Predizborni skup u Mionici

Predizborni skup u Mionici (Foto: Đorđe Đoković)

I na kraju govora, nešto sasvim lično.

“Nešto ću lično da vam kažem i ako nisam ličan. Ja sam vama zahvalan zato što bez vas nikada i ništa ne bismo mogli da postignemo. Bez vaše podrške, bez podrške naroda nema reformi. A šta mislite da se dogodi da na izborima u Mionici lista koju predvodi Vučić izgubi, a pobedi lista onih koji kažu da ništa ne treba da radimo, da treba da sedimo, da krademo kao ranije i da se u Srbiji ništa ne promeni. E, u tom slučaju, dragi prijatellji, ja ne bih imao legitimitet da bilo šta radim. I zato vas molim da istrajete na putu rada i napretka za sebe i svoju decu. To vas molim. Ne tražim ništa za sebe, niti mi treba. Ja ću da radim vredno, a vas molim za podršku, jer bez nje mi nemamo snagu. Sa vašom snagom možemo i brda da pomeramo”, poručio je lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Malo je naroda

Jedan Mioničanin se požali kolegi – “Malo je naroda”. Drugi spremno odgovori – “Mala je Mionica!” Onaj ga pogleda i reče – “E, bajo a kolko nas je Vuk okupio”.

 

 

Blogovi