Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
17.02.2016, 12:47

"Cirkus, cirkus u Centru za kulturu"

č: | fb:

Ulicama grada danas šparta vozilo sa razglasom iz koga odjekuje – „Cirkus, cirkus u Centru za kulturu!” Prva pomisao, slonovi, lavovi, tigrovi na sceni Centra za kulturu. Nemoguće!

„Cirkus, cirkus u Centru za kulturu”, čuje se sa razglasa. „Žongleri, klovnovi, gutači vatre... u Centru za kulturu, petak u 18.00 časova”, grmi muški glas. Znači, nema slonova i lavova na sceni Centra za kulturu. Dobro je!

Ali, otkuda uopšte cirkus u Centru za kulturu? Čija je ideja, ko je organizator, ko je i za koliko zakupio salu za cirkus?

Direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić iznenađen da u Centru za kulturu gostuje cirkus. „Koliko sam ja obavešten reč je o pozorišnoj predstavi za decu u kojoj se pojavljuju klovnovi i žongleri. Rečeno mi je da je to predstava, nikako cirkus”, kaže Smiljanić. Kaže da je sala zakupljena za 30.000 dinara!

Saznajem da je organizator „cirkusa, cirkusa u Centru za kulturu” glumac iz Niša, koji je salu za 30.000 dinara zakupio „samo za jedno veče”. Objašnjeno mi je da to nije „pravi cirkus, nema životinja, samo akrobate, kolovnovi i žongleri”. U Centru za kulturu iznenađeni najavom koja se čuje sa pokretnog razglasa da je u Valjevo stigao cirkus i to u Centar za kulturu.

Postoji jedna pozorišna izreka. Kada u prvom činu vidiš na zidu pušku, znak je da će u trećem činu opaliti. Pošto su prošle godine na prvom spratu Centra za kulturu stavljene rešetke, koje podsećaju na kavez, znači li to da će „opaliti” cirkus?

Rešetke u Centru za kulturu

Rešetke u Centru za kulturu (Foto: Darija Ranković)

Blogovi