Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
16.02.2018, 11:37

Stand up Valjevo, stand up!

č: | fb:

Naš proslavljeni glumac Nikola Đuričko je pre neko veče u valjevskom Centru zakulturu imao Stand Up Show "Sve što ste hteli da znate o Džoniju, a niste smeli da pitate". Nikola je bio duhovit i šarmantan i uspeo je da razgali i omekša, kako je sam na početku rekao, valjevsku "tvrdu" publiku – salom se neretko prolamo smeh i odzvanjao aplauz.

 

Ali nije sve bilo smešno, niti za  pohvalu ...

 

Na samom početku predstave pojavio se tehnički problem – mikrofon, jedino tehničko–scensko sredstvo, nije radio! Svako malo je prekidao, krčao i evidentno smetao glumcu u njegovom izvođenju, na šta je ovaj pokušao na duhovit i suptilan način da skrene pažnju, za to zaduženim, tehničarima, ali kako se ništa nije promenilo, Nikola je odložio mikrofon i uz odobrenje publike nastavio dalje uzdajući se isključivo u sebe i svoj dobar glas. Aplauz! Aplauz za vrhunski profesionalizam! I triput: ua, ua, ua!, za sve koji ne rade svoj posao onemogućavajući  minimum tehničkih uslova neophodnih za neometan rad umetnika!

 

Nije to prvi put da se tako nešto dešava. Pre izvesnog vremena tokom predstave "Voz", dok je publika napuštala salu boreći se za vazduh usled nepodnošljive vrućine, umalo nas zauvek nisu napustili i Voja Brajović i Sergej Trifunović ostajući na "daskama koje život znače", a koje ih umalo nisu košatle života, ulažući nadljudske napore da u takvim uslovima odigraju predstavu u kaput – kostimima, onako kako se to od vrhunskih profesionalaca i ocekuje!

 

Ali ne, nismo samo padali u nesvest od vrućine! Sećam se i da smo u dragoj nam ustanovi kulture pre petnaestak godina cvokotali od zime i grozno šuštali jaknama i kaputima, dok je uz pomoć tri štapa kvarcne peći izgurane na sredinu pozornice i priključene na struju preko nastavljanog produžnog kabla, dakle, pomoću štapa i kanapa, vrhunski umetnik svetskog glasa, Stefan Milenković, uz klavirsku pratnju svoje majke, kojoj je umesto klavirske stolice dodeljen komad stilskog nameštaja, valjda da bi se pokazala da imamo stila!, održao koncert za pamćenje. Koncert koji ću pamtiti do kraja života kao primer maestralne, profesionalne izvedbe i neizrecivog nepoštovanja umetnosti i umetnika!

 

Dragi umetnici, ovo nije moja, već vaša bitka u kojoj treba da se borite i izborite za minimum uslova koje tzv. ustanove "kulture" treba da vam obezbede, a ja sam tu da vas u toj borbi podržim dajući svoj glas, odbijajući da ćutim i budem samo pasivan uživalac i konzumer umetnosti i pozivajući sve istomišljenike da ustanu i daju svoj glas. Zato Valjevo, stand up!

 

Valjevci, stand up! Ustanite, Valjevci! Probudite se! Dobro pogledajte oko sebe i dignite svoj glas! Dignite svoj glas protiv nekulture i neukusa! Protiv prostakluka i primitivizma! Protiv nedostatka manira i opšte kulture - kulture ponašanja, ophođenja i života!

 

Izrazimo javno negodovanje protiv svih onih čiji mobilni telefoni tokom predstava i koncerata zvone, protiv onih još drskijih koji se na te iste telefone jave važno saopšatavjući osobi sa druge strane "žice": Na predstavi sam, kaži šta hoćeš..., protiv bliceva koji pljušte na sve strane dok umetnik na sceni ogoljava sebe do srži!

 

Ustanimo protiv onih za koje je nepoznat sad već viševekovni manir da se u pozorište ne unosi hrana, ne grickaju kokice, sucokret, kikiriki... Ustanimo! Stand up! Kažimo i pokažimo da nas još ima kojima je kultura važna. Valjevo stand up!

Blogovi